Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебната сага с „Дупката“ е на финал

Бургаският районен съд излезе с решение по делото за делба на терена в центъра на Бургас, т.нар. „Дупка“. Повече от 30 години теренът е запустял и се водят дела. Община Бургас беше в съсобственост с четири дружества, чиито идеални част бяха съответно: „Мариета“ ООД с 263,50 кв. м., „Музеум“ ООД с 250 кв.м., „Трандекс България“ ЕООД с 63.49 кв. м. и „Търговски дом“ ООД с 61 кв. м. Община Бургас беше с най-голяма част от терена в размер на 10 989 кв. м.

В края на юни миналата година, тогавашният Общински съвет, почти с единодушие, прие теренът да бъде поделен според Вариант 1, изготвен от вещите лица по делото. Този вариант включваше обособяването на четири имота за дружествата по 500 кв. м. от страната на улицата срещу СУ „Св.св. Кирил и Методий“. За Община Бургас остават терени от 8326 кв. м. за обществено обслужване с излаз към площад „Тройката“, от 900 кв. м., отреден за комплексно обществено обслужване на ъгъла в района на площад „Баба Ганка“, както и терен от 400 кв.м. за техническа инфраструктура.

Другите страни по делото също са постигнали съгласие да бъде приет именно този Вариант 1.


Според експертното заключение по делото, пазарната стойност на целия имот е в размер на 10 775 407 евро или 21 075 188 лв. без ДДС. Това означава, че квадратният метър е в размер на 923 евро или 1813 лв. без ДДС.

По този начин общата стойност на терените, с които Община Бургас остава след делбата, е в размер на 17 509 938 лв. без ДДС. За уравняване на дела си, Община Бургас трябва да получи от дружествата общо 2 477 496 лв.

Техните терени по 500 кв. м. са на стойност по 909 500 лв. без ДДС. Всяко от дружествата обаче дължи различна сума за уравняването на дела си към Община Бургас.

Бургаският районен съд е отхвърлил претенцията от общо 30 000 лв. на Община Бургас. Според местната администрация, през годините са направени подобрения в района, за които другите дружества също трябва да заплатят. В решението на съда се посочва обаче, че не са събрани достатъчно доказателства за това – теренът видимо не се използва и дори е опасен. „Извършените от Общината дейности, изразяващи се в изграждане на декоративна ограда, обезпаразитяване и т.н не са с характер на подобрения“, пише в мотивите на съда.

Всички страни по делото трябва да заплатят и съответната държавна такса по извършената делба, която е в размер на 4 % върху стойността на всеки дял. За Община Бургас тази сума е в размер на 953 396 лв., а за останалите е по 43 656 лв.

В решението си съдия Евгени Узунов пише: „Макар и с характер на отклонение, в лично и професионално качество, считам, че като институция, дължим извинение както към страните, така и към гражданите, ЮЛ, публични и частни институции и всички свързани лица за прекомерната продължителност на делото в съдебната му фаза. В светлината на правото, естествено е, че са налични процесуалните основания за това, но с оглед ролята на институцията, етичната ни и професионална компетентност, относима към обществените очаквания, намира това не просто за необходимо. В ролята ни на арбитри в отношенията между страните и след задълбочения анализ на развилите се в годините между тях отношения, намирам за уместно да изкажа към всички тях и уважението си към израстването в позициите. Да засвидетелстваме намерение да пазим и защитим правото и да подкрепим и адмирираме отстъпването от лични, финансови и конюнктурни съображения - В името на народа“.

Решението подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три годишно момиченце почина след удар от кола в село Дебелт

Три годишно момиченце почина след като бе блъснато от кола в село Дебелт. Инцидентът е станал о коло 18.17 ч. днес, уточниха от Од на МВР.  Детето е ударено от лек автомобил, управляван от 38-годишен бургазлия, при движение по неасфалтиран път в ромската махала на селото.  Спешната помощ е пресращнала автомобила на родителите, в който е било качено..

обновено на 28.09.24 в 20:27

Съдът постанови за Живко Бъчваров парична гаранция от 5 000 лева

Бургаският окръжен съд постанови парична гаранция от 5 000 лева за Живко Бъчваров , срещу когото е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на двама души. При тежкия пътен инцидента на 26 септември на бургаската улица "Крайезерна" загинаха съпрузите от квартал „Долно Езерово“ Данка и Георги Манакови. Трети човек, който се е..

публикувано на 27.09.24 в 18:28
адм. ръководител на Окръжна прокуратура в Бургас Георги Чинев

До 15 години затвор за шофьора, убил двама пешеходци на ул. "Крайезерна"

Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 22 годишния шофьор, който затисна с микробуса си в товарен автомобил трима пешеходци. При пътния инцидент загинаха семейство мъж и жена, които се придвижваха по уличното платно към безмитна зона, където работят. Шофьорът е задържан, като предстои..

публикувано на 27.09.24 в 16:14

Млад шофьор с нарушения е водачът, задържан за смъртта на семейство на улица "Крайезерна"

Млад шофьор с нарушения е водачът на буса, който бе задържан за тежкия пътен инцидент на улица „Крайезерна“, при който загинаха двама души. Това съобщи заместник-началникът на „Пътна полиция“-Бургас Константин Вангелов. Старши инспекторът поясни: "22-годишният водач преминава покрай други паркирани товарни автомобили, може би не оставя..

обновено на 27.09.24 в 15:08

Прокуратурата повдига обвинение на шофьора, убил съпрузите на ул. "Крайезерна"

Окръжната прокуратура в Бургас привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа водача на камиона, който вчера прегази мъж и жена в северната промишлена зона, съобщиха оттам. Двама съпрузи загинаха при тежък пътен инцидент в Бургас   Семейството загина на място, притиснато от камиона до спрели на тро тоара ТИР-ове, на път за..

обновено на 27.09.24 в 14:22

Баща и син от кв. "Победа" са задържани за притежание на наркотици

Баща и син от бургаския квартал "Победа" са задържани за притежание на наркотични вещества, съобщиха от ОДМВР.  В дома им на ул."Опълченска"  е извършено претърсване по сигнал.  Задържаните са  на 43 и 19 години. И двамата са криминално проявени. В къщата, освен 43 годишния криминално проявен и осъждан бургазлия, 42- годишната му..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Задържаха двама поморийци за производство на метамфетамин

Двама поморийци са задържани за производство на наркотични вещества, съобщават от полицията. Те са  на 37 и 40 години и според униформените са замесени в производство на метамфетамин.   Полицаите се натъкват първоначално на прекурсори за производството му в колата на по-възрастния от тях, която е спряна за проверка на ул. „Манастирска“. Там..

публикувано на 27.09.24 в 12:29