Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов опит за облагородяване на района около манастира „Рождество Богородично“

Проект на арх. Дилян Георгиев


Предложение за облагородяване на района около манастира „Рождество Богородично“ до бургаския комплекс „Меден рудник“ са внесли общински съветници от коалицията на ПП – ДБ в местния парламент. Сред исканията им са изграждането на паркинг и поддръжка на зелените площи в югозападната част на имота. Общинските съветници настояват и за ремонт на съществуващата ограда на манастира, която в момента е в лошо състояние. От Община Бургас обясниха, че от няколко години правят опити да се облагороди пространството, но срещат законови пречки за това.

Манастирът „Рождество Богородично“ е основан през XII век. Заради лековитите води  там е имало и отделение за лечение на болни хора. Първите документирани сведения за съществуването на манастира са от 1892 г. В общински протоколи той е споменат под името „Аязмото”. Това обясни един от вносителите на докладната записка арх. Дилян Георгиев – общински съветници от коалицията  „Продължаваме Промяната- Демократична България“. Той допълни, че това е единственият действащ манастир на територията на община Бургас. „До манастира се извършват незаконни дрифтове, които постоянно рушат стената на манастира. По-важното е, че това е един туристически обект, който се намира на нашата територия, а пред него няма адекватен начин за паркиране. Може да се организира едно благоустрояване в общинския имот, който е непосредствена близост до манастира като могат да се задоволят неговите преки нужди за паркиране. По този начин може да се тръгне и за облагородяване и на останалите зелени площи, така че наистина манастирът да изглежда приветлив“, обясни той.

Още през 2020 г. е направен проект за благоустрояване на територията, включително с осигуряване на места за паркиране, обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска. „Тогава започнахме необходимите процедури в Службата по земеделие, която ни изпрати Регионалната дирекция по горите, откъдето за голямо съжаление, точно за този имот получихме становище, че няма как да ни бъде разрешено каквато и да било интервенция в този имот предвид това, че в момента текат процедури по отразяване на тази територия като горска територия в техния лесоустройствен план. Може да се види на картата, това наистина е залесена горска територия с дървета. Много бих се радвала да намерим начин, по който да постигне това, което ние сме имали като проект – там да се изгради освен паркинг и пикник зона, да се благоустрои и да се поддържа, както и да съчетаем и предложението на арх. Георгиев и адвокат Хаджиатанасова, но за момента  предложената Наредба 19, с колегите обсъдихме, не е приложима. Ние имаме проблем  чисто законов“, обясни тя.

Николай Цоцомански от Дирекция „Устройство на територията" допълни, че когато от Общината са писали до РДГ – Бургас, от там са уточнили, че е необходимо със заповед на министъра на земеделието и храните  да определи точната част от имота, на която ще бъде с начин на трайно ползване „горска територия“, а не „земеделска“.

От Община Бургас обясниха, че ако докладната записка бъде приета в този вид, то местната администрация няма да знае как да процедира по изпълнението й след това.

Общинският съветник Георги Маринчев предложи да се потърси съдействие от бургаските депутати по казуса. Според Георги Манев е добре да бъде приложена и подписка от всички общински съветници в Бургас.

Вносителят арх. Дилян Георгиев посочи, че ще се запознае със становищата на институциите. След това ще се прецени дали докладната записка да бъде променена преди гласуването й на сесията на Общинския съвет на 30 август. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Емблематичното място

Пространството „Кораба“ в Поморие – развръзка и идеи

Мястото, известно като „Кораба“ в Поморие, породи напрежение по време на обществено обсъждане, което се проведе в морския град. Изменението на Подробния устройствен план за това емблематично за поморийци пространство е включено в дневния ред на следващата общинска сесия. Тя трябваше да се проведе на 24 септември, но поради здравословни..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

Бургас ще бъде домакин на екологичен форум, организиран от Европейската комисия

Бургас ще бъде домакин на най-значимото събитие за годината, свързано с един от четирите басейна (фарове – lighthouses) на Мисия „Да възстановим нашите океани и води до 2030 г.“ – „Дунав и Черно море” на Европейската комисия (ЕК). Събитието ще се проведе на 15 октомври под мотото „От изворите на Дунав до Черно море – здравословни води и здравословен..

публикувано на 27.09.24 в 16:10

Как да ползваме правилно кафявите кофи за биоразградими отпадъци

Правилното използване на кафявите кофи, в които се събират био отпадъци, е темата на фокус в тридневните информационни срещи на Община Бургас, които започват днес. Разяснения ще дават експерти. От няколко месеца в комплексите на Бургас се появиха кафявите кофи за био отпадъци- следващата стъпка към разделно събиране на боклуците. Кафяви..

обновено на 27.09.24 в 14:03

Промяна в движението по улица „Индустриална“ заради полагането на асфалт

Основният ремонт на ул. „Индустриална“ приключва, съобщават от Община Бургас. Започва финалното полагане на асфалтовото покритие на улицата, което ще се осъществява на етапи.  Първият от тях ще стартира на 28 и 29 септември, като ще обхване ул. „Индустриална“ в участъка от ул. „Спортна“ до ул. „Вая“, т.е. от стадион „Черноморец“ до затвора. През..

обновено на 27.09.24 в 12:04

Актуализираха общинската транспортна схема в Сливен

Общинският съвет в Сливен гласува актуализация на общинската транспортна схема.  Промяната се състои в редуциране на курсове в часовете с липса на пътникопоток .  Изменението в градската транспортна схема се изразява в промяна на маршрута на линия № 4 , от кв. „Колю Фичето“ до жп гара, през бул. „Хр. Ботев“. Линията ще се изпълнява от кв. „Колю..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

Села в общините Камено и Карнобат са без вода днес заради аварии

Села в общините Камено и Карнобат са без вода днес заради отстраняване на аварии, съобщават от ВиК Бургас. До 17 часа екипите ще са на терен в село Свобода, когато се очаква водата отново да потече от чешмите. Ремонтните дейности в Константиново  се очаква да продължат до 12:30 часа.  А в село Черни Връх те са плалнирани следобед от 13 до..

публикувано на 27.09.24 в 09:39