Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас ще отвори врати филиал на Театрален колеж "Любен Гройс"

| обновено на 30.08.24 в 17:03

Филиал на Театрален колеж „Любен Гройс“ ще бъде открит в Бургас. Това решиха общинските съветници на сесията на местния парламент. Предложението е от кметът Димитър Николов. То получи подкрепа с пълно мнозинство.

Необходимите помещения ще бъдат ситуирани в сградата на Културен дом НХК.

Ясен Проданов от ГЕРБ посочи, че в цялата област има само три общини, в които няма любителски театрални школи:

„Така че, според мен, ще има желаещи от цялата област, а и не само. Ямбол, Сливен, Стара Загора, Варна ще им е близо. Имаме деца, които отиват в Англия, Барселона, Благоевград, Пловдив, София, а какво по-хубаво да затворим цикъла и нещото да се случва в Бургас. Те да развиват своите умения и качества. Това е свързано и с демография.“

Фондация „Любен Гройс” е създадена през 1996 г. в обществена полза, с основна цел - да участва в създаването и подпомага развитието на нови форми на театрално обучение, да съдейства при издаването на театрална книжнина, да поощрява изявени студенти и творци от различни театрални специалности, да организира прегледи, конкурси и изложби свързани със сценичното и филмовото изкуство.

За постигането на целите си, Фондацията създава театрален колеж „Любен Гройс“, който е специализирано висше училище – самостоятелен колеж, базирано в София. Създаден е  с решение на Народното събрание от 13 февруари 2002 г., въз основа на положителна оценка на Проект за откриване на самостоятелен частен Театрален колеж от Национална агенция за оценяване и акредитация (НАОА) от 18.04.2001 г.

В Колежа се обучават студенти по специалността „Актьорство за драматичен театър“. Завършилите обучението от 6 семестъра (3 учебни години) получават образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър“.

Разработен е Меморандум за сътрудничество, въз основа на който да стартират дейностите.

Обсъдена е възможността още от тази есен община Бургас да осигури възможност за провеждане на занятия на колежа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Ненов, зам.-кмет по образованието в Община Бургас

Михаил Ненов, зам.-кмет: Над 2000 са първокласниците в община Бургас, училищата са готови за новата учебна година

Първокласниците в Община Бургас за тази учебна година са 2050. Това сочат данните от електронната система за прием в първи клас. Разкритите нови учебни паралелки са четири – в ОУ „Найден Геров“, ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, ОУ „Елин Пелин“ и СУ „Йордан Йовков“. Близо  24 800 са учениците, които първият училищен звънец ще..

публикувано на 16.09.24 в 08:00
Снимката е илюстративна

Над 1800 първокласници ще прекрачат училищния праг в Сливенска област

Над 1800 първокласници ще прекрачат училищния праг днес в Сливенска област. Във всички 68 училища в областта ще се обучават през новата учебна година 19 720 деца.  Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Сливен Кристияна Добрева-Станкова. От КАТ обявиха, че районите около училищата в областта са обезопасени.  Всички..

публикувано на 16.09.24 в 07:20

Открит бе новият корпус на основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в сливенското село Сотиря.

Открит бе новият корпус на основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в сливенското село Сотиря. Водосвет и освещаване  извърши отец Стилиян Станков. Лентата бе прерязана от кмета на общината Стефан Радев, от  директора на учебното заведение Женя Георгиева и от  председателя на Комисията по образованието и науката към Народното събрание Красимир Вълчев...

публикувано на 15.09.24 в 10:00

Близо 140 млн. лева повече за обучение на студенти по важни за икономиката специалности

Държавата осигурява близо 140 милиона лева допълнително за обучението на студенти и докторанти по важни за българската икономика специалности. Повече средства получават държавните университети, които осигуряват по-качествено обучение и подготовка на студенти и докторанти по специалности, от които българската икономика има нужда. Правителственото..

публикувано на 14.09.24 в 09:00

Храм „Света Богородица“ отваря врати за съботни занимания за деца

Храм „Света Богородица” и Център за подкрепа на личностното развитие- Бургас организират за поредна година занимания по православно образование всяка събота от 13.00-14.20ч. в кабинет към храма безплатно. В групата могат да участват деца от IV група на детските градини и ученици от 1 до 5 клас. Ръководител на занятията ще е богословът Атанасия Петрова...

публикувано на 13.09.24 в 17:17

Близо 87% от учителите в Бургаска област са жени

86,7% от учителите в Бургаска област са жени, сочи изследване на Териториалното статистическо бюро Югоизток. Данните са за учебната 2023/2024 година. Учителите, включително директори и заместник-директори с преподавателска заетост в общообразователните училища в региона са 3 477. От тях 97% са със завършена образователно-квалификационна..

публикувано на 13.09.24 в 13:41

Без телефони в час

Трябва да се промени формата на Националното външно оценяване, но не и да отпадне, смята областният координатор на Синдиката на българските учители Константин Янков. Според него трябва да се наблегне на уменията, които получават учениците в училище. Заплащането вече не е вече толкова атрактивно и млади учители бързо се отказват от професията. Той..

публикувано на 12.09.24 в 12:00