Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас празнува 116 години от обявяването на Независимостта на България (СНИМКИ)

С военен ритуал на площад „Атанас Сиреков“ започнаха тържествата, посветени на Независимостта на България. В церемонията участваха представителни блокове от Бургаски гарнизон, както и организации на военни ветерани.


В присъствието на много официални лица и граждани бяха издигнати флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския съюз. Свещеници от бургаското православно духовенство отслужиха празничен молебен за благоденствието на страната ни. За бургазлии, днешният празник е един от големите в нашата история: 

"Това е един велик празник, български! Ако ги няма тези празници, няма да ни има и нас, българите... Изпитвам гордост! ...Аз мисля, че най - важното, което трябва да отнесем всички от празника е да бъдем по - добри, по - обединени, за да бъдем достойни за това, което са ни дали предците ни... Изпитвам най - светли чувства и дълбока почит към загиналите за България...Гордеем се със всичко каквото са направили за България!"



Кметът Димитър Николов отправи по рано днес в социалните мрежи поздрав към бургазлии по повод Деня на Независимостта.


"Скъпи съграждани, днес отбелязваме една от най-значимите дати в новата българска история. 22 септември е денят, на който с гордост можем да заявим: "Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”. Това е написано в Манифеста, прочетен в църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново от княз Фердинанд преди 116 години. С този така чакан документ се отхвърля зависимостта на страната ни и тя вече не е васална територия.  Събитията от 22 септември 1908 година трябва винаги да ни напомнят, че от този ден България вече не е фрагмент от далечна империя, а нация, отстояваща своето собствено право на съществуване.  Днес нека разкажем на най-малките около нас за този голям празник и да отдадем нужната почит към тези доблестни държавници, които извършиха този важен за страната ни акт.  
На всички нас се пада отговорността да запазим духа на тези велики българи от нашето минало. Нека го направим с гордост и самочувствие на народ със славна история. Честит празник!"



Бургаският духов оркестър изпълни по време на церемонията „Химна на Независимостта“, написан от капелмайстора на 24 черноморски пехотен полк Георги Шагунов часове след прочитането на Манифеста от княз Фердинанд във Велико Търново и разпространяването на новината с телеграми в цялата страна. 



Тържествата продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти черноморски пехотен полк. В памет на загиналите за свободата и независимостта на на България бе отслужена заупокойна молитва. Венци и цветя бяха положени в памет на загиналите за свободата и независимостта на България. 

На площад „Атанас Сиреков“ десетки бургазлии се събраха на фолклорния концерт, който изнесе ансамбъл „Атанас Манчев".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започна ловът на едър дивеч в Странджа

От днес започна ловът на едър дивеч в горите на Странджа, който ще продължи до януари.  Ловните дейности се провеждат предимно през уикендите, затова туристите, посещаващи планината трябва да са с повишено внимание, предупреждават от община М. търново. За месец октомври ловни излети са планирани всяка неделя на месеца, в района на местността..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

3-километров ученически поход в Болярово в Световния ден на ходенето

С 3-километров поход ученици от училище “Д-р Петър Берон“ в град Болярово отбелязаха 5 октомври–Световния ден на ходенето. Инициативата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на децата и в нея се включиха ученици от 1 до 7 клас. Те извървяха разстоянието от училището до градския парк и обратно, като преминаха над моста..

обновено на 05.10.24 в 11:31

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18