Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на горивата в плен на конфликта в Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Експерти прогнозират скок на цените на горивата при ескалация на военния конфликт в Близкия изток.  При другият сценарий - успокояване на кризата в размирния район цените ще се нормализират.

"Никой не може да каже как ще се развият нещата и доколко ще ескалира напрежението в Близкия изток. В момента няма увеличение на цените на бензина и дизела на бензиностанции у нас, въпреки поскъпването на петрола", казва  Росинка Бъчварова от Сдружението на малките търговци на горива в Бургас.

С около 8% се е повишила цената на суровия петрол през последната седмица заради опасенията за удари върху петролни обекти в Иран. 

„Все още цените на дребно у нас се задържат. Надяваме се да паднат цените на едро и това да не се отрази на крайния потребител. Последните дни, мисля, че около 4 долара падна петролът, но в едровите цени все още не е отразено“

Ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи и прекъсне една от основните петролни артерии в света - Ормузкия пролив последиците ще са крайно негативни, смятат експерти.

„Това е един воден път между Иран и Оман, който е много тесен, но  е стратегически важен. Оттам минават над 20% от суровия петрол в света и ако бъде блокиран това ще доведе до увеличаване на транспортните разходи и забавяния на доставките“

Към момента няма проблеми с доставките на горива, има и резерв в базите и бензиностанциите у нас, посочват експерти. Според тях при сценарий с успокояване на ситуацията в Близкия изток цените на суровия петрол постепенно ще се нормализират, което ще доведе до задържане на цените на горивата у нас.

В Бургас в момента бензинът и дизелът по бензиностанциите са между 2,35 и 2,56 лева, като разликата между дизела и бензина е 1-2 стотинки. 

Повече чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметовете на Несебър и Поморие учредяват сдружение с нестопанска цел

Кметовете на Несебър Николай Димитров и на Поморие Иван Алексиев обявиха учредяването на Сдружение с нестопанска цел. Това ще е Местна инициативна рибарска група, включваща общините Поморие, Несебър и Руен.   „В новия програмен период бе решено, че въпреки добрите показатели на усвояемост, самостоятелните  рибарски групи  по общини трябва да се..

публикувано на 11.10.24 в 13:20

Земеделски стопани получиха над 190 млн. лева от втория транш по украинската помощ

190 283 470 лв. получиха 50 290 стопани  по държавните помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо..

публикувано на 11.10.24 в 09:35
Румен Драганов

Румен Драганов: Резервациите за Нова година започват още от предходната

Резервациите за Нова година започват още от предходната, така че една част от хубавите места са резервирани година по-рано. Това каза пред БНР проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.  "Тези хора, които са прекарали добре, категорично казват на собствениците или на тези, които са ги настанили, че искат и догодина отново да са..

публикувано на 11.10.24 в 08:29
Людмила Петкова

МФ: Оставащите 125 млн. лева от "украинската помощ" ще бъдат изплатени до края на ноември

Финансовият министър Людмила Петкова съобщи, че оставащите 125 млн.лв. от т.нар. украинска помощ ще бъдат изплатени до края на ноември. Това е договорено по време на среща със земеделските производители, засегнати от украинския внос и министърът на земеделието Георги Тахов. От своя страна, производителите потвърдиха, че отпуснатите вече 200 млн. лв. са..

публикувано на 10.10.24 в 15:45
архив

Плажът в Бургас е пълен: Въздухът е 27 градуса, водата - 21

Най-топлият ден за октомври отчитат по Южното Черноморие. 27 градуса е температурата на въздуха в момента, вятърът е слаб, а 20-21 градуса е температурата на морската вода. В топлия ден бургаският плаж се напълни с туристи и гости на града.  Днес морето е „тава“, както казваме ние обитателите на Черноморското крайбрежие. С привкус на лято и мирис..

публикувано на 10.10.24 в 13:57

Нови информационни табели в Кондолово, Българи и Кости постави ТД "Насам-натам"

В странджанските села Кондолово, Българи и Кости има нови информационни табла и дървени жалони.Те ще улесняват туристите, обясни председателят на дружество "Насам-натам" Димо Колев, което организира акция по монтирането и почистване на терените. Подобно облагородяване в Странджа дружеството прави вече четвърта година. Това е част от негова стратегия..

публикувано на 10.10.24 в 09:30
Министерство на земеделието

Земеделците получават 200 млн. обезщетение от т.нар. "украинска помощ"

Земеделските производители, засегнати от вноса на аграрни култури от Украйна, ще получат отпуснатите от правителството 200 млн. лв. обезщетение от т.нар. "украинска помощ".  За възможностите и сроковете за изплащане на останалите 125 млн.лв. от договорените средства, земеделците ще разговарят във Финансовото министерство с вицепремиера и министър на..

публикувано на 10.10.24 в 08:19