Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха първия мобилен социален център в Сливен

Мобилен социален център отвори врати в Сливен. Цветното камионче е с класна стая и бяла дъска и ще събира до 6-8 деца. Предвидено е центърът да работи с деца от квартал „Надежда“. Организатор е фондация „За Надежда“. На откриването присъстваха представители на френското посолство в България, американската организация O.U.R.Rescue, Български фонд за жените и други. 

Важен акцент в мобилния социален център е, че той може да бъде на много места, където обикновено институциите ги няма, каза Росица Кратункова от фондация „За Надежда“.

"В този център ще изпълняваме различни дейности, които са насочени към социални умения, емоционални умения, психосоциална подкрепа за някои, които са били жертва на насилие, за превенция на такова насилие".

Организаторите се надяват, че към разговорите в камиончето ще могат да привлекат и родителите на децата в нужда.

"Което да е като безопасно пространство да го наречем, където да имат тази връзка и социализация на различни групи."

Превозното средство е закупено от Франция и сега предстои да бъде направено разпознаваемо с изрисуваните по него два персонажа на приказни герои, каза Алекси Иванов, графити артист.

"Единият персонаж е Пипи Дългото чорапче и съм го хванал от главата „Пипи тръгва на училище“.

 Откриването на мобилния социален център стана повод за празник на децата от квартала, който се състоя на гаровия парк и бе отбелязан с игри, спорт, музика и работилници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоян Копривленски вдъхнови бургаски ученици,споделяйки опита си

Пред пълна зала с ученици в бургаската библиотека световният шампион по кикбокс Стоян Копривленски говори за пътя към успеха си и трудностите, през които е минал. Той е лице на кампанията "Отговорни в училище" и гост на подкаста  „Аз сред всички – пътят към успеха“, който цели да мотивира и вдъхнови младите хора.  "Важен е примерът, надявам..

публикувано на 10.10.24 в 16:05

Математици настояват да бъде увеличен приемът на ученици в математическите гимназии в страната

112 български учени математици от 15 университета и научни института се обединяват около идеята да бъде увеличен приемът на ученици в математическите гимназии в страната. Те са входирали предложението си до министъра на образованието. Изпратили са писма до президента и до Министерския съвет. Според тях бройката трябва да бъде завишена още при..

публикувано на 09.10.24 в 14:56

Университет "Проф.д-р Асен Златаров" откри академичната година за чуждестранните си студенти

Университет  "Проф.д-р Асен Златаров" откри новата академична година за чуждестранните си студенти. Първокурсниците са от 12 държави и се обучават в Медицинския факултет. Сред тях има и такива с двойно гражданство.  Реално за втора година бургаския ВУЗ приема студенти от чужбина.  "Дипломите ни са признати в Европа и Великобритания, предстои..

публикувано на 08.10.24 в 14:45

Бургаски ученици: Образование в чужбина, реализация в България

Бургаски ученици днес се запознаха с възможностите за следване в чужбина. Индивидуални консултации за специалности, за такси и за битови условия бяха направени на изложението "Световно образование". Повечето от бургаските тинейджъри бяха от езиковите гимназии и се интересуваха от възможностите за обучение в Европа. Голяма част от тях само..

публикувано на 07.10.24 в 15:08

Организират обучение по дигитални умения за украински деца в Бургас

Центърът за подкрепа и личностно развитие в Бургас дава старт на нов курс за обучение по дигитални умения за украински деца. Той ще се провежда всеки петък от 16.30 часа в зала № 9, ет. 3 на Международния конгресен център до Морска гара, информират от Общината. Занятията ще бъдат водени от квалифициран преподавател от Университет "Проф. д-р Асен..

публикувано на 07.10.24 в 13:18

Нидерландия и Белгия са най-предпочитаните държави от българите за обучение в чужбина

  20-то изложение „Световно образование“ ще се проведе в Бургас на 7 октомври.  6 университета ще бъдат представени в него.Това са четири учебни заведения от Швейцария, един от Нидерландия, и един от България. В същото време посетителите ще имат възможност да се запознаят с възможностите за обучение във висшите училища в цяла Европа, обясни Николай..

обновено на 07.10.24 в 10:41

Двойно повече студенти в бургаския филиал на Софийския университет

С двойно повече студенти започва втората си година бургаския филиал на Софийския университет. Днес академичната година бе официално открита в присъствието на ръководството на ВУЗ-а, студенти и гости.  Стабилизирана академична структура, с нови магистърски програми и още повече студенти отчете на старта на втората учебна година..

публикувано на 03.10.24 в 13:45