Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Киров отчете първата година от мандата си като кмет на Царево

6
Снимка: Свобода Атанасова

Кметът Марин Киров отчете пред граждани първата година от мандата на екипа и администрацията на Община Царево, след поредица от обсъждания в населените места на общината. 

„Изпращаме трудна управленска година във финансово отношение заради сполетялото ни бедствие през 2023 година, но и започнахме много големи инфраструктурни обекти, които преобразяват цялата община, подобряват качеството на живот и ни утвърждават като предпочитана дестинация за почивка и живот по Южното Черноморие.

Проектите с осигурено финансиране, част от които вече се изпълняват, а други се проектират и се възлагат чрез обществени поръчки в община Царево са за над 79 милиона лева, като от тях 42 са помощ от държавата по бедствието, останалите са привлечени през настоящата година от различни фондове и по правителствената програма за общините. Тези проекти ще се изпълняват в следващите две години и в голяма степен ще определят мандата и развитието на населените места.

 

 

Най-важното за мен е, че те засягат положително развитието на всички населени места от общината. В Лозенец наблягаме на туристическата инфраструктура, в Царево изграждаме Медицински център и започваме Многофункционална спортна зала, в село Варвара вече почти изградихме нов водопровод, но ще проектиране и пречиствателна станция, в Ахтопол предстоят обществени поръчки за спортна и образователна инфраструктура и подобряване на средата в детската градина, в Синеморец ще проектираме пречиствателна станция. Имаме проекти, с осигурено финансиране за всяко едно населено място“ заяви кметът на общината Марин Киров при представянето на пълния списък с обекти.
Той допълни още: „Управленският екип и мнозинството в Общински съвет успяхме да игнорираме огромния дефицит и да привлечем достатъчно средства, извън тези по бедствието, за да реализираме мащабните проекти за цялата община. Има и трудности – финансовите проблеми покрай бедствието, зоната около плаж Корал също ощети общината с над 600 хиляди лева, но се справяме. Също така налагаме нов модел в управление на общинските имоти – не просто продажби до дупка, защото към момента общината почти не разполага с имоти, а осигуряване на нови имоти и продажба, за да задоволим нуждите на местните хора и на инвеститорите“.
Според Киров най-голямото предизвикателство остава изграждането на пристанището в Царево:


“Работим по проектиране на основен ремонт на лодкостиянките в Ахтопол и Лозенец. Водим разговори и преговаряме за финансиране на основен ремонт и изграждане на пристанището в Царево, но там залога е много голям, няма държавно финансиране и трябва да обмислим всичко много добре, преди да действаме, като на първо време презаяверяваме разрешението за строеж, защото беше изтекло.“
Сред най-важните проекти за всички населени места е изграждането на Медицинския център в Царево, който ще обслужва жителите и гостите на общината:
 
„През настоящата година разплатихме първата част от дейностите, а също се наложи да организираме обществена поръчка и за довършването и закупуването на апаратура, като вече се работи и срокът на дейностите е 95 дни.“
„Заварихме няколко готови проекта – първата фаза с осигурено финансиране на ремонта на пътя до с. Фазаново; този за ремонта в детската градина и този за ремонта в противопожарната служба, а договорите за финансиране подписахме и процедурите проведохме през настоящата година. По другите големи проекти се привлечени средства, налага се проектиране, заверка на изтекли разрешения, нови съгласувания, много-много работа и провеждане на процедури.“  каза още Марин Киров.
Кметът на общината допълни информация и за културната програма през първата година:

„Въпреки че нямахме възможност като време и финанси още първата година да стартираме с нова културна програма, надградихме съществуващата с нови инициативи и проекти - Арт инсталацията Ветровете на Царево; Пейки-книги - 25 пейки под формата разгърната книга намериха място на емблематични места в Царево, Лозенец и Ахтопол; „За едно“ – интерактивна светлинна арт инсталация, разположена край слънчевия часовник в с. Лозенец; Графити фестивал - - Arsek & Erase изрисуваха стената на пристанището в Лозенец; Проведе се Царево спортува с плувен маратон и бягане; проведохме много нови събития  и концерти по населените места.“

Снимки: Свобода Атанасова
По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Болярово домакин на заседание на Регионална асоциация на общините „Тракия“

Община „Болярово“ беше домакин на изнесено заседание на Управителния съвет на Регионална асоциация на общините „Тракия“, като част от събитията, посветени на Деня на Болярово и 50 години от създаването му. Гостите – кметове и зам.-кметове на общини, членове на Асоциацията, разгледаха Документалната изложба „50 години град Болярово“ и проследиха етапите..

публикувано на 18.10.24 в 16:50

Големи котки вече могат да се видят в бургаския зоопарк

Нови обитатели има бургаския зоопарк. Това са черна пантера, каракал и сервал от семейството на големите котки. Атрактивните хищници са разположени в обособена територия, създадена по изцяло биосъобразен модел. Те бяха представени днес на бургазлии и гости на града. Символично лентата прерязаха управителят на зоопарка Кръстьо Дъбов,..

публикувано на 18.10.24 в 16:01

Пада възрастта при приема на наркотици

Марихуана и екстази приемат най-много учениците, а възрастовата граница при младежите, които употребяват наркотици все повече пада и стига до 5-6 клас . Това отчетоха от общинския съвет по наркотични вещества в Бургас по време на информационна среща в рамките на Националната кампания относно отговорността на родители, чиито деца..

публикувано на 18.10.24 в 14:12
Генералният директор на БНР Милен Митев.

Милен Митев: Създаването на дигитално съдържание е ключово за бъдещето на радиото

Генералният директор на Българското национално радио (БНР), г-н Милен Митев, гостува в предаването "Нашият ден", където говори за ролята си на настоящ и бъдещ генерален директор на медията. Той благодари за доверието, което му беше гласувано за втори мандат както от Съвета за електронни медии, така и от много от колегите му в радиото. По думите му..

публикувано на 18.10.24 в 12:21

Въвеждат разделно събиране на биоразградими отпадъци в поморийския квартал "Свобода"

Разделно събиране на биоразградими отпадъци въвеждат по проект в Община Поморие. Целта е да се намалят разходите за обработката и депонирането на боклука. План-сметката за услугите по сметосъбиране на морската община е 5,2 млн. лева за тази година. Като първа стъпка всички 32 блока в поморийския квартал „Свобода“ са включени в пилотен..

публикувано на 18.10.24 в 10:55
Каракал

Бургаският зоопарк представя новите си обитатели: черна пантера, сервали и каракали

Черна пантера, сервали и каракали са новите обитатели на бургаския зоопарк. Те ще бъдат показани официално на бургазлии днес от 11 часа, съобщи Община Бургас. "Те са голяма радост за бургаския зоопарк, тъй като това са едни от най-големите и атрактивни животни", коментираха оттам.  Новата територия ще предостави възможност на посетителите да се..

публикувано на 18.10.24 в 08:52

Четири комисии проверяват има ли дюни край къмпинг "Каваци - Север"

Областната управа в Бургас внесе в Службата по геодезия, картография и кадастър проект за изменение на специализираната кадастрална карта в района на къмпинг "Каваци – Север", в непосредствена близост до плажната ивица.  Според новия проект 99% от територията - 36 807 квадратни метра - са пясъчни дюни. Така площта на пясъчните дюни нарасна..

публикувано на 18.10.24 в 08:30