С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди.
Проявата е част от новата инициатива на регионалния музей „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“. Тя се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България, Община Бургас и Областната администрация.

Проектът има за цел да сближава култури. Култури, които във всяка една цивилизация и всяко едно общество започват от трапезата, припомни директорът на бургаския музей Милен Николов:
„На трапезата се случва всичко и тъжните и веселите събития в живота ни се случват там. Край нея става и опознаването и се решават проблемите. Това е и нашето послание – с вилица, с нож, с вкусна храна и чаша вино, така може да се стигне до разбирателство.“

Инициативата включваше и кулинарна демонстрация в етнокухнята на музея. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ приготвиха един от най-популярните празнични сладки специалитети– унгарски щрудел, известен като „ретеш“, а присъстващите имаха възможност да го опитат.
Унгарският посланик Миклош Борош, заедно с кмета Димитър Николов опитаха от шрудела и похвалиха бургаските ученици, за добре приготвения сладкиш.

„Кулинарията е не само символ на приятелство, тя сближава и създава приятна емоция. Ние знаем, че унгарският народ е много гостоприемен и колкото повече подобни инициативи имаме, толкова повече нашите народи ще се сближават. Каним негово превъзходителство да организираме все повече такива събития, с изложби и културен ангажимент“, каза Николов. Николов.
Унгарският посланик благодари за поканата да гостува в морския град и за възможността за среща на дипломацията, историята и културата чрез кухните на нациите.
Изложбата „Сладки посланици“ разказва подробно за невероятно вкусни сладкиши, типични за унгарската кухня, и за историите на тяхното създаване – тортата-чудо на Йожеф Добош, будапещенският миньон на Хенрик Куглер, тортата „Янчи Риго“, палачинката „Гундел“, чийзкейкът „Ракоци“, бонбоните „Унгарска рапсодия“.

Експозицията включва и оригинални предмети – сервизи за хранене от фин рисуван Херендски порцелан, прочут по целия свят, признат от династии и аристократични фамилии.
Изложбата ще гостува в Етнографския музей до 10 януари 2025 г.
повече може да чуете в звуковия Файл:
Силвия Рашкова, освен родом от Бургас, е и още по-свързана с водата, тъй като е национален рекордьор в няколко дисциплини по свободно гмуркане. Наскоро тя добави още 5 рекорда в колекцията си, която вече наброява цели 13. Нейно лично постижение е 67 метра, като вече гледа към 70. Силвия Рашкова с 5 национални рекорда на Световното..
Три двугърби камили – майка, баща и тяхното малко – са новите обитатели на Зоопарк Бургас. Родителите се казват Кали и Фреди, а тяхното дете все още няма име и очаква своя осиновител, който ще може да го избере. Камилите са в отлична форма и вече се чувстват добре в новия си дом. Те разполагат с повече от пет декара площ, където свободно се разхождат..
Историческият роман „Деултум посреща Свирепия“ на Ирина Вагалинска е втората й книга от литературната поредица „Провокирано от археологията“. Първата „Мистерии в Хераклея Синтика“ се радва на голям читателски интерес и е посветена на и проучванията в античния град край Петрич. Действието във втората книга се развива в Деултум,..
Над 4600 тръноопашати потапници са били регистрирани в езерата около Бургас, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Тръноопашатата потапница е световно застрашен вид със силно намаляваща популация. В света са останали между 5300-8700 възрастни индивида. Зимуващата популация в Европа е оценена на между 7500 – 15 900 индивида. У нас те..
Димитровска питка с ябълка, баница с агнешки дреболии, страджански зелник и хлебчета с бекон и карамелизиран лук бяха част от изкушенията в първия фестивал на хляба "Българщина" в Бургас. Той се проведе в двора на Гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и е посветен на големия християнски празник Димитровден. Инициативата е на фондация "Евгени..
Димитровска питка с ябълка, Странджански зелник, хлебчета с пушен бекон са част от печивата, които ще бъдат представени на провеждащия се в Бургас фестивал на хляба „Българщина“. Освен учениците на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в кулинарното изложение участие ще вземат и членове на Тракийското дружество „Екзарх Антим..
Фотоизложбата „Айтос в обектива на миналото“ ще бъде открита в навечерието на празника на града – Димитровден. На 8 пана са представени снимки и картички, които показват облика на Айтос от края на XIX и през XX век. Колекцията е събирана в продължение на 7 години. Нейни създатели са Ангел Тодоров и Богдана Железова. „Идеята е на..
Силвия Рашкова, освен родом от Бургас, е и още по-свързана с водата, тъй като е национален рекордьор в няколко дисциплини по свободно гмуркане...