Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Унгарският посланик Миклош Борош - майстор в приготвянето на пастети и почитател на българската баница

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". 

Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт. 

Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.

повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:


Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на  още едно ястие с говеждо месо.

Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.

повече може да чуете в звуковия файл:


Той много хареса и шрудела, който приготвиха по унгарска рецепта в етнокухнята на музея учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. С инструкции им помогна унгарският кулинар Ласло Биро, който им обясни съставките и стъпките, които се следват при направата на сладкиша, който беше с пълнеж от тиква с мак.

повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:


Ето и рецептата : 

Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава

За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора

120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела

За корите:масло, галета

Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.


Начин на приготвяне: 

Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

България влезе в Книгата на Гинес с най-голямата кучешка торта в света

България влезе в Гинес с най-голямата кучешка торта в света. Тя бе представена в София.  Автор е д-р  Костадин Шанков,  ветеринарен лекар и специализиран кучешки готвач. Организатор и рекордьор е най-голямата верига зоомагазини у нас . Тортата е с размери –2 на 2 метра и тегло точно 305,8 кг. Приготвена е изцяло от натурални продукти, отговарящи..

публикувано на 20.09.25 в 13:35

Клоунът Паоло Нани гостува в Бургас с уличния спектакъл „Джекил на лед“

Световноизвестният клоун Паоло Нани пристига в България за турне в четири града със своето улично представление „Джекил на лед“. Бургаската публика ще може да го види на 27 септември от 18:00 ч. на сцена „Охлюва“ в Морската градина. Входът е свободен, а сладоледът – безплатен. Преди спектакъла, от 17:30 ч., със свое шоу ще се включи и Ивомир Игнатов..

публикувано на 18.09.25 в 16:00

Ямболският Безистен отбелязва 10 години като културен център

10 години от преобразуването си в културен център отбелязва петвековният Безистен в Ямбол. Днес и утре в средновековната сграда и пространството около нея ще бъдат открити  изложби, арт-ателиета и концерти. Отбелязването на 10 -те години от трансформирането на емблематичната за Ямбол сграда на Безистена от покрит базар в културен и..

публикувано на 18.09.25 в 10:40

Червенокоремни тамарини са новите екзотични обитатели на бургаския зоопарк

Зоопарк Бургас вече е дом на двойка червенокоремни тамарини, познати още като белоусти, заради шарката около муцуната им.  Това са първите екземпляри от този вид, които могат да бъдат видени у нас, и тяхното присъствие е атракция както за посетителите, така и за любителите на екзотичната природа.  Миниатюрните маймунки впечатляват със своето..

публикувано на 17.09.25 в 12:00

Веселина Михайлова събира най-екзотичните цветя в своите букети

Сини рози, букет с артишок, екзотични цветя – това са само малка част от творческите вдъхновения на бургаската флористка Веселина Михайлова. Характерно за букетите и аранжировките, които прави е спонтанността, нестандартната идея и богатите съчетания на растенията.   За Веси цветята са живот. Тя разговаря с тях и им пее, защото за нея те..

обновено на 14.09.25 в 13:48

"Сладкото чудо на Созопол" възроди старинния десерт „дамга“

Морският град отново събра жители и гости за традиционния фестивал „Сладкото чудо на Созопол“, посветен на местната созополска дамга. На площад „Кулата“ местни майстори-сладкари показаха своите умения и пазени с години семейни рецепти.  Сред тях беше и телевизионният кулинар шеф Иван Звездев, а голям интерес предизвика участието на..

публикувано на 13.09.25 в 15:02

В село Безмер започва „Тунджа - творчество и иновации“

В ямболското село Безмер днес на площада от 15:00 часа ще започне 13-ти Международен младежки фестивал „Тунджа - творчество и иновации“. Фестивалът ще предложи различни състезателни игри, сред които пейнтбол, дрифт картинг, щафетно трасе, стрийтбол и сумо анимации.   Предвидени са също арт работилници, свободни игри и интерактивни..

публикувано на 13.09.25 в 13:43