Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура".
Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт.
Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.
повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:

Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на още едно ястие с говеждо месо.
Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.
повече може да чуете в звуковия файл:

повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:
Ето и рецептата :
Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава
За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора
120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела
За корите:масло, галета
Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.

Начин на приготвяне:
Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.
Бургаската ученичка Арина Шило е полуфиналист в „България търси талант“. Тя е възпитаник на Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров" в града. Във фейсбук страницата си от учебното заведение споделят, че участието в предаването е изключително важно з а Арина. "Т я вложи много труд, отдаденост и сърце в своя нов номер, който..
Осем „златни“ двойки, които навършват 50 години съвместен живот, подновиха брачните си клетви в Камено в Деня на християнското семейство, който се отбелязва днес. Общинската администрация организира за втори път честване на „златни сватби“. Инициативата е дело на кмета Жельо Вардунски, с цел да вдъхнови младите хора и да подчертае значението на..
Регионален исторически музей – Бургас ще представи колоритната изложба „Медникарството – древно и вечно“. Тя е дело на етнографите от РЕМ – Пловдив и ще бъде открита на 26 ноември 2025 г. (четвъртък) от 16:30 часа в залата за временни изложби на Етнографската експозиция в морския град на ул. „Славянска“ 69. Още през ХVІІІ век много от произведенията на..
По повод професионалният празник на Сухопътните войски – 19 ноември, днес във войсковия район Кабиле край Ямбол е обявен ден на отворените врати. За посетители между 10:00 и 14:00 часа ще бъдат отворени 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион. Ще бъде направен статичен и динамичен показ на въоръжение и техника, като..
Община Поморие и Младежки център - Поморие канят на специална прожекция на документалния филм „Тайните на Черноморска Атлантида“ - продукция, която разкрива сензационни открития за потъналите цивилизации по българското Черноморие и връзките им с легендарната Атлантида. Събитието ще се състои днес, от 17:30 часа в залата на НЧ „Светлина 1939“ -..
Екипи от Мондиал’74, „лудото американско лято“ и билет с автограф на Костадинов от „Парк де Пренс“ представя изложба в Бургас. Експозицията е озаглавена „За първи път на едно място: легендарните екипи на България“ и отваря врати днес на 17 ноември – датата на легендарната победа над Франция, споделят организаторите Милен Николов и Петър..
Теодора Калчева развя българското знаме на Международния конкурс на красотата в Малта. Бургазлийката направи фурор с участието си в категория "Боди арт". Нейната Ариел е едновременно царствена владетелка на подводното царство и мистична приказна героиня. Изборът на морската тематика идва от идеята да се подчертае близостта между двете държави..
Бургаската ученичка Арина Шило е полуфиналист в „България търси талант“. Тя е възпитаник на Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров" в града...
Регионален исторически музей – Бургас ще представи колоритната изложба „Медникарството – древно и вечно“. Тя е дело на етнографите от РЕМ – Пловдив и ще..
Осем „златни“ двойки, които навършват 50 години съвместен живот, подновиха брачните си клетви в Камено в Деня на християнското семейство, който се..