Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура".
Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт.
Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.
повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:
Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на още едно ястие с говеждо месо.
Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.
повече може да чуете в звуковия файл:
повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:
Ето и рецептата :
Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава
За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора
120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела
За корите:масло, галета
Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.
Начин на приготвяне:
Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.
24 декември. Бъдни вечер. Нощта, в която всички трябва да се по-смирени. Така я описва готвачът Ути Бъчваров, който ни съветва поне в тези дни, в които трябва да сме по-добри, да загърбим негативните отношения с роднините, тъй като е възможно да възникнат спорове. Но освен цялата атмосфера, която носят коледните празници, трябва и да знаем..
След коледните празници, идва Нова година. А какво може да опитате през новата 2025 година? Срещам Ви с едно младо момиче от Айтос, което прекарва голяма част от уикендите си не по магазини и кафенета….а в пещерите. Галена Спасова е на 17 години. Тя учи в Немската гимназия в Бургас. От три години тя обикаля България и я опознава по един..
Магията на Коледа завладя магазини, офиси, детски градини, училища, частни домове и жилищни блокове в Бургас. Те се включиха в 18-тото издание на инициативата "Да украсим Бургас". Най-активни тази година са жителите на комплексите „Меден рудник“, „Славейков“, „Братя Миладинови“ и „Изгрев“. Красиви снимки и видеа , музикални послания за..
"Операция:Плюшено мече“, която сбъдва коледни желания и през тази година за 17 - ти пореден път осигури подаръци за десетки хиляди деца и възрастни с увреждания, има мечешко магазинче. Ако си закупиш нещо от него подпомагате дейността на неправителствената организация. Отправихме предизвикателство към хората, които обичат да..
Във водите на залива между Пристанището на Царево и плаж „Понтона“ вчера е поставена експериментална модулна мидена инсталация, чрез която да се проверят условията на растеж на бяла мида и нетрадиционните за нашето море стриди, съобщиха от Тракийски университет - Стара Загора. Инсталацията е разположена на приблизително 40 см от морското дъно,..
Графит на Иван Янков - Esteo преобрази визията на външния асансьор на двете бургаски гимназии „Акад. Никола Обрешков“ и „Г. С. Раковски“. Проектът за преобразяване на градското пространство е на сдружение „Посока Бургас“. Това е петият графит на визуалния артист, който преобразява фасадите на блокове и на обществени сгради...
С щурмови самолет Су-25 Дядо Коледа кацна в авиобаза „Безмер“ край Ямбол. Секунди преди него, също със Су-25, се приземи Снежанка, а джуджета пристигнаха с граничен хеликоптер Agusta 109. На летището ги очакваха десетки нетърпеливи деца. Специалният полет докарал Добрия старец от далечните земи изпълни командирът на авиобазата полк. Милен Димитров...
След коледните празници, идва Нова година. А какво може да опитате през новата 2025 година? Срещам Ви с едно младо момиче от Айтос, което прекарва..
24 декември. Бъдни вечер. Нощта, в която всички трябва да се по-смирени. Така я описва готвачът Ути Бъчваров, който ни съветва поне в тези дни, в които..
Магията на Коледа завладя магазини, офиси, детски градини, училища, частни домове и жилищни блокове в Бургас. Те се включиха в 18-тото издание на..