Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Голям интерес към кулинарния фестивал "Вкусните гозби на Странджа" в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

Десетки посетители на кулинарния фестивал "Вкусните гозби на Странджа" опитаха от автентичната храна на населени места от четири общини на Бургаска област - Малко Търново, Средец, Царево и Бургас. Кулинарната традиция представиха жители на 9 села и градове. 
"Целта ни е да популяризираме кулинарните традиции на хората от Странджа планина, да ги мотивираме да готвят и представят своите вкусни гозби, както и да запознаем жителите и гостите на Бургас с историята и традициите на Странджанския край“, каза Стоян Стоянов, от гражданската инициатива "Кулинарните фестивала на България", която организира събитието съвместно с Регионалния исторически музей. 
  


Желаещите можеха да опитат зелник и трахана от Малко Търново, рибена чорба от Бръшлян, содена питка на подник от Звездец.

"Странджанският зелник е уникалното ястие, което представя нашия регион. Основното в него са зелениите, които се слагат. Могат да бъдат щир, диво цвекло, тученица, лапад или спанак. Задължителната сътавка е джоджен, зелен лук също се слага. Приготвя се като баница,кори , 6 яйца,кисело мляко и газирана вода, затова става толкова мека и хубава. С това ястие се посрещали гости. Траханата е друго характерно ястие, то се приготвяло ежедневно от брашно и зеленчуци, а моята е от брашно и манатарки!", разказа Милена Дренчева, секретар на читалище "Георги Попаянов" - Малко Търново. 
повече може да чуете в звуковия файл:


Ирина Николова от читалище "Гео Милев" в село Звездец приготви содена питка. Тя беше изпечена на подница както са го правили в миналото.

"Питката се прави от 1 кг брашно, 1 к.л. сол, 1к.л. сода и вода колкото поеме. тестото, което се замесва трябва да е малко по твърдо, да не е меко. Питката се е правила много често във всеки дом, тя задължително е била на трапезата на Бъдни вечер. Много е вкусно например - содена питка с приготвена лучена пъстърва от река Велека!"   
повече може да чуете в звуковия файл:

Представителите на село Момина Църква бяха приготвили пълнена кокошка с булгур, гръчена баница, колачета със сирене и още много постни и месни ястие:

"При нас всичко е много вкусно, защото се приготвя от "златните ръце" на жените от селото! Гръчената баница се точи и на точилката се нагърчва от тук името, прави се с орехи и канела", разказа Ивана Огнянова, която участва във фестивала с още четири жени, най - добрите кулинарки на Момина църква. 
повече може да чуете в звуковия файл:


От Бродилово участниците се представиха със сушени чушки, пълнени с булгур, праз, гъби и зарзалинки, ориз с туршия, бобс ножонки и много сладки и солени тестени изделия.  



За любителите на рибата имаше плакия паламуд, хайвер и лакерда от Ахтопол, рибена крем супа от Синеморец и рибена чорба по моряшки и чироз от Бургас.

Повече може да чуете в предаването ни "Ева в неделя" на 8 декември от 13 до 15 часа!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Клоунът Паоло Нани гостува в Бургас с уличния спектакъл „Джекил на лед“

Световноизвестният клоун Паоло Нани пристига в България за турне в четири града със своето улично представление „Джекил на лед“. Бургаската публика ще може да го види на 27 септември от 18:00 ч. на сцена „Охлюва“ в Морската градина. Входът е свободен, а сладоледът – безплатен. Преди спектакъла, от 17:30 ч., със свое шоу ще се включи и Ивомир..

обновено на 26.09.25 в 12:16

Оксана Желяпова: Бесарабските българи обичат и милеят за прародината си

Оксана Желяпова е родена в град Кишинев в смесено семейство на молдовка и българин и с корени от град Твърдица, район Тараклия в Молдова. Тя е юрист по образование. Българските й корени са от Сливенския район и местния град Твърдица. Бесарабската българка спечели титлата „ Мисис България Вселена 2022“, като каузата, с която участва е да..

публикувано на 22.09.25 в 10:00

България влезе в Книгата на Гинес с най-голямата кучешка торта в света

България влезе в Гинес с най-голямата кучешка торта в света. Тя бе представена в София.  Автор е д-р  Костадин Шанков,  ветеринарен лекар и специализиран кучешки готвач. Организатор и рекордьор е най-голямата верига зоомагазини у нас . Тортата е с размери –2 на 2 метра и тегло точно 305,8 кг. Приготвена е изцяло от натурални продукти, отговарящи..

публикувано на 20.09.25 в 13:35

Ямболският Безистен отбелязва 10 години като културен център

10 години от преобразуването си в културен център отбелязва петвековният Безистен в Ямбол. Днес и утре в средновековната сграда и пространството около нея ще бъдат открити  изложби, арт-ателиета и концерти. Отбелязването на 10 -те години от трансформирането на емблематичната за Ямбол сграда на Безистена от покрит базар в културен и..

публикувано на 18.09.25 в 10:40

Червенокоремни тамарини са новите екзотични обитатели на бургаския зоопарк

Зоопарк Бургас вече е дом на двойка червенокоремни тамарини, познати още като белоусти, заради шарката около муцуната им.  Това са първите екземпляри от този вид, които могат да бъдат видени у нас, и тяхното присъствие е атракция както за посетителите, така и за любителите на екзотичната природа.  Миниатюрните маймунки впечатляват със своето..

публикувано на 17.09.25 в 12:00

Веселина Михайлова събира най-екзотичните цветя в своите букети

Сини рози, букет с артишок, екзотични цветя – това са само малка част от творческите вдъхновения на бургаската флористка Веселина Михайлова. Характерно за букетите и аранжировките, които прави е спонтанността, нестандартната идея и богатите съчетания на растенията.   За Веси цветята са живот. Тя разговаря с тях и им пее, защото за нея те..

обновено на 14.09.25 в 13:48

"Сладкото чудо на Созопол" възроди старинния десерт „дамга“

Морският град отново събра жители и гости за традиционния фестивал „Сладкото чудо на Созопол“, посветен на местната созополска дамга. На площад „Кулата“ местни майстори-сладкари показаха своите умения и пазени с години семейни рецепти.  Сред тях беше и телевизионният кулинар шеф Иван Звездев, а голям интерес предизвика участието на..

публикувано на 13.09.25 в 15:02