Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Голям интерес към кулинарния фестивал "Вкусните гозби на Странджа" в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

Десетки посетители на кулинарния фестивал "Вкусните гозби на Странджа" опитаха от автентичната храна на населени места от четири общини на Бургаска област - Малко Търново, Средец, Царево и Бургас. Кулинарната традиция представиха жители на 9 села и градове. 
"Целта ни е да популяризираме кулинарните традиции на хората от Странджа планина, да ги мотивираме да готвят и представят своите вкусни гозби, както и да запознаем жителите и гостите на Бургас с историята и традициите на Странджанския край“, каза Стоян Стоянов, от гражданската инициатива "Кулинарните фестивала на България", която организира събитието съвместно с Регионалния исторически музей. 
  


Желаещите можеха да опитат зелник и трахана от Малко Търново, рибена чорба от Бръшлян, содена питка на подник от Звездец.

"Странджанският зелник е уникалното ястие, което представя нашия регион. Основното в него са зелениите, които се слагат. Могат да бъдат щир, диво цвекло, тученица, лапад или спанак. Задължителната сътавка е джоджен, зелен лук също се слага. Приготвя се като баница,кори , 6 яйца,кисело мляко и газирана вода, затова става толкова мека и хубава. С това ястие се посрещали гости. Траханата е друго характерно ястие, то се приготвяло ежедневно от брашно и зеленчуци, а моята е от брашно и манатарки!", разказа Милена Дренчева, секретар на читалище "Георги Попаянов" - Малко Търново. 
повече може да чуете в звуковия файл:


Ирина Николова от читалище "Гео Милев" в село Звездец приготви содена питка. Тя беше изпечена на подница както са го правили в миналото.

"Питката се прави от 1 кг брашно, 1 к.л. сол, 1к.л. сода и вода колкото поеме. тестото, което се замесва трябва да е малко по твърдо, да не е меко. Питката се е правила много често във всеки дом, тя задължително е била на трапезата на Бъдни вечер. Много е вкусно например - содена питка с приготвена лучена пъстърва от река Велека!"   
повече може да чуете в звуковия файл:

Представителите на село Момина Църква бяха приготвили пълнена кокошка с булгур, гръчена баница, колачета със сирене и още много постни и месни ястие:

"При нас всичко е много вкусно, защото се приготвя от "златните ръце" на жените от селото! Гръчената баница се точи и на точилката се нагърчва от тук името, прави се с орехи и канела", разказа Ивана Огнянова, която участва във фестивала с още четири жени, най - добрите кулинарки на Момина църква. 
повече може да чуете в звуковия файл:


От Бродилово участниците се представиха със сушени чушки, пълнени с булгур, праз, гъби и зарзалинки, ориз с туршия, бобс ножонки и много сладки и солени тестени изделия.  



За любителите на рибата имаше плакия паламуд, хайвер и лакерда от Ахтопол, рибена крем супа от Синеморец и рибена чорба по моряшки и чироз от Бургас.

Повече може да чуете в предаването ни "Ева в неделя" на 8 декември от 13 до 15 часа!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Созопол се намира единствената подводна каменна гора на нашата планета

През 1958 година любители водолази регистрират за първи път отделни дървета, без да знаят, че става въпрос за подводна каменна гора от епохата на Миоцена.  Тя се намира в района на Созопол и засега на науката не е известен друг подобен природен феномен. Геоложките слоеве доказват възраст от 20 милиона години , разказа пред БНР доц...

публикувано на 22.07.25 в 17:00

Фестивал на виното ще се проведе за 13-а година в Бургас

От 25 до 27 юли Бургас отново ще бъде домакин на Wine & Spirits Fest 2025. Международният конгресен център на Морска гара ще събере почитатели на виното, спиртните напитки и автентичната фермерска храна в три дни, посветени на вкуса и вдъхновението. Тринадесетото издание на фестивала ще предложи над 400 вида вина и напитки за дегустация и..

обновено на 22.07.25 в 11:02

Бургас отново посреща Международния фестивал „Дни на куклите“

Бургас ще се превърне в столица на кукления театър между 10 и 15 август, когато за 12-а поредна година на откритата сцена „Охлюва“ ще се проведе Международният куклен фестивал „Дни на куклите“. Събитието ще събере трупи от България, Германия, Турция, Чехия и Бразилия и ще предложи на публиката шест вечери, изпълнени с куклени спектакли, музика,..

публикувано на 21.07.25 в 15:30

„Деултум – малкият Рим в Тракия“ събира любителите на историята в археологическия резерват

На 26 юли Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин на античния фестивал „Деултум – малкият Рим в Тракия“. Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България. Фестивалът ще събере групи за исторически възстановки от цялата..

публикувано на 20.07.25 в 14:00

Вечер, посветена на морето в Поморие

Вечер, посветена на морето,  предстои в Поморие от 19.00 ч. в двора на Посетителския център по рибарство и морско дело. Пред местни и туристи  ще бъдат представени книгите: „Морето и Анхиало. Древност и съвремие” с автор Любка Николова и „Рибарски рецепти. Морски спомен от Поморие” със съставител и художник Анелия Григорова.   Григорова,..

обновено на 17.07.25 в 12:10

Започва мотосъборът край Кипилово в местността "Сайганица"

Началото на Мотосъбор „Кипилово 25“ ще бъде  дадено тази вечер от 21 часа в местността „Сайганица.“ Събитието, организирано от Мотоклуб „Лястовица 33“ и Община Котел, се е утвърдило като традиция и символ на свободния дух. Мотосъборът ще продължи до неделя, 20 юли.  По време на събора гостите ще могат да се включат в мотошествие до град Котел, да..

публикувано на 17.07.25 в 12:00

Летен базар ще се проведе в Ченгене скеле на 27 юли

Традиционният базар на открито с Coworking Family Burgas ще посрещне всички жители и гости на морския град на 27 юли в КТК „Ченгене скеле“.  Той ще бъде организиран от 18:30 до 21:30 ч. при вход свободен.  Събитието е социално устойчиво и цели да се намали прекалената употреба на вещи и да засили преизползването и рециклирането.  Желаещите могат да се..

публикувано на 16.07.25 в 13:30