Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Голям интерес към кулинарния фестивал "Вкусните гозби на Странджа" в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

Десетки посетители на кулинарния фестивал "Вкусните гозби на Странджа" опитаха от автентичната храна на населени места от четири общини на Бургаска област - Малко Търново, Средец, Царево и Бургас. Кулинарната традиция представиха жители на 9 села и градове. 
"Целта ни е да популяризираме кулинарните традиции на хората от Странджа планина, да ги мотивираме да готвят и представят своите вкусни гозби, както и да запознаем жителите и гостите на Бургас с историята и традициите на Странджанския край“, каза Стоян Стоянов, от гражданската инициатива "Кулинарните фестивала на България", която организира събитието съвместно с Регионалния исторически музей. 
  


Желаещите можеха да опитат зелник и трахана от Малко Търново, рибена чорба от Бръшлян, содена питка на подник от Звездец.

"Странджанският зелник е уникалното ястие, което представя нашия регион. Основното в него са зелениите, които се слагат. Могат да бъдат щир, диво цвекло, тученица, лапад или спанак. Задължителната сътавка е джоджен, зелен лук също се слага. Приготвя се като баница,кори , 6 яйца,кисело мляко и газирана вода, затова става толкова мека и хубава. С това ястие се посрещали гости. Траханата е друго характерно ястие, то се приготвяло ежедневно от брашно и зеленчуци, а моята е от брашно и манатарки!", разказа Милена Дренчева, секретар на читалище "Георги Попаянов" - Малко Търново. 
повече може да чуете в звуковия файл:


Ирина Николова от читалище "Гео Милев" в село Звездец приготви содена питка. Тя беше изпечена на подница както са го правили в миналото.

"Питката се прави от 1 кг брашно, 1 к.л. сол, 1к.л. сода и вода колкото поеме. тестото, което се замесва трябва да е малко по твърдо, да не е меко. Питката се е правила много често във всеки дом, тя задължително е била на трапезата на Бъдни вечер. Много е вкусно например - содена питка с приготвена лучена пъстърва от река Велека!"   
повече може да чуете в звуковия файл:

Представителите на село Момина Църква бяха приготвили пълнена кокошка с булгур, гръчена баница, колачета със сирене и още много постни и месни ястие:

"При нас всичко е много вкусно, защото се приготвя от "златните ръце" на жените от селото! Гръчената баница се точи и на точилката се нагърчва от тук името, прави се с орехи и канела", разказа Ивана Огнянова, която участва във фестивала с още четири жени, най - добрите кулинарки на Момина църква. 
повече може да чуете в звуковия файл:


От Бродилово участниците се представиха със сушени чушки, пълнени с булгур, праз, гъби и зарзалинки, ориз с туршия, бобс ножонки и много сладки и солени тестени изделия.  



За любителите на рибата имаше плакия паламуд, хайвер и лакерда от Ахтопол, рибена крем супа от Синеморец и рибена чорба по моряшки и чироз от Бургас.

Повече може да чуете в предаването ни "Ева в неделя" на 8 декември от 13 до 15 часа!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ева и Мария-две книжни феи в света на децата

Книжни феи-така определят себе си Ева и Мария. Двете дами битуват в света на децата само със своите малки имена, вълшебният дрескод, с който се появяват на събитията, които организират и книгите, носещи имената им и излезли под щемпела на едноименното бургаско издателство. Рожденият ден на издателството ще бъде отбелязан на 1 юни в..

обновено на 29.05.25 в 15:23

В Малко Търново канят да опитаме вкуса и ритъма на Странджа

Два фестивала „Вкус (на) Странджа“ и „Хоро в Странджа“ предстоят тази събота, 31 май в Малко Търново. Те съчетават традиции, аромати и музика и в тях участват майстори на странджанската кухня и фолклорни състави. Подготвили сме пъстър, вкусен и незабравим празник и каним всички да дойдат, за да се повеселим, съобщи Мария..

публикувано на 29.05.25 в 11:41

Започна подготовката за 18-ия Фестивал на пясъчните фигури в Бургас

Започна подготовката на осемнадесетото издание на емблематичния Фестивал на пясъчните фигури в Бургас. Екипът изглажда терена и оформя пирамидите, върху които ще се изграждат пясъчните скулптури. Художниците вече работят по своите проекти, а темата тази година обещава да привлече вниманието както на деца, така и на възрастни. Фестивалът ще бъде..

публикувано на 28.05.25 в 12:40

Томас Гаро, учител: Искам да провокирам учениците да мислят и да бъдат добри хора

Томас Гаро е бургаски преподавател, който работи вече 10 години в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“. Той преподава „Паркостроителство и озеленяване”. Влиза като учител в гимназията, която е завършил, на 25 години и вече има зад гърба си десетилетие стаж в тази професия. И понеже е човек с..

публикувано на 25.05.25 в 15:00

Вениамин - бургазлията, който сбъдва мечтите си с талант и постоянство

Вениамин е талантлив, можещ, търсещ изпълнител, който тепърва ще покорява сцени, не само у нас, но и по света.  Младият бургазлия спечели 13- тото издание на предаването „Като две капки вода“ и казва че е сбъднал една от мечтите си. Той има опит с телевизионните формати – преди е участвал в две музикални предавания и дори стигна..

публикувано на 25.05.25 в 14:00

Пламена Гиргинова - оперната прима, която обича да се предизвиква в музиката и в живота

Сопраното Пламена Гиргинова е родена в София. Завършва Първа немска гимназия. След повече от 10 години като хорист и солист на Детския хор на Българското национално радио, тя започва да учи класическо пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Мила Дюлгерова и завършва с магистърска степен и..

публикувано на 25.05.25 в 13:00
Снимки: Фондация Геа Челониа-
Център за спасяване на сухоземни костенурки

Благотворително парти в неделя за Световния ден на костенурките

Инициативата цели да привлече вниманието към оцеляването на едни от най-древните същества на нашата планета, които са считани за символ на дълголетие, мъдрост и богатство. По този повод единственият център за спасяване на сухоземни костенурки у нас прави благотворително костенурково парти в неделя, 25 май от 11 часа. Събитието ще се проведе в..

публикувано на 25.05.25 в 08:30