Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Голям интерес към кулинарния фестивал "Вкусните гозби на Странджа" в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

Десетки посетители на кулинарния фестивал "Вкусните гозби на Странджа" опитаха от автентичната храна на населени места от четири общини на Бургаска област - Малко Търново, Средец, Царево и Бургас. Кулинарната традиция представиха жители на 9 села и градове. 
"Целта ни е да популяризираме кулинарните традиции на хората от Странджа планина, да ги мотивираме да готвят и представят своите вкусни гозби, както и да запознаем жителите и гостите на Бургас с историята и традициите на Странджанския край“, каза Стоян Стоянов, от гражданската инициатива "Кулинарните фестивала на България", която организира събитието съвместно с Регионалния исторически музей. 
  


Желаещите можеха да опитат зелник и трахана от Малко Търново, рибена чорба от Бръшлян, содена питка на подник от Звездец.

"Странджанският зелник е уникалното ястие, което представя нашия регион. Основното в него са зелениите, които се слагат. Могат да бъдат щир, диво цвекло, тученица, лапад или спанак. Задължителната сътавка е джоджен, зелен лук също се слага. Приготвя се като баница,кори , 6 яйца,кисело мляко и газирана вода, затова става толкова мека и хубава. С това ястие се посрещали гости. Траханата е друго характерно ястие, то се приготвяло ежедневно от брашно и зеленчуци, а моята е от брашно и манатарки!", разказа Милена Дренчева, секретар на читалище "Георги Попаянов" - Малко Търново. 
повече може да чуете в звуковия файл:


Ирина Николова от читалище "Гео Милев" в село Звездец приготви содена питка. Тя беше изпечена на подница както са го правили в миналото.

"Питката се прави от 1 кг брашно, 1 к.л. сол, 1к.л. сода и вода колкото поеме. тестото, което се замесва трябва да е малко по твърдо, да не е меко. Питката се е правила много често във всеки дом, тя задължително е била на трапезата на Бъдни вечер. Много е вкусно например - содена питка с приготвена лучена пъстърва от река Велека!"   
повече може да чуете в звуковия файл:

Представителите на село Момина Църква бяха приготвили пълнена кокошка с булгур, гръчена баница, колачета със сирене и още много постни и месни ястие:

"При нас всичко е много вкусно, защото се приготвя от "златните ръце" на жените от селото! Гръчената баница се точи и на точилката се нагърчва от тук името, прави се с орехи и канела", разказа Ивана Огнянова, която участва във фестивала с още четири жени, най - добрите кулинарки на Момина църква. 
повече може да чуете в звуковия файл:


От Бродилово участниците се представиха със сушени чушки, пълнени с булгур, праз, гъби и зарзалинки, ориз с туршия, бобс ножонки и много сладки и солени тестени изделия.  



За любителите на рибата имаше плакия паламуд, хайвер и лакерда от Ахтопол, рибена крем супа от Синеморец и рибена чорба по моряшки и чироз от Бургас.

Повече може да чуете в предаването ни "Ева в неделя" на 8 декември от 13 до 15 часа!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар "Есен в шапка" събра средства за лечението на 10-годишния Никола

Есенен благотворителен базар проведоха в ОУ „Иван Вазов“ – кв. Банево през тази седмица. Събраните средства са в подкрепа на 10 - годишния Никола Димов, на който му предстои скъпоструваща операция в САЩ. Момчето е родено с дефицит на бедрената кост тип 1А. Ученици, учители и родители в учебното заведение превърнаха есента в празник на добротата..

публикувано на 02.11.25 в 16:00

Силвия Рашкова за подводния свят и предизвикателствата в гмуркането на 67 метра дълбочина

Силвия Рашкова, освен родом от Бургас, е и още по-свързана с водата, тъй като е национален рекордьор в няколко дисциплини по свободно гмуркане. Наскоро тя добави още 5 рекорда в колекцията си, която вече наброява цели 13. Нейно лично постижение е 67 метра, като вече гледа към 70. Силвия Рашкова с 5 национални рекорда на Световното..

публикувано на 02.11.25 в 12:30

Семейство двугърби камили е новата атракция в Зоопарк Бургас

Три двугърби камили – майка, баща и тяхното малко – са новите обитатели на Зоопарк Бургас. Родителите се казват Кали и Фреди, а тяхното дете все още няма име и очаква своя осиновител, който ще може да го избере. Камилите са в отлична форма и вече се чувстват добре в новия си дом. Те разполагат с повече от пет декара площ, където свободно се разхождат..

публикувано на 29.10.25 в 16:00

"Деултум посреща Свирепия" - роман, провокиран от най - стария римски град в българските земи

Историческият роман „Деултум посреща Свирепия“ на Ирина Вагалинска е втората й книга от литературната поредица „Провокирано от археологията“. Първата „Мистерии в Хераклея Синтика“ се радва на голям читателски интерес и е посветена на и проучванията в античния град край Петрич. Действието във втората книга се развива в Деултум,..

публикувано на 29.10.25 в 09:20
Тръноопашат потапник

Нов рекорден брой тръноопашати потапници в Бургас

Над 4600 тръноопашати потапници са били регистрирани в езерата около Бургас, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.  Тръноопашатата потапница е световно застрашен вид със силно намаляваща популация. В света са останали между 5300-8700 възрастни индивида. Зимуващата популация в Европа е оценена на между 7500 – 15 900 индивида. У нас те..

публикувано на 27.10.25 в 15:30

Фестивал на хляба за първи път в Бургас

Димитровска питка с ябълка, баница с агнешки дреболии, страджански зелник и хлебчета с бекон и карамелизиран лук бяха част от изкушенията в първия фестивал на хляба "Българщина" в Бургас. Той се проведе в двора на Гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и е посветен на големия християнски празник Димитровден. Инициативата е на фондация "Евгени..

публикувано на 25.10.25 в 15:31

Питка с ябълка, зелник и хлебчета с бекон на Фестивал на хляба в Бургас

Димитровска питка с ябълка, Странджански зелник, хлебчета с пушен бекон са част от печивата, които ще бъдат представени на провеждащия се в Бургас фестивал на хляба „Българщина“.  Освен учениците на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в кулинарното изложение участие ще вземат и членове на Тракийското дружество „Екзарх Антим..

публикувано на 25.10.25 в 09:34