Рибата ще продължи да поскъпва, не само у нас, но и навсякъде, защото количествата намаляват. Това каза за БНР Бургас председателят на Консултативния съвет за Черно море д-р Йордан Господинов, който е и изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ".
Оскъпяването на рибата идва от разходите, които правят фирмите от улова до съхраняването ѝ, посочи той.
"Неоспоримо е това, че нашата риба е много вкусна и всеки я търси, защото при гръцкия сафрид и черноморския разликата е огромна във вкуса, същото е и при лефера, заргана. Щом изнасяме барбун за Гърция и нашият е търсен повече, изнасяме калкана за Турция, въпреки че и там има калкан. Изнасяме и лефер. Все пак Черно море е по-бедно на видове риба, но се ловят 33-34 вида, а в света са около 200. Т.е. всичко останало, което го нямаме като скариди, стриди, калмари, октоподи ние го внасяме, но също и различни видове преработки и захранваме пазара.
Каквато е цената на рибата и рибните продукти света, това оказва влияе и на нашия пазар като цени. Относно нашите видове риба - те се влияят от енергията, от горивата, от хладилното съхранение. Ние сме единственият сектор, който съхранява продукция на минус 21 градуса, защото рибата трябва да бъде дълбоко замразена, рибата се съхранява по принцип в сол, вода и лед. Разходите за енергия са много големи, също и веригите за доставка.
В България има много обекти, които развъждат риба, има и много кораби и лодки, които ловят риба. Корабите са обект на контрол, на сателитно наблюдение, на наблюдение от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), които остават на пристанища, но всички останали лодки и корабчета могат да разтоварват навсякъде, с по-малко контрол или никакъв.
Прекупвачите да купуват, да заливат ресторанти и магазини, защото рибата в насипно състояние не може да проследена, да се установи откъде идва. Тя трябва да бъде сложена в потребителски опаковки, в най-лошия случай в каси, които да бъдат опаковани в стреч фолио и да бъдат идентифицирани с етикет кой изпраща, при какви условия трябва да се съхранява, колко е количеството, кой е видът с латинското наименование на рибата, с английското и търговското ѝ наименование.
Ако отидете в една рибна борса, без значение дали в Бургас, Варна, това са едни тържища или пазари, където част от рибата е с неизяснен произход. Тя има един документ, за който търговец казва, че е закупена от даден обект. Продава се тази касетка, примерно с цаца и се доставя на пазара.
Никой не може да я контролира - нито данъчни, нито ИАРА, така е и със сладководните риби. Отивате в един магазин и виждате плаващи риби, питате откъде са - оказва се, че са от одобрен обект, а те всъщност идват от всички останали, които гледат риба, но магазинерът има документ за закупена 50 кг риба и с това може да продава цяла седмица или цял месец.
Животът е много динамичен и цените ще растат, така стоят нещата и при рибата. Има свръхулов в световния океан, а у нас няма достатъчно производство на риба. В морето я няма достатъчно, затова и цената е нагоре.
Днес изтича срокът за плащане на данъка върху доходите на физическите лица с 5% отстъпка от сумата за довнасяне. Такова задължение имат хората, които не са заявили пред платеца на дохода, че искат и през четвъртото тримесечие на миналата година да им бъде удържан налогът авансово. За да се възползват от тази възможност, трябва до..
Министърът на туризма Мирослав Боршош даде заявка в Бургас, че започва работа по създаването на туристическа полиция. В морския град той се срещна с представители на институциите и кметове, за да провери подготовката на Южното Черноморие за Лято 2025. Официалното откриване на туристическия сезон за Черноморието ще бъде с плажно парти на 31 май в..
С водна арка и сувенири за спомен на бургаското летище бяха посрещнати първите чуждестранни туристи по Южното Черноморие. Самолетът беше пълен, със 183 – ма души на борда, и пристигна от полския град Краков. Сред пътниците имаше и много украински граждани. В празнична атмосфера ръководството на летище "Бургас" посрещна първите туристи по Южното..
Министърът на туризма Мирослав Боршош ще говори днес в Бургас за подготовката на предстоящия летен туристически сезон. Това съобщиха от Министерството на туризма. Изявлението ще е в 15.30 часа в сградата на общинската администрация след срещи с контролните органи по Черноморието, уточняват от ведомството. Боршош започна обиколка по Черноморието..
Смяна на технологиите е причината за започналото разследване на проекта за разширението на газохранилището в Чирен. Това каза в Бургас министърът на енергетиката Жечо Станков. Той заяви, че капацитетът на газохранилището вече е разширен с 20% с нови газови компресори. Енергийният министър на посещение в бургаското пристанище По наземната..
Линията на бедност за област Бургас през 2023 г. е била 604.70 лв. на човек месечно, като под този праг са живели 17.6% от населението. За сравнение, средната стойност за страната е била 637.92 лв., а бедността е засегнала 20.6% от населението. Данните са от анкетното проучване „Статистика на доходите и условията на живот“, което Националният..
Конференцията TravelX, посветена на иновациите в туризма, ще се проведе на 24 и 25 април в хотел „България“ в Бургас. Събитието ще събере експерти от туристическия сектор, технологиите, маркетинга и публичната администрация. Програмата включва презентации и панелни дискусии за дигитализацията в туризма, новите разплащателни методи и технологиите..
Смяна на технологиите е причината за започналото разследване на проекта за разширението на газохранилището в Чирен. Това каза в Бургас министърът на..
Министърът на туризма Мирослав Боршош даде заявка в Бургас, че започва работа по създаването на туристическа полиция. В морския град той се срещна с..
Днес изтича срокът за плащане на данъка върху доходите на физическите лица с 5% отстъпка от сумата за довнасяне. Такова задължение имат..