Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

платена публикация
Хоби готвачи и ученици готвят заедно в третото издание на Кулинарен двубой

Хоби готвачи и бъдещи професионалисти ще готвят заедно в третото издание на кулинарния двубой организиран от информационен сайт „Черноморие-БГ“. Домакин ще е Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ в Бургас, а всички участници ще разполагат с еднакви продукти осигурени от Lidl.

В традиционния бургаски „Кулинарен двубой“ ще премерят сили ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и хоби готвачи. Този път предизвикателството им не е само да впечатлят с вкус, но и да покажат, че хубавата храна може да бъде и щадяща за планетата. С други думи да приготвят нещо за хапване, което е както здравословно, така и приготвено с мисъл за природните резурси.

Младите кулинари ще готвят с любими продукти от Lidl и по свои рецепти, вдъхновени от Планетарната диета. Очакваме битката, която ще ни покаже какво е #ХраненеСмисъл!

Целта на двубоя, който ще се проведе на 25-ти март е да провокира бъдещите кулинари да работят в условия с непознат партньор. „Това е напълно реална ситуация в бъдещата им професионална реализация. Един ден те ще влязат в кухня, където няма да познават никого и ще трябва да се сработят с екипа. Така и днес двата отбора реално не се познават“, обясни Десислава Георгиева от „Черноморие-БГ“. 


Днес бе изтеглен жребият, който определи самите кулинарни двойки. Учениците ще си партнират с хора, за които кулинарията е само и единствено хоби. Мария Бахчеванова, ученичка от 12 „в“ клас в паралелка „Ресторантьорство“ ще готви заедно с Радостина Ценова, еколог представител на Българска Фондация Биоразнообразие. Преслав Кочевски от 12 „ж“ клас от паралелка „Производство на кулинарни изделия и напитки“ ще си партнира с Татяна Байкушева, екскурзовод в Регионален исторически музей – Бургас, а Ивайла Ворукова от XI клас ще е в кулинарен тандем със сомелиера Илиян Илиев.



В следващите близо две седмици те ще могат както да тренират, така и да се опознаят, за да могат да работят добре заедно. В деня на самия двубой ще имат на разположение три часа, за да сготвят тристепенно меню. Основният герой в него ще е пъстървата. Участниците разполагат с абсолютната свобода как точно ще я приготвят и дали ще използват рецепта или авторска вариация. 

Рибата е охладена и предварително изчистена, а трите двойки ще трябва да приготвят по три порции от всяко едно от ястията – разядка, салата и основно. Дъговата пъстърва има малко кости и много вкусно месо, което я превръща в една от най-предпочитаните сладководни риби, но в същото време и много деликатна за приготвяне. Някои от хоби готвачите никога не са приготвяли пъстърва и не скриват, че за тях това ще е предизвикателство. 

Освен рибата участниците ще разполагат и с достатъчно количество продукти и подправки от най-високо качество. Lidl ще необходимите продукти, които готвачите да имплементират в своите рецепти. Кулинарният двубой ще се проведе навръх Благовещение, когато църковния канон позволява консумирането на риба по време на Великденските пости. Самото състезание ще се проведе в една от учебните кухни на ПГТ „Асен Златаров“. Участниците ще имат на разположение всички необходими професионални уреди, включително и такива от най-ново поколение, с които да приготвят храната си. 

Началото е в 9 часа, а квалитетно жури ще оценява храната. То ще включва Айдън Хасан – управител на ресторанта на интерхотел „България“, Катя Рихтер и Диана Инджелиева – преподаватели в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. В оценката си те ще наблегнат на отношението към продуктите, на визията и вкусовете качества. Ще разговарят с готвачите и ще проследят процеса на приготвяне като няма да толерират разхищение на храната. От своя страна кулинарните двойки сами ще представят храната си и ще презентират концепцията си, за да я защитят пред журито, което по специална точкова система ще я оценява.

По инициатива на Lidl и един от партньорите на образователната кампания #ХраненеСмисъл – НАПДИМ, са поканени студенти от Медицинския университет във Варна. Те ще разкажат на бъдещите готвачи и професионалисти за значението на осъзнатото хранене и колко е важно да се храним с мисъл за нашето здраве, както и с грижа за природата. Всички участници в двубоя ще получат специални награди, осигурени от Lidl, както и книги на кулинарна тематика, предоставени от веригата книжарници „Хеликон“.

По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нищо не може да те спре" - филмът, който разказва за добротворството

„Нищо не може да те спре“ е филм на бургазлията Ники Урумов. Той разказва за хора, които са направили своя избор и чрез личния си пример вдъхновяват и обединяват другите. Това е разказ за онези, които, въпреки абсурдността на времето, в което живеем, правят всичко по силите си, за да създават добро. Филмът е покана за действие – призив към всеки,..

публикувано на 20.04.25 в 17:30

Лазарки от Долно Езерово дариха събраната от тях сума на семейство, чийто дом изгоря при пожар

Лазарки от квартал Долно Езерово дариха събраната от тях сума по време на празника на семейство, чийто дом изгоря при пожар . Групата е обходила десетки къщи на Лазаровден въпреки студеното време. Така те не само са спазили традицията, но са направили и добро.  Момичетата предварително са реши и обявили, че парите от обиколката им ще бъдат..

публикувано на 20.04.25 в 17:00

Движението на българските майки в Бургас събра над 5 хил. лева чрез Великденския си базар

Движението на българските майки в Бургас успя да събере  5123,25 лева от продажбата на сувенири на Великденския си благотворителен базар. Той традиционно се  провежда на пл. Тройката три дни преди Цветница.  387,45 лева от тази сума са от кутията за дарения. "Движение на българските майки" - Бургас провежда традиционния си благотворителен..

публикувано на 20.04.25 в 16:00

Изградиха нов път към храма в квартал „Василико“ в Царево

Доброволци, с помощта на отец Стоян Кралев изградиха за Великден нов път към храма в квартал „Василико“ в Царево. Новата алея осигурява и достъп за хора с увреждания. Обновен, озеленен, зареден с духовна сила, храм „Свето Успение Богородично“ широко отвори врати за среща със Създателя.  „Има ли път към храма, трябва да го намерим“, каза отец Кралев...

публикувано на 20.04.25 в 12:50

Сливен посрещна Възкресение Христово, празненствата започват

С празничен камбанен звън и възгласи „Христос Воскресе“ в митрополитския храм „Св. Димитър“ в Сливен бе посрещнат Великден.  Десетки граждани и гости на Сливен дойдоха в църквата, за да си вземат от благодатния огън и да занесат в домовете си пламъка на Христовата любов и да отпразнуват победата му над смъртта, и спасението на човечеството...

публикувано на 20.04.25 в 11:51

Специални песнопения звучат в църквата на Великден

На Великден се изпълняват специални песнопения. За празничната атмосфера в най-големия бургаски храм „Св.Св. Кирил и Методий“  допринасят хористите в църквата . Повече от 20 години хорът води Лина Пеева, помощник режисьор и изпълнител в бургаската опера.   Любовта към акапелното пеене при нея идва от времето, когато е част от хор „Родна..

обновено на 20.04.25 в 08:56

Христос воскресе! Християнският свят посрещна Великден

Християнският свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово, символизиращ победата на живота над смъртта и надеждата за вечен живот. Днес преди обед в храмове и манастири във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужено Пасхалното последование, наречено Второ Възкресение. По време на богослужението евангелските..

публикувано на 20.04.25 в 07:56