Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ути Бъчваров за великденската трапеза и ценностите на празника

Освен смирението и вярата, трапезата също се е превърнала в ключова за Великден.

По какъв начин можете да превърнете блюдата за неделния ден в истинска наслада за сетивата? Коя е най-лесната рецепта за козунак и какво още може да сготвим?

Готвачът и шоумен Ути Бъчваров съветва:

Най-лесната рецепта за козунак е да намерите някоя хубава малка пекарна и да си изберете. Или пък да попитате някой приятел или близък да ви направи, ако така или иначе ще приготвя…“

Ути призна, че не яде козунаци и не ги приготвя, но все пак сподели какво правят другите хора:

„Виждал съм да приготвят козунак в пералня. Там се тумблира, за да стане след това на конци. Явно пералнята е многофункционален уред, защото някои тумблират и месо вътре.“

Важна част от трапезата е и зелената салата, която може да се превърне в още по-специален елемент на масата:

„Покрай Великден яйцата са много използвани, затова от жълтъка приготвям един вкусен плътен дресинг за салатата. С лимон и малко зехтин става страхотен дресинг, който препоръчвам.“, разказа Ути.

Като „апотеоз на вярата и смирението“ Ути Бъчваров описа предстоящия голям християнски празник.

Повече кулинарни съвети – в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цвети Асенова: Обичам предизвикателствата, затова рисувам и върху стени, автомобили, лодки

Цвети Асенова е художник, който обича предизвикателствата. Освен на бялото платно, тя рисува и на стени, автомобили, лодки. Ще ви припомня, че тя изрисува стената на кея в Приморско. Темата е "морско дъно" и рисунките й покриха 120 квадрата, като превърнаха мястото в туристическа атракция. Цвети украси със свои пана и стените на..

публикувано на 13.08.25 в 10:00

World Taste Fest 2025 на Морската гара в Бургас от 15 до 24 август

World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и разнообразни ястия. В зоната на фестивала ще се предлагат класически италиански специалитети, паеля, бургери, сладолед и десерти. През лятото посетителите ще могат да избират и от коктейлно меню...

публикувано на 11.08.25 в 16:00

Теофана Стефанова стана „Мис Созопол 2025“ и „Лице на публиката“

 Теофана Стефанова стана „Мис Созопол 2025“ и „Лице на публиката“. Първа  подгласничка е петнадесетгодишната Деница Стоянова, най-младата участничка в челната тройка. Втора подгласничка стана осемнадесетгодишната Грациела Кечерова. Конкурсът премина в три тематични тура. Първият бе с визии  в спортно-елегантен стил. Вторият тур беше дефиле по..

публикувано на 10.08.25 в 17:41

Щъркелите започнаха есенната си миграция на юг

Щъркелите са най-известните мигриращи птици в света. България е едно от техните местообитания в Европа, където могат да намерят подходящи условия за гнездене и хранене. Миграцията на този обичан от хората вид в района на Бургас протича главно през август, когато покрай Черноморското крайбрежие прелитат и до 250 000 бели щъркела, поясни в интервю..

публикувано на 07.08.25 в 09:30

Близо 6000 минути светлинно изкуство на първото морско издание на LUNAR

Фестивалът LUNAR представи близо 6000 минути дигитално изкуство в своето първо морско издание. Във вечерите между 1 и 4 август, курортите Царево, Лозенец, Ахтопол и Синеморец засияха под светлините на осем произведения. Фестът преобрази с изкуство не само градската среда, но и едни от най-завладяващите природни забележителности, разположени на брега на..

публикувано на 06.08.25 в 09:55

Румен Радев първи се гмурна при потопения кораб "Чавдар" край Созопол

Край Созопол потопиха риболовния кораб "Чавдар", за да може плавателният съд да се превърне в изкуствен риф. На събитието присъства и президентът Румен Радев, който се гмурна край кораба. "Ние сме длъжни да утвърждаваме статута на България като морска държава. Не само заради растящото стратегическо значение на Черно море за нашата сигурност и..

публикувано на 05.08.25 в 12:55

Риболовният кораб “Чавдар“ ще бъде превърнат в изкуствен риф край Созопол

Риболовният кораб “Чавдар“, служил в българските води от 1964 година, ще бъде потопен край бреговете на Созопол. Това съобщи в профила си във Фейсбук Михаил Заимов, който е инициатор на идеята за превръщането на плавателния съд в изкуствен риф. Първоначалната дата за потапянето е 6 август, но заради прогнозите за влошаване на времето акцията е изтеглена..

публикувано на 05.08.25 в 08:30