Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

"Артефир" е специализирано информационно предаване за изкуства и култура. Можете да го слушате всеки делничен ден веднага след обедните новини. "Артефир" е своеобразен калейдоскоп на най-важното и качественото, случващо се в българското изкуството.

Темите и акцентите във всяко издание на "Артефир" се определят от хронологията на актуалните стойностни събития в седемте изкуства през седмицата. На фокус са както класическите форми на изкуството, така и модерните съвременни арт практики.

Предаването е своеобразна художествена аудио-сцена за популяризация на качествен художествен продукт. В предаването "Артефир" слушателите могат да се запознаят с утвърдени майстори и с дебютиращи автори. При нас са представени българските творци и гостуващите световни артисти.

Водещи жанрове в "Артефир" са интервюто, репортажът, документалният запис, актуалната информация, коментарът, анализът и рецензиите на специалисти в различните изкуства, художествената критика.

Екипът на "Артефир" се гордее със своите награди, които приема като оценка и от страна на слушателите, и от представителите на българската култура: Наградата "Христо Г. Данов" – двукратно, Годишната награда на СБЖ, Наградата за журналистика в областта на културата на Столична община, Наградата на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" и др.

Слушането на "Артефир" е осъзнат избор за нашата аудитория, както интересът към изкуството е уникална вътрешна потребност.

Екипът на "Артефир": Светлана Тарашоева, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Силвия Чолева, Белослава Димитрова, Таня Димова, Рада Стойкова, Ангелина Грозева

Публикации

Liminal/Гранично – изложба на Мариана Смит в галерия "Академия"

Със самостоятелна изложба Liminal /Гранично на американската артистка Мариана Смит в галерия "Академия" започва поредицата културни събития от програмата на 9-то Международно триенале на графиката в София. Мариана Смит е доцент по визуални изкуства..

публикувано на 03.12.23 в 09:25

Лиз Нюджънт и марианските падини на човешката душа

Тази седмица в София гостува ирландската писателка Лиз Нюджънт. Тя представи най-новия си преведен на български език роман "Странната Сали Дайъмънд". Лиз Нюджънт е автор на криминални романи, някои от които нашите читатели вече познават. Сред тях са:..

публикувано на 02.12.23 в 09:25

Светът на писателя и преводача Венцеслав Константинов

Под този надслов се проведе вечер, посветена на творчеството на писателя и преводач-германист, в която взеха участие водещият доц. Морис Фадел, проф. Албена Бакрачева, проф. Михаил Неделчев и проф. д-р Христо Тодоров. Събитието, организирано от..

публикувано на 01.12.23 в 13:10

Актрисата Станка Калчева с режисьорски дебют в "Опасни връзки"

На 1-ви декември в Младежки театър "Николай Бинев" е премиерата на спектакъла "Опасни връзки" от Шодерло дьо Лакло. Драматизацията и режисурата са на Станка Калчева. За актрисата това е дебют в ролята на режисьор. Сценографията е на Свила Величкова, а..

публикувано на 01.12.23 в 12:25

50 години Панаир на книгата в България

"Създаваме истории. Създаваме история" под това мото ще премине 50-то юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата от 5 до 10 декември в НДК. Панаирът на книгата е най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация..

публикувано на 01.12.23 в 12:08

Яна Лозева представя изложба от портрети

В изложбата си Яна Лозева "Публика" в "Топлоцентрала" показва 15 портрета. Фотографиите улавят лицата, израженията, погледите, реакциите на слушащи концерт, поканени специално от Лозева в Камерна зала "България".  Тя " се вглежда " в публиката,..

публикувано на 01.12.23 в 11:53

Ина Иванова разказва за любовта

"Ноември мирише на дим, дните са дълги като през детството и също като тогава обвити в мълчание. След концерта съм като безпризорно хвърчило. Купувам последната франзела от пекарната и влизам вкъщи." Това е началото на един от разказите – "След себе си..

публикувано на 01.12.23 в 10:11

Трима знакови художници в галерия "Интро"

Галерия "Интро" представя съвместна изложба на трима художници – Румен Жеков, Иван Тотев и Николай Бузов. Между тях съществува творческа свързаност от много години, която не е случайна и популярността им е известна. Проф. Свилен Стефанов откри изложбата..

публикувано на 30.11.23 в 15:46

XXII Годишна изложба за живопис "Формат 30/30"

"Формат 30/30" върви по своя път  вече 22 години. Започнал със спонтанността и удивлението от появата си, през разкопаните участъци, без пътеводител, в търсене на истински стойности. За двадесет и втори път изпитвам благодарност към Големите..

публикувано на 29.11.23 в 13:30
Марчела-Василена Димитрова

“В нейния глас” с Марчела-Василена Димитрова

Новият спектакъл на режисьора и хореограф Коста Каракашян е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е  поставен в колаборация с драматурга и ко-режисьор Антония Георгиева. След представянето на общите им проекти “Кухня” и..

публикувано на 29.11.23 в 11:28