Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Джексън - звездата и човекът

Кралят на поп музиката Майкъл Джексън.
Снимка: michaeljackson.com

Поредното пътуване в музикалната галактика на нашия „Звезден експрес” е озарено от блясъка на една неповторима звезда от първа величина - Майкъл Джексън.
Гласът на Краля на поп музиката ще остане завинаги в сърцата на милионите му почитатели по цял свят. Джако притежава изключителен музикален талант, характерен глас и своеобразен маниер на танцуване. Негови запазени марки остават известната лунна походка, новата техника в танца „наклонът”, бялата диамантена ръкавица, белите чорапи с черни обувки и характерният глас. И, несъмнено огромната благотворителна дейност! Чрез своята фондация той прави милиони долари дарения за подпомагане на изпаднали в нужда деца - гладуващи, болни или нямащи достъп до образование. Той е сред най-известните певци в света и през 2006 година влиза в книгата „Рекордите на Гинес” с над 800 милиона продадени в света копия от албумите си. Thriller от 1982 излиза в над 118 милионен тираж, с което става най-продаваният албум в историята и държи световния рекорд за най-много спечелени статуетки в една година - 8 награди „Грами” през 1984.
Същата година Майкъл е тържествено посрещнат в Белия дом от президента Рейгън.
Майкъл Джоузеф Джексън е роден в Гери, Индиана, САЩ, на 28 август 1958 година. Седмото от общо девет деца на фамилията Джексън. Бащата е стоманолеяр, но насърчава децата си да пеят от ранна възраст. Така първоначално се ражда групата The Jackson Brothers, която през 1964, след присъединяването на Майкъл и Марлън, се преименува на The Jackson 5, a по-късно на The Jacksons. Момчетата често свирят в стрийптийз клубове и други нощни заведения и през 1968 подписват първия си договор с „Мотаун рекърдс” и записват песните I want you back, ABC, The Love You Save и I'll Be There. Успехът е зашеметяващ и всички те достигат до номер едно в класациите Billboard Hot 100. Пътят към славата за Майкъл Джексън е открит, списанието Rolling Stone го нарича „гений с невероятна музикална дарба”.
На 7 години Майкъл е солист на състава, а по-късно пише много от хитовете на групата. На 11 години вече е звезда, а на 20 решава да започне соло кариера. Това се оказва печеливша карта и след главозамайващия успех на албума „Трилър”, се ражда Джексън-манията. Но зад блясъка на славата, животът на артиста е изпълнен с противоречиви и странни събития: като промяната във физическия му облик след многото пластични операции, здравословни проблеми, съдебни процеси, слухове, скандали, злоупотреба с наркотици и лекарства, години на застой и емоционални кризи. В същото време е един от малцината включени два пъти в Рокендрол залата на славата, вписан е в Гинес с 13-те си  награди „Грами” и 13 сингъла, станали номер едно. През 2009 отново поставя рекорд, като за съвсем кратко време разпродава всичките билети за планираното през юли турне с 50 концерта в Англия. Уви, то остава само мечта! На 25 юни Кралят на поп музиката напуска този свят. Но остава със златни букви в историята като певец, композитор, текстописец, продуцент, танцьор, хореограф, актьор, бизнесмен и любящ баща.
Майкъл построи лунапарк с най-различни забавления в ранчото си „Невърленд” в Калифорния. Невърленд - точно като в приказката за Питър Пан! През целия си съзнателен живот удивителният Майкъл като че ли се идентифицираше именно с този приказен герой - вечното дете Питър Пан. Майкъл Джексън бе не просто поредната бляскава звезда от шоубизнеса. Той бе истински Човек!
Освен спомена за бляскавото и ненадминато звездно присъствие на Майкъл Джексън, в „Звездния експрес” на програма „Христо Ботев” ще научите как завършва трогателният любовен роман на двамата главни герои в „новата творба на братята Джордж и Айра Гершуин”, поставена за пръв път на Бродуей през 1992 година - „Луд по теб”. Наследникът на богата банкерска фамилия Боби Чайлд се влюбва от пръв поглед в Поли Бейкър, началничка на пощата в градчето Дедрок, щата Невада. Гордост и предразсъдъци пречат на тяхното щастие и ги подлагат на изпитания.
Ако останете с нас, ще разберете какво още ще се случи между двамата влюбени.

петък, 18 декември от 14.00 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10