Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова френска музикално-сценична версия на най-прочутата любовна история в света

Сцена от мюзикъла “Ромео и Жулиета” с участието на Андрю Бевис (Ромео) и Лорна Уонт (Жулиета).
Снимка: Архив
Този петък припомняме един звезден френски мюзикъл от началото на ХХІ век – “Ромео и Жулиета”. Той се появи в началото на 2001 година на сцената на Двореца на спорта в Париж. Авторът на музиката и стиховете – Жерар Пресгурвич, е французин със славяно-еврейски корени, поет и композитор, изявява се предимно в областта на попмузиката. Идея на неговата съпруга Евелин е безсмъртната трагедия да бъде превърната в мюзикъл на френски език. Евелин и Жерар придават на шекспировия шедьовър свой индивидуален отпечатък.
В началото на ХХІ век хората съвсем не са като онези отпреди повече от 400 години. Затова в мюзикъла “Ромео и Жулиета” нещата са различни от познатата схема:
Ромео е по-малко виновен, Жулиета е по-взискателна.
Принцът – повелител на Верона, е благоразумен политик, но страда от мания за величие и прикрива с действията си насладата, която му носи властта.
Бавачката изпитва силна ревност, която крие от майката на Жулиета. Тя не се задоволява с ролята на прислужница и докрай защитава избора на любимката си.
В резултат на събитията отец Лоренцо губи вярата си.
Тибалт разбира, че е длъжен да мрази Монтеки само заради някакви ограничения във възпитанието.
Майките и съпруги – лейди Капулети и лейди Монтеки, се осмеляват да се противопоставят на омразата на мъжете.
Записът, който предлагаме, е на оригиналната лондонска версия и е осъществен през 2003 на английски език. Преводът на стиховете е на Дон Блек – известен сътрудник на сър Андрю Лойд Уебър. Оркестрациите са на Джон Камерън, продуцент е Найджъл Райт. Изпълнителите не са световно известни, но предлагат висококачествен музикален продукт. В ролите участват:
Андрю Бевис и Лорна Уонт – Ромео и Жулиета, Рашид Сабитри – Меркуцио, Мат Демпси – Бенволио, Алексис Джеймс – Тибалт, Сивън Стефан – отец Лоренцо, Дейвид Брадсли – лорд Капулети, Мишел Хуупър – лейди Капулети, Луиз Дейвидсън – лейди Монтеки, Бавачката – Джейн Мак Доналд.

петък, 8 октомври, от 14.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 12.06.24 в 11:34

Фолклорните области на България: Епизод 4 – Средна Западна България - Граово

Четвъртият последен епизод от поредицата отново ни повежда в Средна Западна България. Този път, обаче, ще се запознаем с фолклора на Граово. Граово обхваща Пернишко, Брезнишко и Радомирско. За епическите народни песни, възпяващи славните подвизи и бита на Крали Марко, за характерните танцови движения, разкриващи буйния темперамент на населяващите..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Кавалджията Георги Иванов на 75: Винаги съм искал да бъда различен

Предаването "Портрети" в музикалната линия "Жива вода", което представя творческите истории и музиката на различни изпълнители, гостува на знаменития кавалджията Георги Иванов, продължител на стария тракийски изпълнителски стил. Над две десетилетия роденият в село Ханово музикант, е солист в оркестъра на Тракийски ансамбъл за народни песни и..

публикувано на 10.06.24 в 17:05

Траш метъл легендите от "Мегадет" идват за концерт в София

Американските траш метъл легенди от "Мегадет" идват за концерт на столичния колодрум "Арена София" на 15 юни. Поредният десант на Дейв Мъстейн и ко. е в афиша на популярната поредица Sofia Solid . Събитието с главен герой един от последните истински рок звезди, тип "кралски", е част от турнето Crush The World . Знаменитата банда ни е..

публикувано на 10.06.24 в 12:32

Директно от Ню Йорк – великолепната опера "Орфей и Евридика" на Глук

Постановката на "Орфей и Евридика" на Глук е толкова непреходна, колкото и самата творба. Всъщност не бихме могли да искаме повече от продукцията на Марк Морис. Контратенорът Антъни Рот Костанцо е в ролята на опечаления музикант, а сопранът Инг Фан е неговата любима. Елена Вийялон прави своя дебют като Любовта, а Джей Дейвид Джаксън дирижира..

публикувано на 08.06.24 в 08:05