Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гости в „Часът на думите”: Николай Петев и Константин Казански

Николай Петев (вляво) и Константин Казански
Снимка: Архив
Тази неделя в предаването ще гостуват двама изявени творци, почти връстници.
Николай Петев, роден през 1950 година, е писател, литературен критик, културен деец. Бил е директор на издателство „Народна младеж”, главен секретар на СБП, вече два мандата е председател на Съюза на българските писатели. Автор е на многобройни публикации в литературния и периодичен печат, на книгите: „Тук във времето” (1984), „Поезия и позиция” (1986), „Фарът и неговият пазач” (1989), „Зад завесата на политическия театър” (1997), „Фарът, пазачът и вятърът” (2006), „Познаваш ли ме...”. Последното заглавие имаше премиера преди броени дни и събра многобройна публика в зала 8 на НДК. Книгите на Николай Петев са преведени на много езици.
Вторият гост е Константин Казански. Поколенията от средата на миналия век добре помнят това име, неговата поява и възход. Роден е на 1 юли 1945 година в Свищов. Баща му Рачо Казански преподава френски в Търговската академия и от него Константин наследява голямата си любов към френската литература. През 1960 година семейството се преселва в София. В средата на 60-те Константин Казански става един от най-популярните певци на българска естрада с кавъри на Адамо по собствени текстове.
От 1971 заживява в Париж. Там свири и пее в руски кабарета, акомпанира и аранжира известни изпълнители. През 1987 г. създава известния „Казански хор”. С него изнася много концерти в страната и чужбина и може да се каже, че по онова време е бил най-престижният във френската столица. Константин Казански е първият българин пял в парижката зала „Олимпия” през 1991 година. Многостранна творческа личност, Казански е и автор на книгата „Руско кабаре” и стихосбирката „Писма от Париж”.

неделя, 20 март, от 17.00 часа
По публикацията работи: Слави Георгиев и Кристина Белчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25