Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-кметът Христо Ангеличин и журналистката Светлана Джамджиева в „Часът на думите”

Снимка: Архив

Гости: Христо Ангеличин – заместник-кмет на Столична община, който се занимава с проблемите на културата и образованието, и едно от ярките имена в българската журналистика Светлана Джамджиева.
Наред с възгледите си за функциите на културните институции и медиите, за словото и изкуството изобщо, те ще споделят и интересни мисли за столичния град.
Без да търсим преки паралели, нека все пак напомним, че след Освобождението, на 3 април 1879 година, по предложение на Марин Дринов Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България. Сто години по-късно, в края на 70, 3 април е обявен официално за Ден на София. Той се отбелязва до 1992, когато за празник на столицата е определен 17 септември - денят на великомъчениците Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София.

неделя, 3 април от 17.00 часа

По публикацията работи: Слави Георгиев и Кристина Белчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерина Боянова и Божидар Александров

Защо Ерина Боянова рисува седем нови плаката за стари испански филми?

Как от дистанцията на времето един съвременен дизайнер създава нови плакати за стари испански филми, оставили следа в киното – разговор в "Нашият ден" с дизайнера Ерина Боянова за авторската ѝ изложба "Кино Испания: плакати за филми с награди" . Домакин на изложбата "Кино Испания: плакати за филми и награди" е Институт Сервантес – София...

публикувано на 14.06.24 в 12:08

В Трявна започнаха Националните Славейкови празници

На вчерашния 13 юни стартираха Националните Славейкови празници в град Трявна, събитие, което заема централно място в културния календар на града. Кметът на община Трявна, Денчо Минев, отправи покана в ефира на "Нашият ден" към всички желаещи да се включат в богатата културна програма тази година. "Аз съм изключително радостен, че за поредна..

обновено на 14.06.24 в 10:04

Първото театрално изложение събира в Пловдив театрали от цялата страна

Първото театрално изложение в България ще се проведе на 15 и 16 юни в Пловдив. Организатор на театралния форум е Драматичният театър "Николай Масалитинов". Изложението ще има за своя основна кауза да даде възможност на млади творци да представят свои работни проекти пред ръководните екипи на професионалните театри в България. Първият ден ще бъде..

публикувано на 14.06.24 в 09:35

Съвременните форми на цензура в театъра

Независимо за коя епоха можем да заговорим, винаги ще открием опита на изкуството, което изговаря важните за човека теми и въпроси, да се справи с ограниченията, които обществото му налага. Историята на изкуствата говори за дългия път на стремеж за освобождение от всякакви форми на цензура. Като преминем от традиционната религиозна, а и морална..

публикувано на 14.06.24 в 08:05

София от началото на миналия век оживява в изложба

Стара София оживява в изложбата "София в минало време". Експозицията съдържа 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. Те представят някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век.  Част от снимките са публикувани за първи път в рекламния албум "София – 1912"...

публикувано на 13.06.24 в 19:00