Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов запис в нашата фонотека – „Пробуждане на пролетта” от Стивън Сейтър и Дънкан Шейк

Сцена от мюзикъла
Снимка: Архив
За първи път в ефира на БНР предлагаме някои от най-атрактивните музикални номера в рок-мюзикъла „Пролетно пробуждане” (или „Пробуждане на пролетта”) с либрето и стихове от Стивън Сейтър и музика от Дънкан Шейк, базиран върху едноименната пиеса на Франк Ведекинд от 1891 година. Действието се развива в провинция на Германия в края на ХІХ век, а герои са тогавашните невинни тийнейджъри, лишени от всякаква информация за човешката сексуалност и принудени да достигат по интуитивен път до елементарни познания и опит. Те живеят в консервативно общество, изградено върху строги правила, в което възрастните се разпореждат с живота на децата, както намерят за добре. Оригиналната пиеса на Ведекинд е истински скандал и дори е забранена в Германия, заради откровеното представяне на теми като абортите, хомосексуализма, изнасилването, малтретирането на деца и самоубийството.
Творбата получава толкова лоша слава, че не е поставяна на театрална сцена почти 100 години след първите сценични реализации. Мюзикълът от началото на ХХІ век прибавя към вечната тема свежа партитура, основана предимно върху изразните средства на рока. Премиерата на Spring Awakening е на 19 май 2006 на Оф-Бродуей, а официалната бродуейска премиера е на 10 декември същата година в театър Eugene O’Neill и до 18 януари 2009 са представени 888 спектакъла. Режисьор на постановката е Майкъл Майер, хореограф – Бил Джоунс, художници: Сюзън Хилфърти, Кристин Джоунс и Кевин Адамс. Шоуто печели овациите на публика и критика, както и над 6 милиона долара приходи за първите няколко месеца. “Пробуждането” е удостоено с цели единадесет номинации за наградите „Тони” през 2007 и печели осем от тях, включително за най-добър мюзикъл, режисура, либрето, партитура и актьор. Бродуейската версия има и четири награди Drama Desk, а лондонската постановка – четири награди „Лорънс Оливие”. Само два дни след премиерата – на 12 декември 2006, фирмата „Декка Бродуей” реализира албум на оригиналния състав, който печели награда „Грами” за 2008.
Франк Ведекинд навярно е най-признатият от „непризнатите гении” на немската литература от края на ХІХ и началото на ХХ век. Още приживе името му е легенда, а академичната критика счита пиесите му за „изчадия адови”, въпреки че от днешна гледна точка те са в известен смисъл дори невинни. В центъра на тази негова пиеса е трагедията на избора – 14-годишно дете се самоубива заради един невзет изпит, защото се страхува от гнева на родителите си. Трагизмът на подрастващото поколение е предаден от Ведекинд с такава сила и страст, че прочути немски критици от епохата препоръчват творбата му като най-добро пособие за родители и педагози в областта на духовното възпитание на младите. Бродуейският мюзикъл от 2006 завършва с песен за живот и надежда – „Песента на пурпурното лято”.

петък, 2 март, от 14.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10