Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да готвим с песни

Снимка: Архив
Честита нова година – да бъде изпълнена с много светлина и щастие. В първата среща от 2013 година ви предлагаме коопродукция между хумора и музиката, между кулинарията и музикалните вкусови приумици на композитори и певци. Без да бъде в студиото колегата Весел Цанков ще се погрижи за думичките, защото е написал цяла книга със съвети как „Да не бъдем кльощави”. След толкова много празници, а предстоят още много, ние ще ви предложим няколко бих ги нарекла неочаквани рецепти. Да, точно рецепти, при това възпети с музика. Всички рецепти цитирани по-долу могат да бъдат открити във виртуалното пространство, а за музиката ще трябва да изчакате 14.30 в сряда. Та ето и съдържанието на нашите музикални вкусотии, както и рецептурната ни плейлиста.
„Сутрешен десерт” на Кристина Агилера гарниран с рецепта за Шейк за „Добро утро”.
„Бананов сплит” на Джаз Кънекшън и предложение за „Фламбиран банан”.
„Трапезна музика” от Георг Филип Телеман сервирана със супа „Гаспачо” и за разнообразие „Доматена супа” на групата на Марк Беко.
След супата идва основното ядене и за него ще ни разкаже Гнава Ниум, който явно много обича „Мусака”.
Предложение за връщане към детските спомени отправя Вили Казасян с песента си „Детство мое”, рецептата е за „Циганска баница”, а като комплимент от майстор-готвачите е „Левочевски пататник” на Теодосий Спасов.
Освен с доматената супа и гаспачото почитателите на мексиканската кухня ще научат рецепта за „Моркови с текила”, чието приготвяне ще бъде съпроводено от „Песента на мариачи” изпълнена от Антонио Бандерас и напътствията на Пласидо Доминго в „Текила с лимон”.
Прието е текилата да се пие с лимон и сол, въпреки че в Мексико казват не я пият така. Сигурно са и малко българите, които биха предпочели текила пред родната ракийка, а за тази напитка не трябва само лимон и сол, а и салата. Не пропускайте съветите за това как най-добре се прави „Зелена салата”, както и любимата на Роберто Аланя „Плодова салата”.
Още в началото обясних, че и двамата с Весел Цанков сме разчитали на обмена на идеи във виртуалното пространствио. А аз специално попаднах на интересна тенденция – необясним интерес от страна на музикантите към пая. Рецепти за пай колкото искаш, както и доста вкусни музикални забежки, които ще ви предложа: „Черешов пай” на Шаде, „Ябълков пай” на Дестини`с чайлд, „Меден пай” на Креолски джазбенд, „Сладък картофен пай” на Ал Жаро.
Не пропускайте и италианските „Филийки с моцарела”, гарнирани със „Супа Романа” на група „Шрот нах 8”.
За финал ще запазим „Небе от сос” на „Дионисос”, които изказват нестандартното предположение, че когато се виждат облаци в небето, значи Бог си прави пуканки и ги пече на Слънцето.
След всичко, което изброих остана да ви пожелая „Добър апетит” и да ви предложа, ако направите някоя от рецептите и ви хареса да споделитe с нас.

сряда, 2 януари, от 14.30 часа
По публикацията работи: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за българския бас Емил Желев

В предаването "Български изпълнители" на 11 август 2025 ще си спомним за един талантлив български певец, чийто глас звучи вече само от архивните записи, тъй като през 2022 неговият земен път приключва.  Предаването е посветено на баса Емил Желев. Той завършва Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Благовеста..

публикувано на 10.08.25 в 10:05

Музиката: възможна за всички

За първи път в България и на Балканите haptic костюми правят някои от големите концерти тази година (на Dream Theater, Guns N’ Roses и Robbie Williams, и фестивала Hills of Rock) достъпни за хора с увреден слух, които могат да изпитат енергията на музиката с тялото си. Музиката е универсален език, който обединява, вдъхновява и вълнува. Но..

публикувано на 10.08.25 в 09:35

Банско посреща джаз импровизациите на Ангел Демирев

Музикалният редактор Албена Велева се включи по телефон от Банско, за да сподели впечатления и да очертае акцентите в програмата на джаз фестивала, който ще продължи до 10 август. По думите ѝ, днес е осмият ден от събитието, което събира любители на джаза от цялата страна и предлага богата палитра от стилове и изпълнители. Велева разказа, че..

обновено на 08.08.25 в 12:08
Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов, Калоян Куманов

"Какво се случва" на Банско джаз фестивал, 2025

За първи път в историята си и за всеобща радост, тази година Банско джаз фестивал продължава 10 дни. В 28-oто му издание от 1 до 10 август участват близо 200 български и световни джаз изпълнители, включително от САЩ, Япония, Канада, Франция и Швеция. Джаз академията на фестивала вече носи името на Милчо Левиев. В града звучи музика от три..

публикувано на 08.08.25 в 09:12

Виртуози на вокалната джаз хармония – New York Voices на Банско джаз фестивал

Тази година в програмата на Банско джаз фестивал се открояват няколко забележителни "първи пъти" – легенди на джаза, които по една или друга причина не са имали досега среща с българската публика, а сега са част от пъстрата програма на фестивала. Такива са, например, Nils Landgren, Catherine Russell, Anat Cohen и John Beasley (като лидер на трио),..

публикувано на 06.08.25 в 16:05