Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Снимка: БГНЕС

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика".

Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и "Баядерка" от Минкос, които хореографите Анна Донева, Боряна Сечанова и Татяна Соколова разработват нестандартно - в стила на трупата, която сме свикнали да приемаме като лаборатория за съвременен танц. Анна Донева, която работи по модерна версия на "Лебедово езеро" каза за "Хоризонт":

За мен е по-трудно, когато има някакви очаквания и изградени представи, защото не всеки като зрител, по принцип, е готов да приеме друг поглед на нещата. Трябва да се подхожда с едно уважение. Самите ние като творци, ако не проявяваме такъв респект, това се усеща веднага в това, което поднасяме на хората. "Лебедово езеро", което ще гледат не е нещо, което ще ги стресне, не е нещо, което ще бъде на контра на очакванията им. Човешката личност така или иначе има много нюанси, в различни ситуации можем да не познаем себе си.

По публикацията работи: Ирена Гъделева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.