Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17-и септември – празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, както и майка им – света София

Снимка"На този ден се почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 година по време на управлението на римския император Адриан. Благочестивата християнка на име София живее в края на I и началото на II век в Рим. Като жена и майка тя напълно оправдава името си, което означава "премъдрост". София има три дъщери, които носят имената на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов.  Четирите жени не скриват своята вяра в Христа, по това време забранена и я изповядват открито.  Научавайки, че семейството сe кланя на християнския Бог, император Адриан (117 - 138) поискал да се откажат от него. Когато майката с трите си дъщери не се подчинила на желанието му, той подложил децата на мъчения. Момичетата (Вяра - на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години) обаче останали непреклонни и с радост посрещнали своя нещастен край. Майката е принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, след което императорът й разрешил да вземе телата им и да ги погребе с почести на висок хълм извън града. Три дни тя се молила на гроба на дъщерите си и накрая предала душата си на Господа, убедена че отива при тях.  От 777 г. мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов са в Елзас, Франция.
Българският народ почита този празник предимно като църковен и не спазва никакви обреди и забрани, но изпитва особена почит към деня, в който са загинали трите мъченици за Христовата вяра.  Голям празник е за столицата ни София, където всяка година се провеждат тържествени чествания. Избран е точно този ден, заради името на майката София, обявена за мъченица, а правило е името й да се споменава при всяка църковна служба заедно с тези на дъщерите й.
Именници на този ден са: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.



ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничния оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под надслов "Симфонични контрасти" под палката на унгарския гост-диригент Гергей Мадараш, който..

публикувано на 17.05.24 в 08:58

"Княз Игор", опера в 4 действия и пролог от Александър Бородин

Либрето: Александър Бородин (по мотиви от руската епическа поема от ХІІ век "Слово за похода на Игор" и материали от исторически летописи) Първо изпълнение: 23 октомври 1890 година, Мариински театър, Санкт-Петербург Първо изпълнение в България: 29 септември 1922 година, София Действащи лица: • Игор Святославич - Северски княз – баритон •..

публикувано на 17.05.24 в 08:50
Бомбино (в средата) с Джакраве Юба Диа (бас) и Кори Уилхелм (барабани) на първото им гостуване в България (ноември, 2023 г.)

Омара "Бомбино" Моктар с два камерни концерта в София

След фурора си на голяма клубна сцена у нас в началото на миналия ноември Бомбино реши да повтори и потрети с два концерта във формат "limited edition"за по 180 човека всеки – на 22 май, сряда , и на следващия ден – 23 май, четвъртък, в зала "Сингълс" на НДК (вход А4). Поканата, както и миналия път, идва от платформата "Афровизия" и..

публикувано на 16.05.24 в 21:36

"Бенджамин Бътън" на сцената на Областния музикален театър Линц

През 1860 година в Балтимор се ражда Бенджамин Бътън, но не като малко, сладко бебе, а като брадясал старец. Съдбата му е предначертана: той ще изживее живота си в обратен ход и от ден на ден ще става… все по-млад. Когато на 50-годишна възраст Бътън се запознава с почти 30 години по-младата от него Хилдегарде, главният герой трябва всичко да заложи..

публикувано на 16.05.24 в 18:21

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2024 г.

16 май Свири Симфоничният оркестър на Шведското радио с диригент Даниел Хардинг. 3.00 часа – Антонин Дворжак (1841-1904), симфонична поема "Пладнешката вещица", оп. 108. 3.17 часа – Бела Барток (1881-1945), Концерт за цигулка № 1, Sz.36. Солист: Вероника Еберле (цигулка). 3.42 часа – Никола Матеис (ок.1675-1737), "Фантазия Алия". Изпълнява Вероника..

публикувано на 15.05.24 в 15:05