Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

От истинско по-истинско...

БНР Новини
Жоро Иванов и доц. д-р Даниела Попова в студиото на предаването
Снимка: Емил Николов

Скъпо ли е удоволствието човек да бъде вегетарианец или веган? И кое наричаме истинско здравословно хранене. Без хляб? С много плодове и зеленчуци? Помага ли преминаването от една диета в друга? Подложен на непрекъснат стрес, съвременният човек се вкопчва в постите с мотивацията, че така са правели и нашите предци, а те са живели според природните закони. Днес на пазара няма място за емоции. Производителите на полуготови и готови продукти търсят рентабилност и печалба. Какво съдържат вкусните наглед напитки, основни блюда? Ами  сосовете, топингите, дресингите, с които обилно поливаме сандвичи, спагети, десерти, салати... 13 декември е обявен за Европейски ден на здравословното хранене. У нас тематична кампания, която да разяснява на децата правилата за разумно и здравословно хранене, бе проведена в началото на лятото, преди голямата ваканция.
13 декември се пада в навечерието на коледно-новогодишните празници, време на откровеното голямо преяждане... Денят трябва да напомня на малки и пораснали потребители колко необходимо нещо са знанията какво похапваме. От 13 декември 2014 г. влиза в сила Нова наредба за етикетиране на храните. Важна част от гражданската ни култура е умението да четем и менюто в заведенията. Според европейските нормативни документи, там трябва да са посочени съставките, които общо наричаме алергени... Каква разлика в това понятие правят специалистите?
Чуйте разговора в предаването „А сега накъде” с гостите, които са корифеи в своите области. Доц. д-р Даниела Попова е началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в болница „Царица Йоана – ИСУЛ”. Жоро Иванов е президент на  Евро-ток България, професионалната организация на елитните кулинари. Освен шеф-готвач в петзвезден централен хотел в София, през 2008-ма година Жоро Иванов е избран за Почетен готвач на Президента на републиката. В биографията си има натрупания опит в заведения на Европа, отличени със звездите на Мишлен. Приготвял е ястия и познава вкусовите предпочитания на  изтъкнати личности от сферата на политиката, икономиката, изкуството, спорта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Маргарита Попова

Проф. Маргарита Попова: Работим по улавянето и оползотворяването на въглеродния диоксид

"Последният проект, по който работим с моите колеги, е насочен към изграждане на затворен цикъл за директно изгаряне на биомаса за получаване на енергия чрез улавяне на отделения въглероден диоксид от димните газове, използвайки зеолитни абсорбенти,  получени от отпадъчните пепели от същия процес, както и силикатни абсорбенти, получени от..

публикувано на 21.07.25 в 10:10
Акад. Атанас Атанасов

Акад. Атанас Атанасов: Храната има енергия, която влияе върху нас

Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..

публикувано на 19.07.25 в 09:40
Валентин Георгиев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Къртев

Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..

публикувано на 14.07.25 в 17:05
д-р Чавдар Ботев

Д-р Чавдар Ботев: В България има условия за лечение на постковид синдром

"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..

публикувано на 14.07.25 в 09:40

Национален природонаучен музей, епизод 1: История и запознаване

Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..

публикувано на 14.07.25 в 09:10