Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове по проектозакона срещу тероризма в България – на фона на атаката в Ница

БНР Новини
След атаката по време на честванията на Деня на Бастилията в Ница, Франция (14 юли 2016 г.)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На националния празник на Франция – 14 юли се случи поредният терористичен акт в тази страна – този път в курортния град Ница.
Фактите вече се знаят – над 80 убити, над 120 ранени и отново във Франция новото сега е че на 14 юли вечерта загинаха много деца, много повече, отколкото друг път.
Първите коментари в България – от бившия външен министър Кристиан Вигенин „Имаме нужда от силна координация и помощта на всеки, който може и желае да помага“ – това каза той рано сутринта още преди пленарното заседание. „Време е да се оставят настрани националните цели, егоизъм, защото е заплашен целият ни свят“ – каза още Вигенин.
Все пак независимо от мненията на някои коментатори, че България е държава от периферията, непредпочитана от терористите – днес никой не е застрахован. Справка – атентатът в Бургас преди няколко години…
Да, но в България вече втора седмица продължават дискусиите „за“ и „против“ проекта за Закон за противодействие на тероризма в България. Предвид значението за реакция срещу тероризма и отчитайки че това противодействие засега се осъществява от много държавни органи, възприехме подхода за уреждане на тази сложна и специфична материя с един специален закон, беше основният мотив на вносителите от Министерския съвет… и точно тези мотиви отприщиха доста спорове в парламентарните комисии, а вече и в обществото.
При провеждането на операции и при данни за заплаха от терористичен акт или при извършването на такъв – ще се прилагат мерки за временно ограничение по отношение на правата и свободите на гражданите. Пак не е уточнено кога, как и кои права ще бъдат ограничени, за тези текстове правозащитните организации обещаха да сезират всички български и чужди съдебни органи.

Въвеждането на участието на въоръжените сили (доколкото ги имаме) в цивилни операции при съмнения или съществуваща заплаха от терористичен акт – също се видя много странно на някои наблюдатели, и те побързаха да посочат, че този проект е предназначен предимно за някои цивилни лица и организации и целта му е далеч от защитата на българските граждани…
Тази сложна материя – повечето данни и факти ние, обикновените граждани не ги знаем – не знаем дали изобщо сме обект на заплаха от страна на когото и да било, така че освен специалистите по въпросите на сигурността – никой друг не би могъл да даде оценки на проекта… още повече че материята не е разбираема за всеки.
Но мненията са различни – независимият депутат Росен Петров е защитник на този проектозакон. Той смята, че законът може да въведе, освен мерки за сигурността на държавата, също така и мерки за повишаване на спокойствието в обществото…
Мненията са различни, но че имаме необходимост от повече сигурност в тези несигурни времена – това просто е очевидно…
Ние дори нямаме представа дали някой заплашва с терор българската държава, но така си мислеха и французите, белгийците, а ето какво се случи и дори продължава да се случва…





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05