В края на септември 2016 година се проведе поредното издание на Световния кулинарен салон Тера Мадре. Още преди да тръгне към този престижен форум, всеки участник
се пита как в наши дни да смае каймака на кулинарния свят? Рецептите за виенски шницел, италианска паста, за охлювите по бургундски и т.н., отдавна са създадени! Огромeн е стремежът и коя страна да има повече продукти със защитено наименование за произход, за защитено географско указание.
За неспециалиста понятията може да се сторят приятно жонглиране с думите. Но това са ясни, конкретни изисквания, чиито резултати се измерват в солидни приходи. Носят устойчивост и за малките производители, за селището и региона, допринасят да се развива местната икономика, да се опазват традициите и автентичният вкус.
Какво, например, се случи около провеждането на Фестивала на чушката, домата, традиционните храни и занаяти в Куртово Конаре? Как се приема инициативата да опазим традиционните български продукти? Какъв успех добре познатите ни от детството храни постигнаха в Италия и в Брюксел, сърцето на Европа? И най–важното нещо: какво е бъдещето? Има ли финансиране и в какъв размер? Зя всичко това разговаряхме с българския евродепутат Момчил Неков.
"Ситуацията действително е стигнала до момент, в който би трябвало да говорим за образованието като за един национален приоритет, решаването на проблемите в който всъщност граничи с националната сигурност, т.е. говорим за образованието като един от факторите,който гарантира нашата национална сигурност…", казва д-р Светла Петрова, експерт от"Фондация..
Коледа е един празник, в който можем да празнуваме живота и това, че сме заедно, сподели в ефира на "Следобед за любопитните" психоаналитикът Милена Ташкова. Това е един празник и очакване, който свързваме със семейството и хубавите спомени, допълни тя. Често пъти, признава психоаналитикът, съм се питала кое е по- хубаво очакването на Коледа или..
Заедно с Елица Великова, психолог и арттерапевт и Петър Вълчев, режисьор на късометражния филм "И това е за тази Коледа", търсим отговор на въпроса кое е състоянието, което е обратно на самотата. Двамата са водещи на "Кинотерапия – семинар за свързването, покоя и празнуването", който ще се проведе на 27 и 28 декември в Института за изкуство и..
"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..
Наталия Стефанова от години се занимава с ръчното плетене на играчки. Тя самата от малка се научила, защото и майка и баба и са плели шапки, ленти за коса и други изделия. "През годините много пъти започвах с различни ръкоделия, бродиране, рисуване, отказвах се, но още като завърших училище, не ми достигаха парите се при сетих за своя талант, а именно..
Журналистката и пътешественичка Веселина Филипова е събрала в книгата си "Ваканция за двама по Средиземноморието" 60 пътеписа и повече от 200 снимки,..
Наталия Стефанова от години се занимава с ръчното плетене на играчки. Тя самата от малка се научила, защото и майка и баба и са плели шапки, ленти за коса..
Стефановден, празнуван на 27 декември, е денят на свети Стефан – първият мъченик за християнската вяра. Денят не е само за имениците, но и за всички..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg