Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Български изпълнители“ - запис от концерт на Мила Михова в НДК

БНР Новини
Мила Михова
Снимка: Булфото

На 15 декември в рамките на „Новогодишния музикален фестивал“ концерт изнесе оперната певица Мила Михова съпровождана на пианото от големия пианист Ричард Баркър. Заглавието на концерта беше „Бисери на белкантото“ и включваше песни и арии от Винченцо Белини, Гаетано Доницети и Джоакино Росини.

Пианистът Ричард Баркър е един от големите клавирни изпълнители. Учил е в Лондон и след това в консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано. Той е един от известните корепетитори не само в Миланската Скала, но и в оперите във Венеция, Болоня, Парма, Неапол. От 1997 г. преподава в академията за специализанти към Миланската Скала. Ричард Баркър е канен и на най-големите фестивали – в Глайндбърн, Единбург, Шветцинген и др.. От 1994 г. редовно работи за Росиниевия фестивал в Пезаро. Изнася концерт със световни оперни звезди – Ренато Брузон, Лео Нучи, Катя Ричарели, Роберто Скандюци, Микеле Пертузи и др.

Срещата с Мила Михова е по време на майсторския клас в София, за който го кани „Фондация Дарина Такова“.

През пролетта на миналата година, след първия концерт на певицата в зала „България“ идва поканата за участие в новогодишния фестивал и тя решава да предложи на Ричард Баркър да бъде неин партньор.

„Изборът на програмата беше изцяло мой – казва Мила. У дома разполагам със завидна нототека, благодарение на майка ми. Имам колекция от камерна музика, с която мога да направя още пет рецитала без да се повтарят творби“.

Слушайте "Български изпълнители" на 8 март, петък от 23.00 ч. по програма "Христо Ботев".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кавалерът на розата", комична опера в три действия от Рихард Щраус

Либрето: Хуго фон Хофманстал. Световна премиера: 26 януари 1911, Дрезден - Königliches Opernhaus. Първо изпълнение в България: 2 юни 1969, София, режисьор – Димитър Узунов, диригент – Асен Найденов. Действащи лица: • Маршалката, принцеса Мария Тереза фон Верденберг – сопран • Октавиан, граф Рофрано, неин млад любовник – мецосопран • Барон Окс..

публикувано на 14.06.24 в 09:22

Започва 15-ият фестивал "Опера в Летния театър"

Музикалният фестивал "Опера в Летния театър" ще се състои за 15-и път. Той е част от 77-ия творчески сезон  на Варненската опера. Във фокуса е 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус. 20 спектакъла с осем премиерни заглавия са включени в програмата. Отправна точка са тематичното и жанрово..

публикувано на 14.06.24 в 09:05

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 12.06.24 в 11:34

Фолклорните области на България: Епизод 4 – Средна Западна България - Граово

Четвъртият последен епизод от поредицата отново ни повежда в Средна Западна България. Този път, обаче, ще се запознаем с фолклора на Граово. Граово обхваща Пернишко, Брезнишко и Радомирско. За епическите народни песни, възпяващи славните подвизи и бита на Крали Марко, за характерните танцови движения, разкриващи буйния темперамент на населяващите..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Кавалджията Георги Иванов на 75: Винаги съм искал да бъда различен

Предаването "Портрети" в музикалната линия "Жива вода", което представя творческите истории и музиката на различни изпълнители, гостува на знаменития кавалджията Георги Иванов, продължител на стария тракийски изпълнителски стил. Над две десетилетия роденият в село Ханово музикант, е солист в оркестъра на Тракийски ансамбъл за народни песни и..

публикувано на 10.06.24 в 17:05