Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Умами – петият елемент

Сладко, солено, горчиво и кисело – това са четирите основни вкуса, към които съвсем наскоро се присъедини и умами, което на японски означава вкусно. Откриването на умами отваря важна страница в кулинарната история и може да се оприличи с присъединяването на Д`Артанян към тримата мускетари – придвижва приключението на ново ниво.

Зад определянето на основните вкусове в храната стои науката, която изследва рецепторите. И докато вкусът умами е открит през 1908 г. от японския учен Кикуне Икеда, чак през 2002 учените съумяват да открият рецепторите за умами по езика и оттогава „вкусният вкус“ влиза законно във владения.
В действителност хората винаги са се осланяли на вкусовите си рецептори и се водят от тях, за да определят дали дадена храна е годна за консумиране.

Обичаме сладкото, защото захарта е основен източник на енергия, соленият вкус сигнализира, че поемаме минералите, които са важни за водния баланс в тялото ни, а когато ни е умами – рецепторите ни казват, че консумираме протеини.
Добре де, но на какво прилича вкусът умами?
Една статия в „Гардиън“ дава ясен пример: когато посолим доматения сос за спагети – той става солен, когато му настържем пармезан – това е умами.
Какво още е умами – чуйте разговора, посветен на петия елемент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Нешо Чипев

Проф. Нешо Чипев: Черно море става все по-топло, но не и по-солено

Черноморската екосистема има своите специфични функции. Не е никак лесно да се прогнозира и разбере въздействието на който и да е фактор, било то климатични, човешки или космически, върху системата, в това число и черноморската. Това е така, защото те се състоят от облак от връзки. Тук говорим за ефекта на пеперудата, т.е. ако на едно място..

публикувано на 13.05.25 в 16:10

Хоботът на слона има над 1000 мускула

Никога не съм си представяла, че ще готвя за слонове в Тайланд! Че аз за себе си рядко подхващам тиган или тенджера. И изведнъж… усвоявах рецептурник за любимите ми гиганти. В тайландската провинция Сурат Тани Elephant hills е мястото, където всеки миг е познание за нещо ново, а всяка гледка – скрийнсейвър за компютъра. Приключението започва..

публикувано на 13.05.25 в 15:45

Какво наричаме "магично"? Петър Желязков за илюзиите на ума

На 7 юни предстои пролетното издание на Ratio Forum , озаглавено "Магията на реалността". Темата, макар на пръв поглед да звучи мистично, всъщност има съвсем рационално обяснение. Един от организаторите на събитието, Петър Желязков , пояснява, че под "магично" трябва да разбираме не свръхестественото, а способността на някои хора да заблуждават..

обновено на 13.05.25 в 13:02
Калоян Димитров

Еврика! Успешни българи: Калоян Димитров

Калоян Димитров е ученик от Американския колеж в София. Двамата със съотборника си Момчил Колев са лауреати от Националния конкурс "Млади таланти" и представители в Европейското младежко научно изложение (EXPO Science Europe), което се проведе през юли миналата година в Сараево по линия на МИЛСЕТ. Проектите на тандема са свързани все с приложения..

публикувано на 12.05.25 в 17:05

За терапевтичната сила на конете

Фондация "Пейнт и Куортър хорс България" се посвещава на тези две американски породи коне, наследници на мустангите, на тяхното отглеждане и разпространяване. С времето прозрението, че конете могат да бъдат в услуга на обществото, разширява мащабите на мисията. Днес Екипът провежда терапевтична езда, рехабилитация за деца и хора с физически и умствени..

публикувано на 12.05.25 в 15:23