Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата и функцията й по опазване на културното наследство

БНР Новини
Складовете на "Тютюневия град" в Пловдив след пожара от 2016 г.
Снимка: БГНЕС

Като по ирония на съдбата точно в седмицата, когато изгоря един от най-емблематичните паметници на културата в Европа – Нотр Дам Дьо Пари се пада и Международният ден за опазване на паметниците на културата, който отбелязваме днес. Той се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля.

18 април е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. А фактът, че само за броени часове след пожара в сърцето на Париж се оказа, че стотици хора са ангажирани с тази кауза и се събраха милиони за възстановяването на историческата катедрала, може само да ни говори, че тези участници все още съществуват.

У нас паметниците на културата са около 40 хиляди, като 15 хиляди са археологическите обекти. Около 20 хиляди са архитектурните паметници на културата, има много защитени територии, съхранили ценностите си от най-дълбока древност до днес. Празникът обаче е и повод да споменем някои от тревогите за това, че нашата действителност по отношение на съдбата на много от паметниците на културата е тъжна.

Как културното наследство да е едновременно достъпно, поддържано и защитено?

Как да се намери  баланса между държавата и нейната функция по опазване на културното наследство, гражданите като изразители на обществения интерес  и собствениците като представители на частния интерес? Гостува ни архитектът проф. Тодор Кръстев, почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) .





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Еленов – нестихваща енергия на сцената и сред децата

Всеки, който е познавал личността на големия български актьор, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, отказва да говори за него в минало време.  Една светла личност. Светла в житейския си път, светла в професионалния си път под прожекторите и със сигурност светла след присъствието си на този свят. Човек, оставил отпечатък не само в..

публикувано на 21.10.24 в 12:00
Огнян Панов, Емил Янев и Стефан Мавродиев (от ляво надясно)

Аз, Маврото

В епизод 562 "Трамвай по желание" за пореден път представя на своята публика многоликия актьор Стефан Мавродиев. Този път повод за гостуването му е книгата "Стефан Мавродиев, играещият човек", замислена и написана от фотографа и писател Огнян Панов. В тази житейска летопис авторът има претенциите да събере в 350 страници творческите и житейски..

публикувано на 21.10.24 в 09:35
Паметник на Освободителите в Кърджали

В Деня на Кърджали – празнична програма и хуманитарни дейности в града

21 октомври е празничен за Кърджали. За Деня на града и празничната програма разговаряме в "Нашият ден" с Веселина Тихомирова , зам.-кмет по хуманитарни дейности и социална политика в община Кърджали. На днешната дата Източни Родопи са включени към територията на България в резултат на Балканската война, затова жителите на Кърджали отдават..

публикувано на 21.10.24 в 09:26

Fun Lovin' Criminals се завръщат в София

Легендарната американска група Fun Lovin' Criminals ще изнесе клубен концерт в София на 22 октомври , като сцената на събитието ще бъде популярният столичен клуб City Stage . След дълго отсъствие от българската сцена, бандата от Ню Йорк, известна със своята уникална комбинация от хип-хоп, рокендрол, блус, джаз и латино соул , се завръща по..

обновено на 21.10.24 в 08:57

Минчо Тодоров с първа самостоятелна изложба "Седем стъпки"

На 22-ри октомври в галерия "Нюанс" от 18 часа се открива дебютната самостоятелна изложба на Минчо Тодоров "Седем стъпки". Тя е триптих   от скулптури и рисунки на художника, художествен каталог и документален филм със същото заглавие. Изложбата е посветена на 95-ата годишнина от рождението на Йордан Радичков и представлява амалгама между..

публикувано на 20.10.24 в 09:25