Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Силата на съдбата“ отново на лондонска сцена

Йонас Кауфман в ролята на Дон Алваро и Анна Нетребко като Леонора
Снимка: @royaloperahouse/Bill Cooper

В предаването „На опера в събота“ на 19 октомври от 20 часа можете да се пренесете в един от най-прекрасните оперни театри в света – Кралския в Лондон.

На 5 април тази година там се състоя спектакъл на „Силата на съдбата” – епичната опера на Джузепе Верди, а звезди на вечерта бяха руското сопрано Анна Нетребко и немският тенор Йонас Кауфман. Режисьор на постановката е Кристоф Лой, а диригент – сър Антонио Папано, музикалният директор на Кралската опера „Ковънт гардън”, под чието вещо ръководство хорът и оркестърът успяват да разгърнат пълния си блясък и възможности в тази трудна за изпълнение Вердиева творба. В звездния състав са още французинът Людовик Тезие, безспорен номер едно Вердиев баритон в момента, и италианският бас Феручо Фурлането, все още един от най-търсените певци, успешно справящ се с конкуренцията на по-младите му колеги. Дебют на лондонска сцена прави ученичката на Райна Кабаиванска – италианското мецосопрано Вероника Симеони, тя е в ролята на предизвикателната циганка-гадателка Прециозила.

Документалният звук от събитието пристига при нас благодарение на членството ни в Европейския съюз по радиоразпръскване.

Любов, съдба, човешка драма, страсти, клетва, отмъщение, трагедия, неосъществена любов, убийство, потъпкана родова чест – цялата тази многоплановост във Вердиевата опера „Силата на съдбата” дава възможност за създаване и развитие на изключителен театрален спектакъл. Емоционално наситеният разказ за любовта на Леонора, произхождаща от древен испански благороднически род, и Алваро – метис, се превръща в неповторим шедьовър благодарение на музиката на Верди. А тя е повече от великолепна – от грандиозните и мащабни хорово-оркестрови звучности до интимно-молитвените сцени.

Операта е базирана върху испанската драма „Дон Алваро или силата на съдбата“ от 1835 година на Анхел де Сааведра (с използване на сцени, адаптирани от „Лагера на Валенщайн“ на Фридрих Шилер).

Действащи лица и изпълнители:
• Маркиз ди Калатрава – Робърт Лойд (бас)
• Дона Леонора ди Варгас, негова дъщеря – Анна Нетребко (сопран)
• Дон Карлос ди Варгас, негов син – Людовик Тезие (баритон)
• Дон Алваро, метис, влюбен в Леонора – Йонас Кауфман (тенор)
• Падре Гуардиано, игумен на францискански манастир – Феручо Фурлането (бас)
• Фра (брат) Мелитоне, францискански монах – Алесандро Корбели (баритон)
• Прециозила, млада циганка – Вероника Симеони (мецосопран)
• Мастро Трабуко, мулетар и амбулантен търговец – Карло Бози (тенор)
• Алкалд, кмет на испанското село Хорначуелос – Майкъл Мофидиан (басбаритон)
• Кура, камериерка на Леонора – Робърта Александер (сопран)
• Хирург в испанската войска – Джонатан Фишер (бас)
Хор и оркестър на Кралската опера „Ковънт гардън”
Диригент – сър Антонио Папано

Съдържание на операта „Силата на съдбата” от Джузепе Верди

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Софийски музикални седмици" – фестивал с дълга история и бъдеще

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" е най-старият културен форум у нас, който не е прекъсвал своите издания през 55-годишната си история, въпреки многобройните трудности и сътресения. Фестивалът се радва на хиляди съмишленици и ценители на класическата музика от цял свят, които следят с интерес концертите и събитията през годините...

публикувано на 04.07.24 в 09:25

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40