Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждае ли се от промени Законът за радиото и телевизията

Снимка: Иван Русланов

• Колко спешна е необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията?
• Как трябва да се финансират обществените медии, така че да се гарантира тяхната независимост.
• Има ли смисъл от сливане на двете обществени медии?
• Кой трябва да има право да спре излъчването на БНР или БНТ?

Предаването "Законът и Темида" потърси мнението на експерти по тези въпроси, определящи мястото и ролята на обществените медии днес.

Отношение по темите вземат: Константин Тилев, автор и създател на "Нощен хоризонт", основател на ФМ+, член на КРС; Мария Стефанова, медиен експерт, бивш председател на СЕМ; Емил Кошлуков, директор на БНТ; Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на програма "Достъп до информация" и проф. Маргарита Пешева, медиен експерт и историк.

Мненията на събеседниците се обединиха около идеята, че Законът категорично трябва да бъде променен. Макар и добре написан, сега действащият закон е писан през 1998 г. и отдавна не отговаря на променената и динамична съвременна среда.

Законът е доста остарял, а с темпа, с който се развиват технологиите, той е и морално изчерпан“ – обобщи директорът на БНТ Емил Кошлуков.

Другата тема, по която участниците бяха единодушни, е, че идеята за сливане на БНТ и БНР е остаряла, излишна и не би довела до по-ефективно управление или разходване на средствата.

Отделно гостите взеха отношение по ситуацията в БНР, резултат от възникналата криза, предизвикана от спирането на ефира на програма "Хоризонт".

"Генералният директор не бива да се поддава на натиск – обобщи мненията Константин Тилев. – Ръководителят трябва достойно да стои на мястото си и да отстоява позициите си. 

Един голям ръководител е като шофьора – трябва да управлява внимателно автомобила си, кораба или самолета си, за да може да премине по маршрута безпрепятствено" – допълни той.

Адвокат Александър Кашъмов коментира има ли дефицит в програмите на обществените медии.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15