Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години Русенска опера

Със спектакъл на операта „Травиата“, диригент Константин Илиев, на 27 ноември 1949 г. започва историята на Русенската опера. Същият спектакъл ще бъде представен и тази година. „Травиата“ ще дирижира Сунай Мератов, постановката е на Марко Катена, а в ролите участват Фабиан Конрад, Борис Луков, Венцеслав Анастасов, Петя Цонева.

На 22 ноември беше открита изложба във фоайетата на сградата с архивни документи, открити неотдавна в ателиетата на операта, включващи режисьорски скици на костюми и декори, балетни постановки, афиши. Има афиши, направени на златен сатен. „С всичко това, което открихме, Държавна опера Русе има едно невероятно богатство“ – каза Иван Кюркчиев, директор на операта.

Серия събития, посветени на Николай Гяуров, ще представи театърът в София. Първото е на 29 ноември, когато на сцената в НДК ще се съберат няколко баси, за да отдадат почит към своя колега – Роберто Скандюци, Орлин Анастасов, Матиа Престиа, Димитър Станчев, Олег Диденко. На пулта ще застане Йордан Камджалов.

След това на 6 декември е концертът на големия баритон Лео Нучи. Диригент ще бъде Джорджо Крочи. „Той е голям приятел на нашия театър и винаги ми е казвал, че много иска да дойде в България, тъй като е пял с едни от най-известните ни певци – Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев.“

Юбилейният сезон ще продължи с нова постановка през февруари на операта „Парижки живот“ на Жак Офенбах.

Ще открият на 13 март Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ с Девета симфония на Бетовен. „Точно преди 60 години фестивалът е закрит с тази творба, а ние сега с нея ще го открием. Ще дирижира Йордан Камджалов.

Имаме още едно участие на 23 март с премиера на операта „Мефистофел“ на Ариго Бойто с художник Иван Токаджиев, в която ще участват Ивайло Джуров, Борис Луков, Фабиан Конрад, а ще дирижира Сунай Муратов.

През май месец с новата ни постановка на „Ловци на бисери“ на Жорж Бизе русенци ще си спомнят за звездната тройка певци Пенка Маринова, Николай Здравков и Кирил Кръстев. 

За месец юни е предвидена премиера на „Княз Игор“ на Александър Бородин, която ще се на открито на „Сцена край реката“.

Разбира се, през целия сезон ще се представят и новите заглавия – оперетата „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов, която се ползва с огромен интерес от страна на публиката, и балетът „Зле опазеното момиче“ от Петер Хертел.

В звуковия файл чуйте още подробности от Иван Кюркчиев, директор на операта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05