Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Топ 10 на най-отблъскващите деликатеси в света

Печена тарантула, крекер от оси и сирене с ларви от мухи са част от гадната подборка

В безизходна ситуация всеки от нас би изял каквото и да е блюдо, колкото и гнусно да изглежда или да е противно на вкус. Но в някои части от света хората доброволно нагъват „деликатеси“, които с едва ли бихме опитали дори на границата на гладната смърт.

Ето Топ 10 на най-отвратителните от тях:

10. Касу марцу
Наричат това сирене „гнил кашкавал“. То се произвежда само в Сардиния и съдържа живи личинки на насекоми. Приготвят го, като поставят сиренето на улицата, предварително отрязвайки част от кората му, за да може мухите да снесат вътре своите яйца.
Излюпилите се от тях личинки започват да прояждат питата отвътре и от стомашния им сок сиренето става много меко. Докато върлуват по „шведската маса“, гадинките дори карат деликатесът да се движи като жив. Докато стане готов за ядене, в него се струпват хиляди личинки. Някои ги махат, преди да си отрежат парче от Касу марцу, но истинските ценители го консумират заедно с тях.

Дуриан9. Дуриан
На външен вид този тропически плод не предизвиква първосигнално отвращение както останалите храни, които ви представям. Но пък бодливият фрукт не предполага да е чак толкова неповторим на вкус. И най вече на мирис :))
В Югоизточна Азия го наричат „царят на плодовете“. Слагат го в шейкове, сладолед, кафе и бонбони. При разрязването му е по-добре да бъдете с противогаз, защото „ароматът“ му напомня гнил лук или селски нужник. При това е толкова агресивен, че е забранено да се качвате с него в обществен транспорт или асансьор и дори да го внасяте в хотел.


8. Балют
Балют е гозба от патица в широк смисъл, изключително популярна във Филипините. Но с наслада я хапват също така в Лаос, Камбоджа, Виетнам и Тайланд. Казано просто на български, това е запъртък. По-точно оплодено патешко яйце, което се вари, пече или пържи, когато в него вече се е оформило пиленце.
Филипинците предпочитат да го ядат на 17-ия ден от развитието, но виетнамците го предпочитат малко преди излюпването – между 19-ия и 20-ия ден, когато зародишът вече има оперение, клюн и хрущяли. Подправят балюта със сол, чесън и оцет.


7. Хагис
Странни, екзотични и неприятни ястия готвят не само на Изток. Хагисът, например, е популярна в Шотландия гозба. Това е пудинг от овнешки карантии, по-специално сърце, бял и черен дроб.
Те се смесват с лук, овесени ядки, свинска мас, подправки и сол и се сервират директно в стомаха на животното. Произходът на това блюдо е неизвестен, но се смята, че то е създадено от необходимостта да се оползотворят нетрайните животински органи. Ястието обаче остава популярно дори след изобретяването на хладилника.

6. Очи от риба тон
Може да ви се стори странно, но очите от риба тон са изключително популярни в Япония и можете да си ги купите от всеки магазин. Те са изложени там в компанията на рибено масло и разсечени мускули.
Гигантските очи се варят или задушават, докато частично не помътнеят. На вкус напомнят октопода или калмарите – леко гумени отвън, но меки отвътре. Рибеното масло и мускулите, с които обикновено се продават очите от риба тон също се смятат за деликатес. Напълно възможно е наистина да се окаже вкусно, но само като видиш втренченият в теб поглед, ти се отщява да опиташ.

5. Меча лапа
В случая изобщо не става за ястието „Меча лапа“ от мляно свинско, което всяка домакиня може да приготви в кухнята си. В страните на Далечния изток и в Камбоджа супата от лапи на истинска мечка се смята за божествена на вкус.
За жалост, клетите животни, чиито лапи се използват за приготвянето му, често се държат при непоносими условия. Прекарват живота си в клетка и за тях се грижат хора, които нямат никакво отношение към живите същества. Развъждането на мечки за храна е забранено в много от източните държави и строго се контролира в останалите.

4. Столетно яйце
Вероятно е западняшка превзетост, но съгласете се, че в Азия хората ядат доста странни неща. Например, столетното яйце е обикновено патешко или кокоше „произведение“, отлежавало с месеци в специална смес от глина, пепел, вар и оризови шлюпки.
В резултат белтъкът се сгъстява до червено-кафяво възсолено желе, а белтъкът става тъмнозелен. Ароматът напомня амоняк или сероводород. Във всеки случай, ако външният вид не предизвика у вас достатъчно отвращение, миризмата ще го довърши. Столетните яйца ги хапват сладко-сладко на закуска или ги добавят към супи и други ястия.

3. Крекери с оси
Трудно е за вярване, че ако се натъкнеш на разлютен рояк от оси, ще си ги представиш като нещо вкусно за ядене.
В Япония обаче е възможно. Там ловят осите, варят ги, изсушават ги и ги размесват в тесто за крекери. Разбира се, яденето на насекоми далеч не е чисто нов феномен. В Страната на изгряващото слънце от векове ядат някои бубулечки заради хранителната им стойност, включваща богат запас от протеини. А може би пък са им вкусни.

2. Сърце от жива кобра
Сякаш ястие от суровото сърце на кобрата не е достатъчно екзотично, ами змията трябва да е и жива! Този „деликатес“ е първи в списъка на любимите гозби във Виетнам. Но е популярен и в цяла Азия.
В северната част на Виетнам мнозина вярват, че сърцето на змията ще им предаде способностите и силата на голямата отровна змия. В наши дни ритуалът по приготвянето е предимно за по-смели (и състоятелни) туристи. Змията се сервира до трапезата още жива, главата ѝ се отрязва и отровата се изтръгва. След това влечугото се разрязва и се изважда биещото ѝ още сърце. Онези, които са опитали гозбата, твърдят, че са усетили пулса на кобрата в гърлото си.

1. Печена тарантула
Повечето европейци биха изпаднали в истерия само при вида на косматия паяк тарантула. По-юначните тутакси биха го подгонили с чехъла.
В Камбоджа тези обитатели на нощните ни кошмари се смятат за върха на кулинарния екстаз. Пекат ги на скара с чесън и сол и често ги продават в уличните лафки. Казват, че консистенцията е хрупкава отвън гъста отвътре. Вкусът бил доста приятен – нещо като пилешко. Обикновено от тарантулата се яде само главата и краката, но някои екстремисти нагъват и средната част, която съдържа кафява смес от органи и екскременти.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Костадинов

Еврика! Успешни българи: Георги Костадинов

"За всички ученици е важна мотивацията, а Гошо е изключително мотивиран. И изпълнен с желание да помага на другите." Това казва за Георги Костадинов неговата учителката в Бургаската природо-математическа гимназия Мариана Анастасова.  На юнската сесия той успешно взе и последния си изпит за тази учебна година и от есента ще е второкурсник във..

публикувано на 11.08.25 в 17:00
Аглика Икономова, проф. Диана Гергова, арх. Александър Стайнов и проф. д-р арх. Николай Тулешков (от ляво надясно)

Недвижимите културни паметници в България се рушат

В последните десетилетия, след приемането на Закона за културното наследство (ЗКН) през 2009 г., нашето недвижимо национално наследство, нашите старини бяха оставени на произвола на съдбата и природните сили, се казва в документ-петиция, изготвен от група експерти и интелектуалци в България.  "Поставяме настоящия документ на обсъждане пред..

публикувано на 11.08.25 в 11:15

Иолина Василева: Градът Ухан в Китай е ултрамодерен и гостоприемен

Магистратурата ѝ по "Междукултурна комуникация и превод с китайски и български език" от Софийския университет е добавка към другата от НБУ по "Международни отношения и дипломация". Тя е живяла в Китай, учила е в тамошен университет и е създател на Фейсбук страницата "С обич от Китай", която няма начин да не ви е попадала в мрежата с любопитните..

публикувано на 10.08.25 в 12:15
Храмът на Артемида в Сардис

Древният Сардис

Древният лидийски град Сардис е бил един от най-богатите градове в миналото. Сардис е бил столица и по време на управлението на цар Крез, останал в историята с вкуса си към богатствата, като Крез е управлявал едно наистина внушително царство, което обхващало голяма територия – от Милет и Ефес до Черноморското крайбрежие и Анталия. Ако трябва да си..

публикувано на 09.08.25 в 10:05
Доц. Борислав Александров, Цветелина Лазарова и Деница Дочева

Геодезистът трябва да притежава знания в различни области, сръчност и издръжливост

"Аз избрах професията на геодезиста, защото има движение, а работата на бюро не ме привлича. Свързването със земята е нещо, което ми е присърце, сподели второкурсничката в УАСГ – специалност "Геодезия" Цветелина Лазарова. "Първоначално никога не съм си мислила, че ще избера геодезията за своя специалност. При мен има наследственост, защото баба ми и..

публикувано на 08.08.25 в 15:20