Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Wonder Tales“ и изкуството, което лекува

Снимка: @Wonder Tales

Постапокалиптичен свят. Хора няма, а само герои, създадени от нещо магично, които постепенно разбират кои са, къде са и защо са там.

В смутни времена като днешните може би не е много трудно да си представим този сюжет. За момента той е именно това – сюжетът на „Wonder Tales“. Трансмедиен проект, който разказва историите на героите в него. Всички те са създадени от метал и са допълнени от дигитални 3D модели, за които е използван V-Ray софтуера, който неотдавна спечели „Оскар“.

Инсталацията, която Николай Михайлов, режисьор и сценарист на „Wonder Тales“, и скулпторът Чудомир Драгнев създават заедно с екипа на проекта, ще се разглежда с добавена реалност чрез мобилно приложение. Идеята е тя да бъде пътуваща и да включва павилион с три зони. В дългосрочен план екипът иска историята, разказана чрез инсталацията, да прерасне в книжки и анимационен сериал или игра.

„Wonder Tales“ вече има сайт, както и кампания, чрез която да се подпомогне финансирането на артистите. Към тях екипът ще добави и курсове за работа с ученици. Обучението ще включва работа с метал, създаване на дигитални 3D модели и анимация.

Основната мотивация на създателите на „Чудните приказки“ е да припомнят на хората, че боклукът, който създаваме, може да се рециклира чрез изкуство и да разказва истории.

Изкуството може да служи като терапия както за артистите, така и за публиката. То може да лекува, да въздига, да замисля. То е и основното средство, чрез което можем да създадем и разкажем нова история за собствения ни свят, но и за света, в който живеем.

Николай Михайлов и Чудомир Драгнев се изразяват чрез изкуство и искат да помагат и на другите да правят същото. Основната им цел е да работят с хората. Дори в дни на извънредно положение. Чуйте повече за проекта им в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07

Българската култура в Айндховен, Нидерландия: Мисия с потенциал

Айндховен е един от най-високотехнологичните градове в Нидерландия, където диаспората на българите се разраства стремително. За Българския културен хъб и българската секция в библиотеката на Айндховен в "Нашият ден" разказват Иван Узунов и Диана Узунова , които ръководят двете интересни инициативи заедно с други доброволци.   "Български..

публикувано на 25.06.24 в 10:13