Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домашните концерти на Иво Димчев се възобновяват

Иво Димчев по радиото
Снимка: архив на „Аларма“

Чест и радост за нашето предаване е, че именно докато течеше изданието ни, посветено на тези над 50 безплатни концерта по домовете, които Иво Димчев изнесе през последния месец, той реши да обяви на фейсбук страницата си (с главни букви) „ЩЕ ГИ ПРОДЪЛЖА“. Припомняме, че жанрът е една от най-адекватните възможни алтернативи на позамрелия концертен живот от началото на пандемията досега. Защото, за разлика от онлайн концертите, тук музиката се осъществява в собствените ви хол, мазе, таван, ателие, обор, балкон, всекидневна, кухня, кухненски бокс или вигвам. 

Публиката е, разбира се, камерна – вие и най-близките ви (деца, котки, кучета, морски свинчета). Социалната дистанция е спазена с ум, разум и отговорност, но и с размах и въображение (примерно душ-кабината ви може да се превърне в идеален шлем-протектор), като това не е за сметка на човешкото измерение. Точно напротив. Следейки възторжените реакции и коментари от страна на досегашната публика, всички са очаровани именно от това човешко измерение. Музиката не достига до вас през екран, защото вече е в хола ви (респективно във всяко от изброените по-горе помещения – възможностите съвсем не са малко).

Паралелно с това, припомняме, че се снима документален филм с режисьор Кристина Николова и оператор Александър Станишев за това изключително наситено турне на Иво Димчев (с по три концерта на ден – от 16, 18 и 20 часа – често в квартали, доста отдалечени един от друг. За филма, за домашните концерти – този нов, а защо не и прастар начин да усетиш хората, за предстоящото турне в някоя от големите ромски махали и за още много работи говори Иво Димчев в „Аларма“. Водещи са, както се подразбира, Цветан Цветанов и Яна Пункина (пряко от подвижното ни студио, в парка). А освен форсираните двигатели на бързащите да се завърнат към света отпреди пандемията, наоколо отчетливо се чуват (и то в много по-голяма степен) доста синигери, скорци, врани, кълвачи, самоеди и всякакви други горски птици. Спокойно, самоедът не е горска птица. Но също е там. Честита първа пролет – позакъсняла, но пък честно отвоювана от града…

Ако пък искате и вие да станете част от историята, разберете как на сайта на МОЗЕЙ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2024 г.

16 май Свири Симфоничният оркестър на Шведското радио с диригент Даниел Хардинг. 3.00 часа – Антонин Дворжак (1841-1904), симфонична поема "Пладнешката вещица", оп. 108. 3.17 часа – Бела Барток (1881-1945), Концерт за цигулка № 1, Sz.36. Солист: Вероника Еберле (цигулка). 3.42 часа – Никола Матеис (ок.1675-1737), "Фантазия Алия". Изпълнява Вероника..

публикувано на 15.05.24 в 15:05

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. "Норма" в Стара Загора не е правена от около четвърт век… Огнян Драганов: Четвърт век. През 2000 г. е последната нова..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10