Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме св. Илия

Името Илия означава „слънце, светлина, божественост”, „бог е моята крепост”. Представите за него отвеждат до древногръцкия Хелиос, бог на Слънцето. Той обикаля небето със златна колесница, теглена от 4 крилати, бълващи огън коне: Светлина, Блясък, Гръм и Мълния.

Името Хелиос (Илиас) е останало от старозаветния период до днес: Елия, Елияху (иврит), Иляс (сред хората с мюсюлманско вероизповедание), Елиас, Ели (Франция), Елиа (Италия). У нас, в Русия, Украйна, Беларус, Сърбия, Хърватия, Черна гора и другаде ще чуете името като Иля, Илия, Ило, Ильо, Илиян, Личо, Илиана, Илка, Илин, Илина.   

В някои райони на България има поверие, че св. Илия е брат и на св. Марина. Двамата си поделят властта над огъня и водата. Освен с поверията огън – вода, Илинден е свързван и с друга двойка противоположности: горещо – студено. Тъкмо на Илинден, въпреки жегите, светецът ритуално мята кожух и тръгва към господ да измоли идването на зимата. За да може и слънцето да си почине.

Илия е един от двамата старозаветни пророци, заедно с Мойсей.

Илия силно се противопоставял срещу почитането на езическото божество Ваал. Казвал, че има друг, истински Бог и 900 години преди появата на Христос, проповядвал неговото идване. С молитва заключил небето. Три години и половина не капнала нито капка дъжд. Предложил на езичниците и те, и той да принесат жертва. Чиято жертва се запали с огън от небето, тя ще е знак за истинската вяра.

Напразно се молели жреците на Ваал. От небето паднал огън върху жертвеника на Пророка. После обилен дъжд напоил земята.

В края на земната си мисия, Илия бил грабнат на огнена колесница и отнесен на небето. На него са подвластни гръмотевици и градушки, дъждове, светкавици и мълнии. Предците ни казвали, че когато гърми, св. Илия трополи със своята колесница, а когато вали, значи е окачил огромна небесна бъчва с вода, от която се излива дъждът.

В почит към стихиите, на Илинден не се работи. И не се влиза в морето. Старите рибари и моряци казват, че Илинден е хаталия, лош ден. Тогава излиза северният вятър, който обръща водата.

Под повърхността на Черно море се образува солугана, завихряне, мъртво вълнение, което дърпа навътре лодки и плувци. Колкото заливът изглежда по-хубав и тих, толкова водата отдолу се върти като центрофуга.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50