Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лоенгрин“ от Рихард Вагнер, спектакъл от 23 юли 1958 г.

Снимка: bayreuther-festspiele.de

В съботната оперна вечер програма „Христо Ботев“, ще излъчи запис от Байройтският фестивал, който любезно отваря архивите си за радиостанциите, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия. Първата творба, която предлага на меломаните е операта „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер, може да слушате на 3 октомври от 20 часа. Запис на спектакъл от 23 юли 1958 г. Участват водещи оперни певци, сред които са Кийт Енген, Шандор Коня, Леони Ризанек, Ернест Бланк, Астрид Варнай и Еберхард Вехтер. Партнират им Байройтския фестивален хор и Байройтския фестивален оркестър. На диригентския пулт е Андре Клюитанс.

Особено признание за всеки музикант, певец и диригент е поканата за участие в Байройтския фестивал. От основаването му това е територия запазена само за немски музиканти. След 1951 г. започва новата история на фестивала, когато сцената е отворена към международни изпълнители и диригенти. Първият френски диригент, получил възможност да участва на фестивала в Байройт е Андре Клюитанс. Появата му там е през 1955 г. със спектакъл на „Танхойзер“, допълнена през следващите години от „Нюрнбергските майстори певци“, „Парсифал“, „Лоенгрин“. През 1965 е последното участие на Андре Клюитанс с постановки на „Парсифал“ и „Танхойзер“. В този запис на „Леонгрин“ под негово диригентство, осъществен през 1958 г. участват водещи певци от големите европейски театри, които имат забележителна международна кариера, в която основно място заемат ролите от оперите на Вагнер. За някои от тях това е дебют на фестивала, който им проправя път към световните сцени. Унгарският тенор Шандор Коня е дългогодишен солист на Берлинската държавна опера. Неговият дебют в Байройт в ролята на Лоенгрин през същата1958 г. е определен като „зашеметяващ“. Прекрасният ясен теноров глас му дава възможност да изпълнява през време на своята кариера всички главни роли от италианския и немския оперен репертоар. Баритонът Еберхард Вехтер дебютира на фестивала в Байройт също през 1958 в ролята на Амфортас от „Парсифал“. Изпълнява основно творби от Моцарт, Вагнер и Рихард Щраус. По-късно става интендант на Виенската народна опера и Виенската държавна опера. Ернест Бланк е един от най-известните френски оперни певци на своето време, изпълнявал водещи баритонови роли. Неговата международна кариера започва след участието му на фестивала в Байройт през 1958 г. Чест гост е на всички големи европейски фестивали. Изявява се на сцените на оперните театри в Чикаго и Сан Франциско, също в Театър Колон в Буенос Айрес. Американският бас Кийт Енген е дългогодишен солист на Баварската опера, търсен интерпретатор на Бахови кантати и оратории. През 1962 получава отличието „камерзенгерин“, както и Баварския орден за заслуги.

Забележителни Вагнерови певици са и двете дами, които участват в това изпълнение на „Лоенгрин“. Родената в Швеция с унгарски произход Астрид Мария Варнай ще слушаме като Ортруд – една от най-често изпълняваните от нея роли, заедно с тази на Брунхилда. В репертоара ѝ са също образи от творби от Рихард Щраус – Електра, Клитемнестра и Иродиада. В късните години на своята кариера Астрид Варнай се насочва към мецосопранов репертоар. Била е солист на Метрополитън опера и водещите европейски театри.

Няколко години по-рано, през 1951 г., прави своя дебют на фестивала в Байройт австрийското сопрано Леони Ризанек. В репертоара ѝ освен опери от Вагнер са също творби на Рихард Щраус, Дж. Пучини, Верди, Чайковски, Сметана, Яначек. Особено ценено е изпълнението ѝ ролята на Леонора във „Фиделио“ от Бетовен. Кариерата ѝ в Метрополитън започва през 1959 в „Макбет“ на Верди, когато е извикана да замести „уволнената“ Мария Калас. Също като своята знаменита колежка Леони Ризанек преживява своеобразно певческо предизвикателство – в една седмица участва във „Валкюра“ на Вагнер и като Джилда в „Риголето“. През 1985-86 г е в нова постановка на „Лоенгрин“ в Метрополитън опера, където изпълнява ролята на Ортруд. Два дни след смъртта ѝ през 2002 г Метрополитън посвещават спектакъл на „Лоенгрин“ на нейната памет, в който участва Бен Хепнер.

Съдържание на операта „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10