Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храната разказва света

Снимка: архив

Какво знаем за храната? Всъщност всеки един от нас може да отговори на този въпрос различно. Едни тъпчат количките си в хипермаркетите със снаксове и вафли, с червени меса и газирани напитки, други ги гледат ужасено и посягат към рафтовете с прецизно внимание. Храната, казват, е здраве, но и болест, ако не подхождаме внимателно към нея. Храната, също така, ни разделя. Едните от нас се отнасят презрително към вегетарианците, веганите у нас се считат за луди и отнасят безброй подигравки. Днес са модерни фермерските пазари, домашно приготвените лютеници и кисело зеле, бабините рецепти са извадени от омазаните кулинарни тетрадки на мама.

Цветният кулинарен свят днес можем да съберем в чинията си, но знаем ли как да го направим?

По белия свят има всичко, включително кулинарна журналистика, се оказва. Каква е разликата между кулинарните предавания и кулинарната журналистика? Можем ли да приемем, че кулинарната журналистика е културна журналистика? Как журналистите, чиято страст е кулинарията, могат да допълнят образа на света чрез разказа за храната? Какви са философските, социалните, културните и политически аспекти на този разказ?

Разговор с младата журналистка Илияна Маринкова, която направи свое изследване на тема: „Кулинарната журналистика – разкази за общества, култури и истории през храната“.

Целият разговор можете да проследите в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Читалището в Црънча

На гости в село Црънча

Црънча се намира в община Пазарджик и в него  живеят около 1000 човека. Край селото са разкрити останки от антично селище, с трикорабна църква в югозападния му край, датирана към V век. През VI век южно от нея, на хълма "Гергьовска църква" е построена крепост. Крепостната стена е изградена от камъни, споени с червен хоросан. Построена е да пази селището..

публикувано на 03.03.25 в 15:35

Поднесеният от цар Борис III златен венец на връх Св. Никола се показва за първи път

Националният военноисторически музей (НВИМ) показва за първи път златния венец, който цар Борис Трети поднася при откриването на Паметника на свободата на връх Свети Никола през 1934 г., както и фотографии от строежа и откриването му. Събитието ще се проведе на 3 март във филиала на музея в София, съобщават от екипа. "В обновените експозиционни..

публикувано на 03.03.25 в 14:42
Тодор Чобанов

На 3 март – за свободата и еволюцията на българските идеали

Празниците трябва да ни обединяват, да ни дават общ фокус и морал. Затова и днешната дата е празнична за българския народ , независимо от конюнктурата и обстоятелствата. На 3 март, когато отбелязваме 147 години от Освобождението на България, за свободата и еволюцията на българските идеали говори в "Артефир" историкът доц. Тодор Чобанов: "Това, което..

публикувано на 03.03.25 в 13:30
Доц. Ивайло Найденов

Забравената трагедия на Калофер: Клането в църквата "Св. Троица"

Калофер – град с дълбоки исторически корени и силен духовен дух, крие в себе си не само спомена за Христо Ботев, но и едно от трагичните събития на Българското възраждане, останало малко известно сред широката общественост. Доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", родом от Калофер и наследник на..

публикувано на 03.03.25 в 10:39

Щрихи към Ботев: Разговор с Цветанка Неделчева

В деня, в когато България отбелязва своя национален празник, ние се опитваме да ви потопим в атмосферата на честванията и да ви срещнем с хората, които съхраняват духа на нашата история. Един от тези хора е Цветанка Неделчева – бивш директор на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер и Музея "Иван Вазов" в Сопот, автор на множество научни..

обновено на 03.03.25 в 10:33