Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петя Банкова: Празникът е приказка – обживяна и обиграна

Празничните традиции в българската обредност

| обновено на 24.12.20 в 12:11
Малки коледари
Снимка: Радио Шумен

Българската фолклорна традиция е относително единна – сходни ритуали се изпълняват на различни празници. Най-често те са за здраве и плодородие. Годината в народните вярвания и практики се дели на два основни празнични цикъла – зимен и пролетен, които обхващат цялото обредно творчество. 

Доц. Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН разказва в "Нашият ден" за българските обичаи и вярвания от Игнажден до Коледа и в очакване на Новата година.

"Това време – и без епидемия, и без изпитания – по традиция някак си е било приемано за опасно време. Това е време, в което човек трябва малко повече да се взре в себе си, да бъде малко по-предпазлив и като че ли по-умерен, по-сдържан, по адаптиран към ситуацията. Защото денят е къс, но нощта е дълга – светлината е малко и топлината е малко, и хората трябва да си останат у дома – при най-близките. Да обърнат внимание на децата, да започнат да правят сурвачките... Това нещо като че ли сме го позабравили..."

Доц. Банкова подчерта, че не бива толкова да се фокусираме около трапезата:

"Празникът е приказка. Приказка, разказана на младите от по-старите. Тя е приказка, която е обживяна, обиграна. Всички са около трапезата, но не толкова да похапват, колкото да си предадат песен, предание, легенда, да преповторят отново сътворението на света... Неслучайно тези празници съвпадат със зимното слънцестоене, с увеличаването на деня, с надеждата, че светлината преборва мрака. И нещо важно, което като че ли забравяме: Бог е любов и тази любов ние можем да вплетем не просто и единствено в това шеметно пазаруване, лутане, кахърене (наречено "консуматорска култура"), но най-вече в една блага дума, в един щедър жест, в една споделена мисъл на топлота и на обич, и на надежда. Никога в живота няма само надолу – животът е лъкатушна линия. И след дни на изпитание винаги идват дни на светлина, на обич, на красота, на топлота. И трябва да си отворим сърцата, за да ги посрещнем тези дни, за да не минат покрай нас." 

Чуйте повече в звуковия файл.

Зимните празници започват от 30 ноември (Андреевден) та чак до 1 февруари – Трифон Зарезан. 

От Игнажден (20 декември) започват коледните празници. Някои от традициите за Бъдни вечер са се запазили през вековете и са достигнали до нас в своя "автентичен" вариант. Освен баница, домакинята омесвала обреден хляб, в който се слагала сребърна монета. Ястията на Бъдни вечер задължително са постни. Важна роля има и бъдникът – дървен труп на дъб или круша, който гори през цялата нощ. Това е и нощта, в която пристигат коледарите. 

В периода от Коледа до Богоявление са т.нар. "Мръсни дни". Това са дванадесет дни, през които водата е нечиста. На Васильовден (Сурваки) из селата обикаляли сурвакари – млади момчета или ергени. Коренът на думата идва от „сура" (сила, мощ). След Васильовден следват празниците Йордановден и Ивановден, наричани още Водици и Бабинден. Те сe свързвали с водата и нейната пречистваща сила. С тях настъпвал краят на Мръсните дни.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Импулсът в мен: Финансовата грамотност на младите

Макар че на пръв поглед темата изглежда малко суха, обръщаме внимание на проучване на ПИЗА , измерващо финансовата грамотност. Преди месец бяха представени данни, които показват, че 15-годишните ученици у нас имат по-ниска финансова култура в сравнение с връстниците си в Европа . Изследването е проведено в около 20 страни. Младите у нас сякаш..

публикувано на 21.10.24 в 14:38

Лукс и древни загадки, или нещо за многоликия свят на Сардиния

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" журналистът, писател и пътешественик Георги Христов-Муру Хорхе сподели своите впечатления за остров Сардиния, който често бива възприеман като "много скъпо място". Той уточнява: "Там са и яхтите, и селищата на знаменитостите, но това е само една точка на острова, която е придала това..

обновено на 21.10.24 в 14:02

"Вечер на добродетелите": 15 години подкрепа за децата в риск

На 21 октомври 2024 г.  ф ондация "За Нашите Деца"   за 15-и път ще проведе  най-голямото си благотворително събитие – " Вечер на добродетелите" ,  от 19:00 ч. в Sofia Event Center.  В  рубриката "Разговорът" обсъдихме предстоящото събитие. Този път то ще се проведе под мотото "Криле и корени". За каузата и значимостта на фондацията, както и за..

обновено на 21.10.24 в 11:22

За трета година Urban Wine Fest

За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този уикенд фестивалът ще се проведе в Пловдив и съвпада с официалния ден, посветен на българското вино – 26..

публикувано на 21.10.24 в 09:59

Истории на непридружени деца, или как фондация помага за успешната интеграция на деца бежанци?

Темата на днешното рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се фокусира върху децата, а специален гост беше Кристин Гологанова, социален работник и управител на фондация "Рийчаут.БГ". Тя разказа няколко затрогващи истории за непридружени деца, с които организацията е работила през годините. Една от първите истории, които..

обновено на 21.10.24 в 09:47