Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художници подкрепят художници с оптимистична изложба

Снимка: buyart.bg

Платформата „Купи изкуство“ започна 2021 г. с Първа национална оптимистична изложба. Можете да разгледате в онлайн галерията Купиизкуство.бг - www.buyart.bg. Тя ще продължи до края на февруари.

В изложбата са показани творби на 184 български автори като всеки един от тях е представен с по едно свое произведение. Всички творби са селектирани от администраторите на Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“.

Онлайн галерията Купиизкуство.бг - www.buyart.bg стартира в края на 2020 година заради повторното опустяване на галериите и музеите през втората вълна на пандемията от Covid-19.

Галерията има и физическо място, където се събират картините.

Петко ДурманаВизуалният артист Петко Дурмана инициатор на Първата национална оптимистична изложба разказва:

„Оптимистична нарекохме изложбата, тъй като 2020 година ще остане в историята като една недолюбвана година. 2021 година беше посрещната с доста надежди, тя засега не оправдава очакванията. Ние решихме че трябва да направим нещо, с което да обърнем посоката и чрез общия оптимизъм и желание за промяна да направим така, че тази изложба да се случи.

Много са интересни всички автори. Този формат позволява да има за всекиго по нещо – няма ограничения нито в жанровете или стиловете, нито в техниките, които артистите представят.
Купи изкуство започна по време на първата вълна на пандемията, когато всичко беше затворено. Нямахме големи очаквания в началото. 

„Купи изкуство подкрепи – художник“ е ФБ група, в която има селекция на картините от страна на администраторите и след смяната на интерфейса на Фейсбук изчезнаха някои албуми и тогава решихме да направим изложба извън социалната мрежа. Бяха се събрали вече 10 000 – 15 0000 произведения.“

Когато една творба се продаде, художникът има право да добави друга. До момента са купени над 20 картини. Няколко от тях са на Васил Василев - Зуека, който напоследък рисува активно.

Очаквайте следващата изложба на Купиизкуство.бг  в началото на март.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07