Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

| обновено на 23.02.21 в 12:32
Стойка Миланова
Снимка: Булфото

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин столетие Стойка Миланова е неразривно свързана с музиката и най-добрите постижения на българската и европейската цигулкова школа.

Родена на 5 август 1945 г. в Пловдив, тя започва да свири на цигулка още на 4-годишна възраст, а неин учител до края на обучението в Пловдивското музикално училище е баща ѝ – цигуларят Трендафил Миланов, който разработва собствена система и методика на обучението по цигулка, основано на постиженията на общоевропейската и особено на френско-белгийската школа.

Още в ранните години изпълненията на Стойка Миланова се отличават с интонационна прецизност и виртуозност, а яркият ѝ талант получава заслужено признание преди да завърши средното си образование: през 1959 г. тя печели златен медал от Първия републикански фестивал на художествената самодейност, а през 1962 – златен медал и от Осмия международен фестивал на младежта и студентите в Хелзинки. Следват отличия от международния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел (1967), „Карл Флеш“ в Англия (1970), наградата Гран при дьо диск „Шарл Крос“ в Париж (1973) и наградата за изкуство „Златният стрелец“ – Рим (1979).

През 1969 г. Стойка Миланова се дипломира в Московската консерватория в класа на легендарния цигулар Давид Ойстрах, с когото я свързва тясно творческо сътрудничество и след завършването на обучението. Десетилетието между 1969 и 1979 г. бележи един от най-ярките върхове в концертната дейност на именитата ни цигуларка, която се изявява като солист с най-представителните български и европейски оркестри, а като камерен изпълнител активно концертира със сестра си – пианистката Дора Миланова.

„Аз имах щастието да работя и концертирам в сътрудничество с най-великите музиканти на века: с Йехуди Менухин, с Хенрик Шеринг, който ме избра да изсвирим двойния концерт на Бах, когато гостуваше в София, а върхът на всичко беше дирижирането на Давид Ойстрах на концерта за цигулка от Брамс със Софийската филхармония в зала „България“. Тези мигове бяха незабравими за мене и мога да кажа, че дори само това би ми стигало за цял живот“.

Стойка Миланова развива и активна педагогическа дейност, а нейни ученици са успели изпълнители на българската и международната сцена. Като своеобразен подарък – изненада, трима от тях: Людмил Ненчев (концертмайстор на Софийска опера и балет), Десислава Чолакова (концертмайстор на СО на БНР) и Звезделина Халтъкова (член на Destiny Quartet) изразяват своята почит към дейността на Стойка Миланова и признателността си за нейната всеотдайност като педагог.

В предаванията, посветени на творческия път на Стойка Миланова, ще звучат и нейни брилянтни изпълнения на музика от Любомир Пипков, Антонио Вивалди, Йохан Себастиан Бах, Йоханес Брамс, Морис Равел, Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович и други. 

Бъдете с нас на 22 февруари 2021 и 2 март 2021 от 19.30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10