Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словото като спасение

Наскоро приключи Националният литературен конкурс за незрящи „Словото като спасение“, реализиран от Театър-студио 4хС и подкрепен от Национално читалище на слепите „Луи Браил – 1928“, както и от фондация „Очи на четири лапи“.

В конкурса се включиха незрящи поети и писатели от цялата страна. Техните творби бяха разгледани и оценени от жури в пет членен състав. Председател бе проф. Боян Биолчев. Участниците имаха честта да бъдат оценявани и от имена, като поета Петър Чухов, Георги Бърдаров и др. Всички те отличиха трите най-добри, според тях, творби, а авторите им получиха своята минутка слава и чуха произведенията си, пресъздадени в поетически спектакъл от актьорите към театър – лаборатория „Алма Алтер“. Публиката също имаше възможност да избере своята любима творба и да награди нейния автор. Всички участвали в конкурса творби бяха публикувани в брайлов сборник, благодарение на читалище „Луи Брайл“.

Първата среща е с носителя на втора награда – писателят Иван Янев, а неговият разказ носи заглавието „Втора дупка на шинела“.

„Ако пишеш нещо само за себе си и се притесняваш да го изложиш на показ, няма как да се развиваш. Писането, от една страна, е самотно занимание, но от друга страна, то е за публиката. Ако искаш да напредваш в този занаят, ти трябва да чуеш обратната връзка на хората“.

Победителят в Националния литературен конкурс „Словото като спасение“, случайно или не, също е носител на прекрасното име Иван, а неговата наградена творба се казва „В плен на нощта“. Това е стихотворението на Иван Карастоянов.

„Аз никога не съм се приемал на сериозно. Хората твърдят, че имам дарба, че съм поет. Аз често се шегувам, че съм сладкодуморедец, понеже за мен това си е един голям труд. В главата ми има някакви образи, някакви идеи и аз искам да ги облека в думи и да ги поднеса по възможно най-красивия и разбираем, докосващ начин за хората. Това понякога си е един много бавен и трудоемък процес. Затова смятам, че не е дарба, а по-скоро – отдаденост, нещо, което искаш да свършиш с много желание и старание така, че да се получи по възможно най-добрия начин“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палм бийч

Имение със 78 стаи в "гетото" за милионери Палм бийч

Да полетим с Петя Кръстева към Маями и Палм бийч, за да поемем задължителната си доза Витамин Д от бреговете на Флорида. Маями е вторият по големина град в щата Флорида и най-гъстонаселеният мегаполис в тази част на Съединените щати. Околностите му са заети от езера, канали, частично наводнени тропически гори, за които е характерна високата..

публикувано на 31.05.24 в 08:50

Виктор Лилов: Менделеевата олимпиада е сред най-тежките състезания в областта на химията

17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай и предизвика фурор в света на научните състезания. "Вече завърших 12-ти клас в Софийската математическа гимназия, от 9-и клас чрез преподавателя си Виктор Толев за запалих по химията, а от 10-и клас участвам в състезания", заяви в предаването "Следобед за..

публикувано на 31.05.24 в 08:30

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37