Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Димитър Бежански

| обновено на 31.03.21 в 14:47
Снимка: личен архив

На 68 години ни напусна писателят хуморист Димитър Бежански. 

Ето какво каза в "Артефир" неговият дългогодишен колега и приятел Весел Цанков, отговорен редактор в Редакция "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев":

"Един много ведър човек, усмихнат, с чудесно чувство за хумор, много прям и много честен. Открит човек – с него лесно се сприятеляваш. Запознахме, когато той завеждаше хумористичната страница на в. "Кооперативно село". През годините непрекъснато се засичахме – във вестник "Тримата глупаци", после сп. "Фрас", в "НЛО". През цялото време той сътрудничеше на хумористичната редакция на "Христо Ботев". По едно време дойде при нас. Стана и един от водещите, заедно с Любо Методиев, на "И рибар съм, и ловец съм", водеше и Нощния блок, беше съществена част от нашата редакция. Имаше доста награди за своя журналистически труд, но най-добрата награда е (ние сме пътували често с него в командировки), че имаше приятели в цяла България. Беше като рок звезда..."

Димитър Бежански е роден на 28 юли 1953 година. Заедно с Доньо Донев, Виктор Самуилов и Манол Манов издава култовия вестник „Тримата глупаци”, след това списание "Фрас". Един от основните автори на клуб "НЛО" по БНТ. 

Дълги години работи в Българското национално радио, програма "Христо Ботев", редакция "Хумор и сатира" и води предаването "И рибар съм, и ловец съм". Един от авторите на "Дядовата ръкавичка" и кабаре "Фата Моргана", един от водещите на "Заедно след полунощ".

Димитър Бежански е автор и на хумористичните книги „Търся французойка” „Грешница в полумрака” и „Ум патки пасе” (в съавторство с Виктор Самуилов и Доньо Донев). Лауреат е на „Сребърен МладЕж”, „Златен верблюд” и „Златен Мирон”, "Златно перо" на СБЖ.

Обичан от слушатели и колеги, винаги усмихнат, винаги оптимист. Така ще го запомним.

Поклон пред паметта му.

В звуковия файл можете да чуете разговор на Невена Праматарова с Весел Цанков и запис – интервю на Димитрина Кюркчиева с Димитър Бежански по повод неговата 60-годишнина.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05