Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Договор за наем, брачен договор, нотариален акт

Снимка: Кирчо Стоичков

Нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“.

Каква такса се дължи при заверка на договор за наем?

“Когато договорът за наем има нотариална заверка на подпис, а той може да има по желание на страните, когато е със срок от една година. А ако е със срок над една година и искат страните да се впише и да бъде противопоставим, той трябва да има нотариална заверка на подпис и тогава да се впише в Службата по вписване. Има удостоверен материален интерес, който се смята според срока на договора за наем.

Особеното на договора за наем на земеделските земи и при арендата на земеделските земи, където е уредено в специалния закон, е, че при заверка на договора за рента на земеделска земя, или за наем на земеделска земя, се дължи обикновена такса от 10 лв. за целия договор."

В звуковия файл можете да чуете отговорите на нотариус Каменов на следните въпроси:

1.  Какво не може да се включи в брачния договор?

2.  Подлежи ли на нотариална заверка брачният договор?

3.  Защо при продажба на кола или недвижим имот нотариусът иска да присъства и съпругата/съпругът?

4.  Какво представлява констативният нотариален акт?

5.  Каква е процедурата по издаване на констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка?

6.  Може ли да бъде издаден констативен нотариален акт само по документи?

7.  Трябва ли един договор за наем да бъде заверен нотариално?

8.  Кой плаща разходите по сделката при покупко-продажба на недвижим имот?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Георги Пеев

Георги Пеев – боецът с трансплантирани органи на старт за България в Дрезден

На 17 август в Дрезден, Германия, ще се проведат Световните игри за трансплантирани, в които ще участва и българинът Георги Пеев – човек с две трансплантации, на сърце и бъбрек. Пеев споделя, че подготовката му за състезанието преминава основно в плувния басейн в Хасково. В началото на годината е отделил три месеца за тренировки по кросфит,..

публикувано на 15.08.25 в 11:58

Симпатично, грозно и плашещо – рецептата за успех на Лабубу

Плюшената играчка Лабубу, която в последните месеци превзе социалните мрежи и детските желания, се оказва не просто моден артикул, а и културно явление. Д-р Велислава Петрова споделя, че в нейното семейство Лабубу се е появила "шоково" – осемгодишната ѝ дъщеря е напълно завладяна от тази мания. По думите ѝ, Лабубу е пример за продукт, който обединява..

обновено на 15.08.25 в 11:36

Изтича срокът за заявки за "Балканът пее и танцува"

Днес е крайният срок за изпращане на заявки за участие в Международния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" , който ще се проведе на 6 и 7 септември в Берковица . Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов – 1872", а целта му е да запази и възроди облика си на пазител на нематериалното културно наследство...

обновено на 15.08.25 в 10:57

Успение на Света Богородица обедини вярващи в Клисурския манастир

Един от най-големите християнски празници – Успение на Света Богородица – събра десетки миряни в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий", разположен между село Бързия и град Вършец. В този ден вярващи от близо и далеч се отправят към светата обител, за да се помолят и да изразят благодарността си към Божията майка. Както всяка година, и..

обновено на 15.08.25 в 10:22

Рецептата за успех на един главен готвач

Във "Времето на редактора" се срещаме с Росен Недков – главен готвач в курорта Златни пясъци. Разговаряме за професионализма и отношението към работата и хората. Недков е главен готвач вече четвърто лято и се гордее с екипа, с който рабоити. Пътят му тръгва от село край Нови пазар. Стратира кариерата си като помощник-готвач и постепенно се..

публикувано на 14.08.25 в 10:32