Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеографът Мартин Граховски, или човекът оркестър на малки продукции

Снимка: @martin.grahovski

Сценарист, режисьор, оператор, осветител, звукорежисьор – на терен и в постпродукция, монтажист, продуцент, но с камера. Видеографът обединява всички тези добре познати професии от миналото в едно, на базата на добри познания и умения. Той е човекът оркестър във видеозаснемането на малки продукции. Не толкова заради липсата на средства, колкото заради развитието на технологиите и на видеото като носител на информация, емоция и послания.

Младият видеограф-документалист Мартин Граховски е именно такъв разказвач на истории от ново поколение. И по-конкретно – от поколението R. То не се определя от възраст, пол или жанр, а от страстта си към фотографията и видеозаснемането. Неговите представители променят правилата на разказване.

Със своята камера и всичко онова, което може да се прибави към нея като техника, Мартин пътешества и заснема света, за да открои контрастите в него и експлозията от образи в различните култури. Определя работата си като форма на нестандартна документалистика. Старае се да създава филми, не по-дълги от 20 минути, с вдъхновяващи сюжети и истории, в които показва естествените и силни моменти от живота на хората. Такива са разказите му от изолирани населени места в държави като Непал, Индия, Лаос, Гана, Виетнам, Камбоджа, Тайланд и Япония, където камерата му вдъхва живот на видеоистории, които се предават във времето и между хората. В работата си той се ръководи от непредсказуемостта на момента и от музиката, без която не може. А това, което най-много го впечатлява, е възможността да заснеме съграждането на места, които тепърва ще се развиват, и скромността на жителите им.

Мартин Граховски
Мартин е бил само на осем месеца, когато с баща му заминават за САЩ. След като майка му завършва образованието си там, семейството се мести в Канада. Летата си обаче Мартин прекарва в Севлиево. Там баба му го учи на български. Там, на 16-годишна възраст и от желание да покаже на канадските си приятели колко хубава е родната му страна, разказва и първата си видеоистория – тази за красивата българска земя, към която се завръща всяко лято.

В момента Мартин Граховски живее в София и работи по различни проекти, за които можете да научите в страницата му 3 minute media, както и в YouTube канала му. В звуковия файл обаче можете да чуете за „48 часа“ – поредица, която разказва историите на 15 български личности, в два последователни дни, и за подкаста, в който е ководещ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03