Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дядовата ръкавичка" в "Арт и Тарт"

Постигнахме неволен световен рекорд!

Поредното издание на творческия клуб на редакция "Хумор и сатира" "Дядовата ръкавичка" има предълга история.

Когато в началото на 2020 г. се появи още едно място за културни срещи, наречено "Арт&Тарт", с неговата създателка Валентина Михайлова веднага решихме, че първото събитие там ще е "Дядовата ръкавичка". Нашият колега Любомир Методиев събра скечове, написа сценарий, повика актьори, ангажира Хайгашод Агасян за музиката и тъкмо да идем на място за запис – падна карантината заради грипната обстановка. Зачакахме по-добри дни.

Разведряване имаше през лятото и ние веднага подновихме работата по тази дядова ръкавичка, викнахме авторите и актьорите, Хайго също се отзова и тъкмо да отидем в "Арт&Тарт", буквално предишният ден, отново бе наложена строга карантина. Отново зачакахме по-добри дни, това ние го можем и не ни тежеше.

И ето, отново се разхлабиха мерките и ние, поучени от печалния си опит, веднага спринтирахме при Валя и този път успяхме да запишем "Дядовата ръкавичка"! Може да се каже, че това е най-дългият запис в историята на радиото, проточил се около година и четири месеца – това адресираме към разните комисии, фиксиращи рекорди. 

А на вниманието на всички слушатели на програма "Христо Ботев" с чувство за хумор предлагаме в неделя, 29 август, от 11 часа да чуят документален запис на разсъжденията в творческия клуб на редакция "Хумор и сатира", посветени на сладкия живот.

Автор на снимките – Георги Гълов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем български художници с групова изложба

Dog Days е името на груповата изложба на Виктор Петров, Димитър Солаков, Калин Серапионов, Правдолюб Иванов, Руди Нинов, Самуил Стоянов и София Грънчарова. Кураторът на експозицията Марина Славова коментира: "Изложбата не е нито за лятото, нито за кучета. Тя има за цел да разгледа сложната и често объркваща връзка между език и значение, да изследва..

публикувано на 18.06.24 в 19:05

Защо човек сам кове съдбата си

Галина Танева е израснала в село Устрем. Омъжена е, има три деца и живее във Великобритания, но любовта към родното гори в сърцето ѝ.  През 2021 година на бял свят се появи първата ѝ книга – "Шепот от Сакар", сборник с разкази за живота на село през XIX век, a топлият читателски прием я мотивира да излее душата си в "Нямата рече", една чудотворна..

публикувано на 18.06.24 в 18:45

Киното през погледа на Ели Скорчева

Ели Скопчева е една от най-талантливите ни български актриси. Въпреки 30-годишната ѝ пауза в киното, това остава непроменено. Тя жадува за емоциите, които киното ѝ дава.  С "Уроците на Блага" сякаш получава шестица от тотото. И то по десет. Скорчева се завръща много по-умела и уверена в себе си и работата си. Снимачният процес за нея е сладък и..

публикувано на 18.06.24 в 18:29

Кольо Гилънa – на 60 години с автобиографична книга

Историята на българския рок и пънк оживява през спомените на легендата Кольо Гилъна в автобиографичната книга "Извън Контрол" Написана в съавторство с Борислав Колев, книгата на емблематичния вокал на "Контрол" e неподправен и откровен разказ не само за пътя на един младеж, носен от вятъра на промяната, но и на цяла една епоха от родната..

публикувано на 18.06.24 в 17:06

"Смелост за истината": 40 години от смъртта на Мишел Фуко

Философията може да бъде разглеждана като разговор с нашите предци. "Смелост за истината" е събитието, с което ще бъде отбелязана 40-годинината от смъртта на Мишел Фуко – един от най-значимите и цитирани философи на изминалия век. За съвременното звучене на Фуко и предстоящото събитие в "Нашият ден" разказва проф. Стоян Ставру от секция..

публикувано на 18.06.24 в 11:16