Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският дух в Бесарабия

Галин Георгиев и Венета Гаврилова
Снимка: БНР

„Далеч от нас, в чужда държава са бесарабските българи. По едно предопределение на историческата съдба те са чужди поданици, чужди граждани, данъкоплатци, войници. Но те са и навеки ще останат неделима част от българската народностна снага, на българската духовна и културна общност. Ще останат, защото несъкрушима е връзката между тях и нас. Тая връзка е двояка и здраво сплетена: кръвта, която вода не става, и духът, който не умира, а всичко побеждава.“ Това е част от възванието „За ония, които запазиха духа си“, публикувано в единствения брой на паметния вестник „Българска Бесарабия“, излязъл на 28 ноември 1938 г. в София. Поводът е честването но стогодишнината от освещаването на храма „Свето Преображение Господне” в Болград, организирано от  потомци на завърналите се след Освобождението българи от Бесарабия, Таврия и Крим.

Във възванието те предлагат датата на освещаването – 29 октомври (16 октомври стар стил) – „да бъде за тях и за нас общ голям празник на българския дух“. Първото официално отбелязване на празника трябва да е през 1939 г., но започва Втората световна война и идеята остава без продължение. 60 години по-късно – през 1998г. Мирчо Сливенски, дългогодишен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, член на дружество „Родолюбец“, потомък на опълченеца Георги Сливенски от Болград, открива сред стари семейни документи екземпляр от вестник „Българска Бесарабия”. Така се възражда идеята 29 октомври – датата на освещаването на храма „Свето Преображение Господне” в Болград да се отбелязва като Ден на бесарабските българи. Оттогава досега Дружеството спазва традицията и заедно с многото полезни свои дела в подкрепа на българщината в и извън границите на страната ни, организира и честването на празника.

На този ден, на родолюбивия дух на сънародниците ни в Бесарабия, запазили езика и традициите на старата родина въпреки всички изпитания, е посветено предаването, в което „задочно“ се запознаваме с проф. Васил Кондов, преподавател в Тараклийския университет в Молдова, автор на книги и изследвания за българските говори там, разговаряме с Олег Косик, директор на фонд „Български дух“ и с Галин Георгиев, съпредседател на Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Творби на Сезар и Пикасо в подножието на Фуджи

Представете си 70 хиляди квадратни метра парк, в който шедьоврите са така органично вплетени в природата, че сякаш винаги са били там. А когато става дума за Музея под открито небе в японското градче Хаконе думата шедьоври никак не е пресилена щом става дума за творби от автори като Огюст Роден, Сезар и Хенри Мур. Културното средище, отворило..

публикувано на 08.07.24 в 08:35
Орхидея Anacamptis palustris или блатен салеп (снимка: Елка Стойчева група

Орхидеите в България: Епизод 1 – Запознаване

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 05.07.24 в 08:35

Политическото убийство – грозен исторически инструмент

На 3 юли 1895 г. (стар стил) Стефан Стамболов е зверски ранен и по-късно умира от раните си. Политическите убийства в България обаче нито започват, нито – уви, завършват с това жестоко покушение. Кое мотивира този начин на политическо действие, постигат ли подобни убийства целите си? Христо Белчев, Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Гео..

публикувано на 03.07.24 в 17:33

Какво да правим, ако се натъкнем на змия?

Образът на змията през вековете е натоварен с разнообразна символика, но и до днес в повечето хора поражда най-вече ужас. Какво да правим, ако се натъкнем на змия, докато се разхождаме на открито или пък я видим в двора си? Защо не бива да я убиваме и какво кара някои хора да отглеждат змии като домашни любимци – питаме в "Нашият ден"  Антон..

публикувано на 02.07.24 в 11:43
Проф. д-р Кузман Гиров

Консилиум "Лято 2024"

Под това мото дискутирахме с различни специалисти в последното юнско издание "За здравето". Първият ни гост бе съдовият хирург от ВМА проф. Кузман Гиров. Той подчерта особеностите на съдовата болест и факта, че човек е на толкова години, на колкото са неговите кръвоносни съдове. "Вените не "обичат" жегата, а артериите – студа" – подчерта проф. Гиров,..

публикувано на 02.07.24 в 08:50