Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата и битките на възрастните „в името на децата“

Снимка: Pixabay

Ожесточените спорове, публични изявления и протестни акции на родители около тестването на децата, присъственото или дистанционното обучение често се състоят пред очите и с участието на самите деца. Предупрежденията на психолозите, че напрежението, страховете или гневът на значимите възрастни се предава на малките като че ли не стигат до съзнанието на родителите.

Има една съществена отлика между възприятията и реакциите при децата и възрастните. Когато зрелият човек се сблъска с опасност или заплаха във външния свят, той насочва мислите и усилията си, за да предпази семейството и най-близките си. Когато детето усети тревога, страх, безпомощност у възрастните в семейството, то отнася усещането си към външния свят. Така в очите му светът става несигурен, плашещ, опасен. Не трябва ли децата да участват във вземането на решения и да водят битки по въпроси, които ги засягат – навярно биха възразили някои. Да, трябва, но когато е по силите им да носят и отговорността за тях. Малките имат право на детство, а родителите имат задължението да им го осигурят, поемайки отговорността за важни, съдбовни решения, за които е необходим опит, зрелост и информираност.

В рубриката „Всичко за образованието“ психоложката Венета Младенова, която има и богат опит като училищен психолог, споделя, че тревожността у малките е засилена напоследък, а страховете им, свързани с важните за тях възрастни, оставят траен отпечатък върху психиката им.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гьобекли тепе – археологическият обект е отворен за посещения преди 7 години

Гьобекли тепе – един от най-интересните археологически обекти в Турция

Гьобекли тепе е един от най-новите и най-интересните археологически обекти в Република Турция, където въпросите все още са повече от отговорите, които учените могат да дадат. Гьобекли тепе или Кореместият хълм, както се превежда буквално от турски език, днес е един от най-важните археологически обекти в света. Учените го определят като най-старото..

публикувано на 29.06.24 в 16:25

В Института по полимери към БАН стимулират младите учени

"Тази година проведохме 15-ата научна сесия за млади учени, която е под надслов "Младите учени в света на полимерите", като всичко е започнало по един проект, но с годините са намерени средства и по инициатива на "Института по полимери" към БАН, тази постерна сесия получава своето развитие с цел стимулиране на младите учени", съобщава в..

публикувано на 29.06.24 в 10:05

Приет е Регламентът за възстановяване на природата – защо е важен

На 17 юни беше приет Регламент за възстановяване на природата – Nature restoration law . България подкрепя регламента от самото начало на обсъждането му преди 2 години. Това е първият по рода си регламент за ЕС за възстановяване на природата, а целта му е да се въведат мерки за възстановяване на поне 20% от сухоземните и морските територии..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Обучение по ненасилствена комуникация организира сдружение "Образователна общност – Варна"

Ненасилствената комуникация, известна още като "език на сърцето", "състрадателен език", "жирафски език" е модел на общуване, който позволява да се свързваме със себе си и с другите, разбирайки и откликвайки на емоционалните си потребности. Прилагането му в личния живот, деловите взаимоотношения и особено в сфери като образованието дава забележителни..

публикувано на 28.06.24 в 13:12
Иван Держански (вляво) и Любомир Златков

Как България стана номер едно в математическата лингвистика?

"Лингвистиката прави много мостове, между които и този компютър - човек, ние говорим за едно семейство от науки, които се развиват от няколко хиляди години, като математическата лингвистика се занимава с изучаването на езика, като част от света и действителността.  Лингвистиката е наука, която отговаря на въпроси като – как е възникнал..

публикувано на 28.06.24 в 10:54