Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Отровни въпроси

Снимка: Pxhere

Как става така, че животните, които произвеждат отрова, съумяват да не отровят самите себе си?

С течение на времето те са развили две основни стратегии: едната е в изолиране на токсичния резерв от останалите телесни органи, а другата в развиване на резистентност към тях.

Отровата служи на притежателите си или за да се отбраняват от онези, които искат да ги изядат, или в по-макабрения вариант, да убият онзи, когото самите те искат да изядат.

Тук английският език прави разлика между venomous и poisonous. Първите venomous съществата, като осите например, доставят токсичния си химически коктейл, като нараняват противника чрез жило, зъби или шип.

За разлика от тях poisonous oрганизмите (жаби, птици) пасивно секретират най-често чрез кожата/перата, която друго същество може да докосне.

Отровите исторически са играели важна роля в откриването на специфични протеини и техните функции и са служели за разработване на редица лекарства.

Един от компонентите в отровата на токсична жаба е показал антираков ефект при лабораторни тестове, а друг вид отрови имат анестезиращи функции.

Изучаването на отровни птици от далечни острови или тропически жаби прилича на нишово изследване, но освен че набавя знания за функционирането на биосферата, всъщност може да има и редица приложения за хората.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудото шоколад – Епизод пет: Дегустации и шокиращи шоколадови вкусове

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 02.01.25 в 17:10
Д-р Стефан Константинов

На здравния фронт – нищо ново!

Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..

публикувано на 02.01.25 в 15:14
Баку, Азербайджан

Особености на азербайджанския начин на живот

Азербайджан е гостоприемна страна. Към гостите там се отнасят като към близки роднини, освен това стриктно следват заветите на предците си и пазят националната култура от външни влияния.  Някои местни традиции изглеждат доста странни за туристите. Събрах онези от тях, които изненадват чужденците. Гостът е цар! В Азербайджан се..

публикувано на 01.01.25 в 10:06

Трапеза без виц не бива

Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..

публикувано на 31.12.24 в 16:35

Дубайският шоколад е най-търсен днес

Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...

публикувано на 31.12.24 в 12:15