Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ловецът, който няма време за лов

инж. Васил Василев
Снимка: www.slrb.bg

Когато човек като инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, е гост на предаването „И рибар съм, и ловец съм“, то тогава въпросите нямат край, а програмното време просто не стига.

Разговорът не може да не започне с честитки за Васильовден (по старому) и с приемането на Националното ловно-рибарско сдружение (най-старата неправителствена организация в България) в Международния съюз за защита на природата и природните ресурси. Разбира се, не пропускаме да погъделичкаме самочувствието си с въпроси от сорта: Какво означава това за нас? Чест ли е за 120-годишната ни организация? Какви са ползите от членството ни? Какви са отговорностите? И т.н. и т.н.

Но не можем да подминем и злободневни теми като:

инж. Васил Василев

Ново правителство – нов късмет! Т.е. време ли е за промяна на Закона за лова и опазване на дивеча и какви са инициативите на СЛРБ?

Новата селскостопанска политика на страните членки в ЕС – тема от изключително значение за опазването на дребния дивеч!

Европейските регулации и ограничения – забрани за лов, промяна на срокове и видове.

Каква ще бъде съдбата на оловните боеприпаси, как ще си върнем близо 400 хиляди риболовци в Съюза?

Благотворителни инициативи, черна статистика за инциденти по време на лов, Африканската чума по свинете и алтернативните видове дивеч, бракониерството, подготовката и преподготовката на ловците...

Все неща, за които не може да не се пита.

Е, има и малко човешки въпроси като: Как е посрещнал Новата година? По-добра ли е слуката, откакто е председател на Съюза, и има ли време изобщо да ходи на лов? Личната му равносметка за годината…

Неща, които можете да разберете само от разговора с инж. Васил Василев.

Снимки – СЛРБ (www.slrb.bg)


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Епископ Румен Станев, Ана-Мария Кръстева и пастир Данаил Игнатов

Възкресение Христово при католиците и протестантите

И двете деноминации празнуват Възкресение Христово, което е централно събитие в християнската вяра. Това е денят, в който се отбелязва възкресението на Господ Иисус Христос след неговото разпятие и кръстна смърт.  За смисъла на празника. С какво се отличават богослуженията им? Различна ли е символика на боядисаните яйца? Какви са традициите и..

публикувано на 19.04.25 в 12:59
Проф. Росен Коларов

Лице назаем…

Прекрасен филм с основен сюжет вечната битка между добро и зло, с уникални актьории творчески екип. Как да не "посегнеш" към това заглавие, след като на гости в студиото е проф. Росен Коларов, специалист по лицево-челюстна хирургия. И не само: професионален фотограф-художник, бил е ръководител на болница и на агенция, създател и деец на българската..

обновено на 19.04.25 в 10:59
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо

Керамични фосили в Априлци

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо са партньори и в живота, и в работата с глината от вече повече от четвърт век. Различни като творчески търсения, те все пак са развивали стила си заедно и неминуемо са си повлияли един на друг. И двамата са очаровани от могъществото и красотата на природата, която в Априлци е достатъчно близо, че да пренесат..

публикувано на 19.04.25 в 08:10

В Злидол живеят само добри хора

"Щом сме се събуд ѝли и газим земята, значи всичко е наред " – с тази всекидневна мъдрост от Северозапада ме посрещнаха в село Злидол, област Враца. Навръх Цветница няколко местни добри жени раздаваха пакети с храна на възрастни хора в затруднено положение. Инициативата е част от кампанията на фондация "Прави добро! Бъди добър!" "Подари..

публикувано на 18.04.25 в 08:45

Ферма в Осоица

През целия си живот Даниел Георгиев е бил свързан с храната и произвеждането ѝ, въпреки че завършва Строителния техникум и Минногеоложкия университет в София. Съдбата, късметът, а може би и упорството и решимостта, го срещат с възможността да предлага, а сетне и да произвежда храна. И така, от нулата, както казва той, заедно с брат му създават..

публикувано на 17.04.25 в 15:25