Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 24-30 януари

Снимка: галерия Нюанс

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 24 до 30 януари. Това са някои от акцентите в предаването от 30 януари:

Нов шрифт за деца улеснява начинаещите читатели – шрифтът е създаден от художника Кирил Златков, по идея на Десислава Алексиева, която от години се занимава с работилница за ранно четене и има опит в обучението на деца и родители. Името му е „Фокс бук“, а от 20 януари шрифтът може да бъде изтеглен от интернет и да се ползва абсолютно безплатно срещу попълнена форма и получаване на указания. Вече са публикувани и две детски книги с шрифта. Това са „Една година в рима“ на Христина Петрова и „Жабокът Витан“ от Емилия Зафираки.

Нова поетична книга "Към нея" издаде Росен Карамфилов. Артпроектът "Към нея" е създаден по идея на актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева и финансиран изцяло от Фондация "Стоян Камбарев" и освен книгата включва серия от кратки видеа, в които известни артистични двойки четат от от стихосбирката, за да се обяснят един другимо в любов.

До 26 февруари галерия „Нюанс“ кани посетителите си на ежегодната изложба „Зимни акценти“. Експозицията включва 3 непоказвани досега платна от Владимир Димитров-Майстора – два портрета и един автопортрет, пейзажи от Стоян Венев и Борис Денев, произведения на Давид Перец, Иван Ненов, Андрей Даниел, Атанас Яранов, Атанас Михов и други.

Хомо техникус е ходещ изправен примат от семейство Човекоподобни, живеещ в симбиоза с машините. Има силно развито желание да е в крак с новите технологии и да притежава дигитални устройства. Хомо техникус се появява в началото на XX век, а днес обитава всички континенти. Изложбата на програмистката Цветелина Димитрова със заглавие „Хомо техникус“ в галерия „Синтезис“ проблематизира отношенията човек-технологии с фотографии на различни органи и части от тялото, които Цветелина сглобява от компютърни компоненти. Проектът печели Голямата награда от конкурса за фотокниги „DIY Photobook“, организиран от Фотосинтезис през 2021 г. Експозицията може да бъде видяна до 26 февруари.

Излезе на български книгата на Лидия Гинзбург „Блокадният човек“. Лидия Яковлевна Гинзбург е руска литературна критичка, писателка, мемоаристка, доктор на филологическите науки. Нейните спомени са в основата на много биографични статии за най-големите руски поети и писатели на XX век. В младостта си е близка до школата на формалистите. На български до този момент е публикувана единствено литературно-теоретическата ѝ книга „За лириката“. Гинзбург оцелява в блокадата на Ленинград, повратна точка във Втората световна война.

Нова литературна награда на името на поета Константин Павлов ще бъде връчена за пръв път тази година на рождения ден на поета – 2 април. Наградата е учредена по идея на журналистката Румяна Таслакова, с подкрепата на художничката Донка Павлова, дъщерята на Константин Павлов. Членове на журито за присъждането на наградата ще бъдат поетесата Мирела Иванова, проф. Михаил Неделчев и поетът Ани Илков, а статуетката е изработена от скулптора Ангел Станев.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 30 януари.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25